Designer român, stabilit în Statele Unite ale Americii de aproape 31 de ani, Radu Muntean continuă să uimească publicul cu cele mai fantastice proiecții de automobile. Radu Muntean este un designer iscusit de mașini auto, și nu oricare, dar care oferă proiecții pentru cea mai populară companie de mașini din lume, Tesla.

Radu Muntean, designer Tesla

S-a născut la Cluj, iar în perioada comunistă în timpul guvernării lui Ceaușescu, ca și mulți alți români, familia lui a cerut azil politic și așa s-a refugiat în SUA când avea doar 17 ani, unde a ajuns în decembrie 1987, ca să devină mai apoi unul dintre cei mai populari designeri de mașini din America, relatează HORA in America.

Pasiunea lui e reprezentată de mașinile anilor ’70, an în care s-a născut și pe care și le amintește din copilăria petrecută în România. Când era în clasa a IV-a, a decis să scrie o scrisoare unei redacții din România, care publica pe atunci o revistă “Automobil”. L-a întrebat dacă poate să devină designer de mașini, de la care a primit răspuns că în România, poți deveni doar inginer, fapt ce l-a dezamăgit. A îndrăgit mașinile de mic copil și știa de atunci că va deveni un designer de marcă. Mereu picta și continuă să picteze mașini de sport, în pofida faptului că nimeni nu i-a insuflat vreodată o astfel de profesie.      

În anii de liceu și de studenție, așa cum orașul Cluj era cu mult diferit decât alte zone comuniste, era fericit să admire tinerii studenți internaționali, care își permiteau să ajungă la universitate cu mașini europene, nu neapărat modele “Dacia” sau “Lada”, cu care toți românii erau obișnuiți. Astfel, Radu a fost norocos să-și petreacă copilăria și tinerețea în acest orășel european, care l-a predispus mai apoi spre inovații.

La sosirea sa în Statele Unite, Radu și-a continuat studiile la Art institute of Southern California, Laguna Beach, dar în apropierea zilei de absolvire, și împotriva dorințelor familiei sale, a decis să renunțe și să se înscrie la un alt profil de design, mult mai apropiat domeniului său, Art Center College of Design din Pasadena, California.  Știa că a găsit școală potrivită, a absolvit trei ani mai târziu, și de atunci a lucrat pentru Ford cinci ani, apoi la General Motors și Tesla.

În 1995, în Detroit a început primul său job, iar la General Motors era primul designer, angajat în 2000, la un nou studiou avansat al companiei din Los Angeles, California. Stilul său este rapid, dar precis, potrivit unui designer profesionist, cu accent pe mișcare și dispoziție. Dar, pe lângă studiile de design și artă, Radu a continuat să meargă în curse de mașini, devenind membru al Clubului Porsche, aceasta fiind o altă pasiune mai veche, de care părinții lui nu erau prea încântați.

Radu Muntean la un show the mașini clasice în Los Angeles. FOTO: Natalia Ghilașcu

“Dacă ar trebui să aleg între pictor și pilot pentru cursele de mașini,” spune Radu Muntean, “mi-ar fi greu să aleg. Este ca și cum ai întreba care dintre copiii tăi îți place mai mult, cel mai mare sau cel mai mic , îi iubesc pe ambii.” Chiar dacă părinților lui i-ar fi plăcut să urmeze o educație și o cale mai tradițională, erau suficient de deschiși pentru a-și răsplăti pasiunea, înscriindu-l la Liceul de Artă Plastică.

Radu a avut noroc și de părinți foarte iubitori, care i-au dăruit un Nisan 280X la absolvirea liceului în SUA, chiar dacă noii imigranți trebuiau să-și mențină existența din greu. 25 de ani mai târziu, a transformat un BMW din 1971 (foarte aproape de anul nașterii sale) într-o mașină contemporană personalizată, fapt ce vorbește despre pasiunea sa pentru autoturisme.

Una dintre mașinile cu care se mândrește și de care este foarte atașat este un BMW 2002, autoturism pe care îl conduce pe colinele Californiei. Piesele originale sunt foarte rare, are un aspect neobișnuit, ceea ce l-a determinat să petreacă mai mult timp până s-a îndrăgostit de acest model. “Nu este o mașină de viteză,” spune el, “dar este o mașină gălăgioasă, distractivă și super rapidă.”

Pictură de Radu Muntean, valorează până la 27 mii USD.

De zece ani, proiectează modele de design pentru Tesla. Trebuia să facem totul, design interior, exterior, iar de la schițele de pe hârtie sau computer , trebuia să supervizeze întregul proces de construcție a unei mașini. Modelul S a durat peste trei ani, iar după primul model, a început să lucreze instantaneu la mai multe proiecte de mașini electrice.     

Cum puteți obține o viză de imigrant în SUA pentru soț/soție, copii, părinti?

Radu Muntean nu pierde nicio ocazie să-și ia mașina Porsche, modelul 911 Carrera, special pregătită să participe în fiecare an la cursele de mașini din Mexico, care se întinde pe un itinerar de o mie de mile. În acest an, itinerarul pornește din Palm Springs, California. Emoțiile sunt mari pentru cea de-a V-a ediție de curse cu mașinile de epocă din Targa Baja, care are loc între 31 octombrie și 4 noiembrie, când se decernează premiile în San Ysidro / Tijuana, la hotarele dintre Mixico și SUA.

Aici se adună lume peste lume, pasionată de mașinile istorice, iar autovehiculele trebuie să fie mai vechi de 1975, unde mai achiți și o taxă de 550$. În garajul său sunt depozitate patru mașini de epocă, modele Porsches și BMW, colecție care valorează câteva sute de dolari și pe care le scoate la vedere la diverse curse sau expoziții.

LILIAC BAND sparge cortina prin muzică și dedicație de familie

Pe lângă cursele de mașini, Radu nu se lasă de pictură, este mereu inspirat să-și antreneze creativitatea și mușchii imaginației. Este deseori invitat la expoziții de mașini de epocă, unde lumea poate savura, dar și cumpăra picturile pe canvas, cu modele de mașini. În colecția sa a adunat sute de tablouri, iar valoarea celor originale se ridică de la 3.000 USD. Cea mai scumpă pictură originală ajunge la 29.000 USD.   

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

 

Comments

comments