Avocata Marina Andrei, membră a Baroului din statul California, ne explică în această ediție despre cele patru tipuri de vize permanente de muncă pentru imigranți, care pot fi obținute în baza unor criterii selective. Viza de imigrant, cunoscută cu numele neoficial de green card, poate fi obținută și pe baza ofertei de munca a unui angajator, companie înregistrată în SUA, care să ceară oficiului de imigrări aprobarea cererii pentru obținerea unei vize, în cazul angajatului străin.

Există patru categorii de vize permanente de muncă, în funcție de pregătirea angajatului și de tipul ofertei de muncă. Aceste categorii sunt cunoscute sub numele de “preferințe”, pentru că numărul de vize sunt eliberate în funcție de valoarea domeniului selectat și a poziției pe care angajatul o va ocupa. Astfel, exista viza de tip EB-1 (prima preferință), EB-2 (a doua preferință), EB-3 (a treia preferință) si EB-4 (a patra preferință).

Viza de tip EB-1 este rezervată persoanelor cu abilitați extraordinare în domeniul lor de activitate: cercetători, deținători de doctorate, profesori universitari, sau directori de companii multinaționale. Este singura categorie care nu necesita neapărat o oferta de lucru din partea unui angajator. Imigrantul poate înainta cererea pentru aprobarea acestei vize și de unul singur, evident dovedind abilitățile excepționale care îl recomandă pentru acest tip de viză.

Standardele sunt foarte înalte, iar în ultima perioadă, oficiul de imigrări este foarte strict în analizarea acestor cazuri. Imigrantul trebuie să fie deținătorul unor premii naționale sau/și internaționale în domeniu, să fie recomandat de alți experți, să poată prezenta lucrări publicate și impactul personal adus în domeniul de activitate.

Cu alte cuvinte, nu e suficient să arate că e extraordinar, dar trebuie să fie la loc de frunte printre alte persoane extraordinare. Un alt avantaj al vizei EB1 este că nu necesită autorizația ministerului de muncă pentru ca angajatorul să poată înainta cererea pentru un cetățean străin. EB-2 și EB-3 necesită un astfel de certificat.

Autorizația din partea Departamentului Muncii (Permanent Employment Certification) este primul pas pe care orice angajator trebuie să îl facă, chiar înainte de a trimite cererea la Oficiul de Imigrări pentru a obține o viză de muncă permanentă. Departamentul Muncii (Department of Labor) emite inițial o notificare în care informează angajatorul ce salariu trebuie să achite pentru angajat (Prevailing Wage Determination.)

Acest salariu este stabilit în funcție de poziție, experiența cerută pentru acea poziție și aria geografică unde va fi angajat. Departamentul Muncii va informa angajatorul în circa 2-3 luni despre acest salariu minim. Îndată ce angajatorul știe care e salariul minim, este obligat să înceapă procedura de publicitate. Un anunț va trebui publicat în două duminici consecutive la un ziar local, același anunț va trebui publicat pe website-ul oficial al Oficiului de angajări din statul respectiv și afișat la sediul companiei.

Marina Andrei, avocată, Los Angeles

Toate aceste proceduri trebuie efectuate în timp util, înainte ca notificarea cu privire la salariul minim să expire, ea având termen limitat. După publicarea anunțului, angajatorul trebuie să aștepte 30 de zile, timp în care va efectua interviuri, va răspunde la toate cererile vizând postul respectiv și va ține o evidență strictă a tuturor persoanelor care au aplicat pentru poziția afișată. Dacă nu există niciun candidat care să se califice, angajatorul va cere Departamentului Muncii să emită un certificat, care să ateste că în urma tuturor măsurilor de publicitate luate, este liber să îl angajeze pe imigrant cu salariul minim prevăzut.

Numai după obținerea acestui certificat, angajatorul poate înainta cererea pentru viză, împreună cu documentele care atestă puterea sa financiară de a acoperi salariul imigrantului pe perioada contractului, ca și documentele doveditoare ale experienței angajatului. Durata obținerii acestui certificat depinde de la caz la caz, în funcție de domeniul și cerințele poziției în care angajatul va urma să fie angajat. Dacă Departamentul Muncii are toate datele necesare și nu necesită alte informații, certificatul poate fi obținut în 2-3 luni. Dacă vor fi mai multe informații financiare despre viitorul angajat, procesul poate dura și șase luni.

“Prezența de moment” cu Aura Imbarus

EB-2 este a doua categorie și ea se referă la persoanele care au studii superioare sau studii echivalente bacalaureatului, în plus, cel puțin cinci ani de experiență, persoane cu abilități extraordinare în domeniul artistic, științific și de afaceri, sau persoane care vor ocupa poziții în domenii de interes național, determinate de către Guvern ca fiind în căutare de persoane calificate. Pentru această categorie este nevoie de o ofertă de muncă și de un certificat de la Departamentul Muncii.

