De 20 de ani este avocată cu renume. Marina Andrei a făcut cale lungă de la București spre Los Angeles ca să ajute noii imigranți în SUA să-și legalizeze șederea. Este membră a Baroului din statul California, unde s-a mutat în 2003. Nu era sigură dacă îi va reuși să-și continue cariera într-o țară cu noi reguli, asta însemnând să ia totul de la capăt.

Marina Andrei, avocată, Los Angeles

Experiența acumulată în SUA îi ajută astăzi pe mulți cu vize de familie, de muncă, vize de investitori, azil, și nu în ultimul rând, conduce cazuri în instanță de anulare a deportărilor. În acest articol, va prezenta modul de obținere a vizei de imigrant în baza petiției de familie.

M-am înscris la cursuri de asistență pentru avocați (paralegal) la West Los Angeles College. Chiar de la primul curs, una din profesoare, la rândul ei avocat de imigrări, m-a întrebat care e experiența mea. După câteva minute, s-a uitat lung la mine și mi-a zis: “Ce cauți aici? De ce nu te pregătești pentru examenul de barou?” Așa a început aventura mea.

Așa am aflat că statul California este singurul care permite avocaților din jurisdicții străine, care sunt deja membri ai altor barouri, în cazul meu din București, să dea examenul fără să absolve cursuri de drept în SUA, deoarece examenul este atât de dificil încât ei zic: “Dacă ai tupeu și treci, nouă nu ne pasă unde ai făcut dreptul!” Nu a fost ușor, dar am reușit să trec examenul cu ajutorul neprețuit al familiei și al prietenilor și am ales să rămân în domeniul legii imigrării după ce lucrasem deja ca Law Clerk (asistent de avocat) pentru aceeași profesoară, care mi-a devenit între timp mentor și de la care am învățat meseria.

imagine simbol

Viza de imigrant se poate obține pentru soț/soție, copii, părinti și frați/surori de cetățeni americani sau rezidenți americani prin petiția pentru un membru de familie (I-130). Această petiție este doar primul pas al procesului de emigrare și ea nu conferă niciun beneficiu, nu face decât să stabilească relația de rudenie dintre cetățeanul sau rezidentul american și ruda sa, care dorește să obțină o viza de imigrant.

Următorul pas este ca, în momentul când această petiție este aprobată în Statele Unite de către oficiul de imigrări (USCIS) și după ce cetățeanul/rezidentul dovedește că are resurse financiare să susțină noul imigrant, dosarul este transferat la consulatul american din țara de origine a imigrantului, acesta urmând să se prezinte la un interviu pentru a obține viza și a intra în SUA ca imigrant.

Marea diferență dintre categoriile enumerate mai sus este că viza de imigrant nu este disponibilă imediat pentru toate categoriile de rude. Doar soții, părinții și copiii minori pot aplica pentru viza de imigrant imediat ce petiția de familie este aprobată, pentru că numărul de vize pentru această categorie (immediate family) este nelimitat. Pentru frați/surori, copii majori necăsătoriți și copii majori căsătoriți, numărul de vize este limitat și nu se eliberează alte vize decât o dată pe an, la începutul anului fiscal pe 1 octombrie.

LILIAC BAND sparge cortina prin muzică și dedicație de familie

Evident, acel nou număr de vize este aproape imediat distribuit celor care deja stau la coada de mulți ani, ceilalți urmând să aștepte până le vine rândul. Această “coadă” este monitorizată de buletinul de vize, publicat lunar de către Departamentul de Stat (visa bulletin). El arată exact ce vize sunt procesate în luna respectivă.

De exemplu, pentru cetățenii români, care au petiții de familie depuse de un frate cetățean american, departamentul de stat a publicat în octombrie buletinul care indică în acest moment cine primește vize și pot aplica pentru viza de imigrant. În aceste cazuri, petițiile au fost depuse înainte de perioada februarie 2005. Asta nu înseamnă că vor mai dura exact 13 ani până îi va veni rândul celui care a aplicat în 2018, pentru că această dată este diferită pentru fiecare lună.

Dacă imigrantul se află în SUA în cadrul unei vize legale și beneficiază de o petiție de familie deja aprobată, poate să obțină rezidența prin schimbarea statului în statutul de rezident (Adjustment of Status). Această schimbare nu este posibilă decât dacă viza sa este încă validă și permisiunea de ședere pe teritoriul SUA nu a expirat (I-94 – poate fi verificat oricând online pe baza numelui, numărului de pașaport și a datei de naștere). O excepție este legea 245(i), care spune că dacă ai o petiție de familie depusă înainte de 30 aprilie 2001, nu contează că ai intrat ilegal în SUA, sau că nu mai ai statut legal aici.

imagine simbol

O altă excepție de la această regulă este categoria de persoane care nu necesită o viză încă valabilă, ca să poată obține statutul de rezident în SUA, chiar dacă statutul lor anterior a expirat: soții, părinții și copiii minori de cetățeni americani. Atenție, nu și de rezidenți. Aceștia pot obține statutul de rezidenți în SUA, chiar dacă au depășit perioada legala de ședere. Evident că este de dorit să nu se ajungă la această situație din cauza unor restricții care apar în cazul acestui proces, (de exemplu, imposibilitatea de a călători în afara SUA pe perioada cât cererea de rezidență este în procesare).

Un român aduce carne exotică și de vânătoare pe mesele americanilor

O noutate în procedura de procesare a cererilor de schimbare a statutului de non-imigrant în statut de imigrant este faptul că dacă o persoană intră pe teritoriul SUA cu o viză de non-imigrant (vizitator, student, lucrător temporar) și înaintează o cerere de schimbare a statutului într-o viză de imigrant în mai puțin de 90 de zile de la intrare, va declanșa automat prezumția că intenția lui de a imigra s-a format înainte de a intra în SUA, și de aceea există riscul să fie acuzat de frauda (misrepresentation). Asta nu înseamnă că va pierde automat dreptul de a-și schima statutul, dar procedura tergiversează, pentru că va avea nevoie de o cerere adițională de exonerare a fraudei ca motiv de inadmisibilitate.

imagine simbol

Marea schimbare, însă, care a avut loc în ultimul timp în procedură sunt termenele de procesare a cererilor. Acestea s-au dublat, sau chiar mai mult decât atât. Cu un an în urmă, o cerere de obținere a permisului de muncă adiacentă cererii pentru rezidență dura aproximativ trei luni. Acum, însă, termenul oficial este intre 5 și 7 luni, iar clienții mei le primesc aproape de limită, după 6 luni.

Dacă cererile pentru statutul de rezident durau înainte doar patru luni, (mai ales la San Bernardino, unul dintre cele mai rapide oficii), acum durează aproximativ 10 luni în Los Angeles, din momentul când trimit toate documentele la UCSCIS și până când este programat interviul. Cererile de naturalizare durează aproximativ 8-9 luni.

Cele mai afectate sunt cazurile de îndepărtare a condiției green cardului temporar (i-751). Aceste cazuri pot dura mai mult de un an. De aceea și sunt extinse cardurile automat cu 18 luni din momentul când USCIS primește petiția. Deci, răbdare și tutun!

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments