Marcel Somfelean

A fi șofer de camion în SUA e o meserie stresantă, în general. Sezonul de sărbători aduce, cu certitudine, mai mult stres, ești prins între dorința de a petrece mai mult timp cu familia acasă și nevoia de a menține afacerea la cote financiare rezonabile.

În ediția din ianuarie a revistei HORA in America, consultantul în dezvoltarea afacerilor, care activează pe piața industriei de transport din Chicago de mai bine de 17 ani, Marcel Somfelean, ne vorbește despre dilema în care se află cei peste 25 mii de șoferi români de camioane din SUA, în perioada sărbătorilor de iarnă.  

Anul acesta, Crăciunul și respectiv Anul Nou au căzut într-o zi de marți. Multe companii de shipping au fost închise de sâmbătă până miercuri; din acest motiv au cauzat o pierdere de productivitate pentru șoferi. Pe de altă parte, sezonul sărbătorilor de iarnă oferă oportunitatea de a fi pe drum și a munci cât mai mult posibil, în special, considerând că perioada cea mai lentă a anului pentru industria transporturilor este în perioada ianuarie – februarie.

Studiile asociațiilor de transport americane arată că operatorii parcurg cu 7-9% mai puține mile în ianuarie decât în noiembrie sau decembrie, anume din cauza ofertei reduse de curse. Hai să ne uitam la adevăratele opțiuni financiare pe care le putem alege în perioada sărbătorilor de iarnă:

  • Fiți atenți la costurile fixe. Costul mediu zilnic pentru fiecare camion este aproximativ $115/zi. Ignorând acest cost fix, așa ca să poți lua 7-10 zile libere pentru fiecare sărbătoare, înseamnă costuri de $800-$1200 pe săptămână, care nu sunt compensate de niciun venit.
  • Evitați mersul fără încărcătură sau condusul în afară din rută ca să ajungeți acasă. Costurile de operare și de combustibil pot fi între $0.5 – $0.7/mile. Dacă mergeți fără încărcătură, sau vă abateți de la traseu cu o mie de mile, putem estima o cheltuială de $500-$700, din nou, fără un venit care să compenseze această cheltuială.
  • Nu lua piciorul de pe accelerație. E foarte dificil să va întoarceți din nou la ritmul normal, după ce ați făcut o pauză totală de sărbători. Este nevoie de timp ca să vă întoarceți la fluxul de transport de dinainte, ceea ce înseamnă o reducere în venituri pentru zile sau poate chiar săptămâni, după ce v-ați întors la muncă. Nu faceți o pauză foarte lungă în perioada sărbătorilor.
  • Gândește-te pe termen lung. Cumpărând cadouri și cheltuind pe distracții, o sa vă crească costul statului acasă. Timpul foarte lung petrecut acasă de sărbători, înseamnă mai puțin venit care să contrabalanseze cheltuielile mai mari decât pe care le faceți de obicei în această perioadă a anului. Oferta mai redusă de curse și faptul că acestea sunt mai slab plătite în ianuarie și februarie, de asemenea, vă limitează posibilitatea de a ieși din “gaura” financiară până în martie – aprilie. Este foarte important să vă protejați propriul interes financiar. Multe camioane sunt parcate de sărbători, deci, aceasta este una dintre cele mai bune oportunități de a lua curse foarte bine plătite.
Photo: Dan Boman 2011

Acum, vă oferim câteva modalități de a face ca sezonul de sărbători să lucreze în favoarea dvs.:

  • Parchează camionul. Considerând costurile fixe și variabile și, respectiv, costul rezonabil al transportului dvs. către casă, s-ar putea să fie mai rentabil financiar să parcați camionul dvs. încărcat și în siguranță și să faceți o scurtă vizită acasă de o zi sau două, călătorind cu avionul sau folosind un alt mijloc de transport. Întoarceți-vă la camionul încărcat și continuați-vă cursa, pe când alții încearcă să găsească o cursă afară din localitatea de reședință.
  • Dacă ai lucrat de sărbători, petreceți timp cu familia în ianuarie. Chiar dacă ai pierdut una sau doua zile de sărbătoare în sânul familiei muncind, puteți să vă luați timp liber suplimentar în ianuarie, pe care să îl petreceți cu familia. Cursele sunt mai slab plătite în această perioadă a anului, iar venitul suplimentar obținut la sfârșitul anului va face ca această pauză să fie mai puțin stresantă din punct de vedere financiar.
  • Planificați-vă din timp Anul Nou. Singura modalitate de a trece peste perioada mai slabă, din punct de vedere financiar, este să o planificăm din timp. Veți fi într-o poziție mai bună, din punct de vedere financiar, pentru a vă plăti cheltuielile din luna ianuarie, dacă ați generat un venit financiar mai mare la sfârșitul anului trecut.

Perioada sărbătorilor de iarnă poate fi o perioadă dificilă pentru cei care lucrează în industria transporturilor, dar cel mai important lucru este să aveți abordarea corespunzătoare. Sunt mulți alți oameni care trebuie să lucreze în perioada de sărbători: medici, polițiști, pompieri, etc. Deci, când te întâlnești cu alți oameni care lucrează în aceste zile, împărtășește cu ei bucuria sărbătorilor de iarnă, fiind pe drum. Meseria ta este foarte specială în această perioadă a anului și mulți oameni vor aprecia ceea ce faci tu și îți vor fi recunoscători pentru asta.

Sursa: HORA in America 

Comments

comments