Categoria EB-3, a treia preferință, este rezervată muncitorilor calificați într-o anumită ocupație. Pentru aceasta, aplicantul trebuie să poată dovedi cel puțin doi ani de experiență anterioară în ocupația respectivă, persoane care dețin cel puțin diploma de bacalaureat sau echivalentul ei, iar pentru poziția respectivă este cerut acest nivel de educație, sau pentru muncitori în domenii unde brațele de muncă sunt deficitare în SUA. Pentru a treia categorie este nevoie de o ofertă de muncă și de certificat din partea Departamentului Muncii.

Designerul clujean de la TESLA se inspiră de mașinile erei în care s-a născut

Ultima categorie, a patra, este rezervată angajaților din domeniul religios, a minorilor cu statut special (abandonați de părinti și cărora instanța de familie le-a recunoscut un tutore cetățean sau rezident american), angajați ai companiilor americane din afara SUA, anumite cadre medicale, angajați ai Armatei SUA din afara țării, lucrători media sau angajați NATO. Timpul de procesare a vizei permanente de muncă poate fi de câteva luni și variază în ultimul timp tot mai mult, fiind destul de greu de estimat.

Ultimul pas al acestui proces este cererea pentru rezidență, (green card) care poate fi făcută numai după ce a fost aprobată cererea pentru viza permanentă de muncă. Vizele de muncă sunt limitate și sunt eliberate de către Departamentul de Stat la începutul fiecărui an fiscal, care este data de 1 octombrie. Departamentul publică un buletin lunar în fiecare lună pentru a informa imigranții cu privire la numărul de vize disponibile.

Stările de depresie, căutările spirituale și efectele hipnozei

Dacă la momentul când angajatorul este gata să trimită cererea pentru viza de muncă, buletinul de vize arată că mai sunt încă vize disponibile pentru acea categorie (această indicație apare sub forma literei “c” – current – în coloana aferentă categoriei de viza căutată), cererea pentru viza (I-140) va fi însoțită de cererea pentru rezidență (I-485), pentru că există o viză de imigrant disponibilă pentru acea persoană.

Dacă buletinul arată că pentru acea categorie s-au epuizat deja vizele, cererea pentru viza de lucru va fi trimisă de una singură și cererea de rezidență va putea fi înaintată numai când se obține decizia pentru prima cerere, și numai dacă buletinul de vize arată că există un număr de vize disponibil.

Buletinul este publicat în fiecare lună pe pagina de internet oficiala a departamentului de stat. Acest link exemplifică buletinul pentru luna noiembrie unde se poate observa că sunt încă vize disponibile pentru categoriile 2, 3 și 4, dar pentru prima preferință nu mai sunt vize disponibile și în momentul de față, procesează cererile primite la data de 1 iunie 2018.

Cum puteți obține o viză de imigrant în SUA pentru soț/soție, copii, părinti?

Asta înseamnă că, dacă mâine o persoană dorește să trimită cererea pentru viza permanentă de muncă pentru un post de cercetător, va trebui să trimită numai formularul I-140 (cererea pentru viză permanentă de muncă) însoțită de toate dovezile pregătirii sale și ale experienței în domeniu. Numai după ce i se aprobă această cerere, va trebui să aștepte ca un alt număr de vize să fie emise la 1 octombrie 2019 pentru categoria solicitată, ca să poată aplica pentru rezidență (green card). În totalitate, tot acest proces poate dura și până la un an și jumătate, dacă totul merge bine, fără alte complicații.

În toată aceasta perioadă, imigrantul poate fi în SUA și poate aștepta aprobarea vizei, dar numai dacă între timp își menține statutul legal curent (de exemplu student.) În momentul în care acest statut expiră, va trebui să părăsească SUA și să aștepte decizia în afara țării. În urma aprobării, dosarul va fi transferat la ambasada SUA, unde se va programa un interviu în urma căruia, imigrantului i se emite viza și poate intra în SUA.

Aceeași procedură poate fi urmată și dacă angajatul este în afara țării. Angajatorul lucrează la gestionarea întregului proces, până la obținerea vizei de muncă permanente, iar ultimul pas, rezidența, este obținută la consulat (consular processing.) În această situație, este bine de știut că pe perioada procesării unei vize de imigrare prin oferta de muncă, există puține șanse ca angajatul să poată călători în scop de vizită în SUA, deoarece având o cerere de imigrare în procesare, el arată intenția de a emigra ceea ce contravine cu scopul de vizitator.

Marina Andrei, pentru HORA in America

Comments

comments