foto: Mircea Goia

Pasiunea pentru fotografie a descoperit-o târziu, după ce a ajuns în America, mai exact, în Arizona. Mircea Goia nu a venit cu mâna goală, ci a venit si cu o cameră foto, cu care obișnuia să fotografieze locurile cele mai exotice pentru a le trimite celor rămași acasă. Mircea vine din Lupeni, județul Hunedoara, România. Deși activează în domeniul computerelor și Internetului, fotografia îl ajută să-și pună în valoare cealaltă latură, cea artistică, pe care, până nu demult, nu știa că o are.

foto: Mircea Goia

“În America am început sa călătoresc mai des, vizitând diferite locuri frumoase, care meritau prezentate publicului larg.  Adevărata pasiune a început acum 3-4 ani, când am achiziționat o cameră adecvată. În fotografie înveți cum să compui o imagine bună, o abilitate care se poate regăsi și în cinematografie, nu numai din punct de vedere artistic, dar și tehnic. Locurile unde postez fotografiile online sunt acum Facebook și Instagram.

Un reprezentant de la Hospice – Casa Speranței din București, organizație care are grijă de bolnavii terminali de cancer, m-a abordat ca să particip la o campanie de strângere de fonduri cu o fotografie de autor, care să fie vândută în cadrul unei licitații. E vorba despre fotografia unui peisaj a celor mai cunoscute locuri din Arizona și anumite Antelope Canyon, care a fost achiziționată, iar banii colectați au mers la acei bolnavi de cancer. Și mama mea a fost victimă a cancerului, iar această campanie a avut o anume rezonanță în sufletul meu.

foto: Mircea Goia

După ce vizitez unele locuri exotice, simt nevoia de a transmite mai departe ce am primit. Încerc să o fac în stilul meu, să nu imit alți fotografi. Statul Arizona, unde locuiesc, este bogat în peisaje, care sunt total diferite de ceea ce aveam în România: deșertul, Marele Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, pădurile și munții din nordul statului, etc.  Recent, Science Channel TV (aparținand de Discovery Channel) m-a abordat ca să publice o serie de fotografii în stil time-lapse pentru un documentar despre sistemul solar. Sper ca în curând să pot urmări un episod unde vor fi folosite câteva secvențe produse în timpul meu liber.

foto: Mircea Goia

Una din fotografiile mele a ajuns drept știre la postul de televiziune Digi24 din România, fiind surprinși că am fotografiat lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX din California, lansare care s-a văzut tocmai din Arizona. Regulat, stațiile de televiziune din Arizona preiau și postează unele din fotografiile mele pe paginile lor de Facebook și Instagram.

foto: Mircea Goia

Destul de recent am început sa fotografiez furtunile și fulgerele de care Arizona e destul de bogată în perioada de vară. Am încercat astrofotografia unde prind corpurile cerești sau Calea Lactee. Sunt atras de fotografia de viteză rapidă (un exemplu e să prinzi în cadru momentul când un balon cu apă se sparge, sau o picătură de apă cade într-un vas cu apa.

Arta fotografică am învățat-o singur de pe Youtube, din cititul unor articole de specialitate si din practică constantă. Astăzi nu mai e o scuză că nu ai aparat destul de performant pentru a face fotografie. Trebuie să depui destul de multă muncă, și cum ar zice unii – “never stop shooting!” Dacă e să-mi schimb cariera din nou, cred că mai degrabă aș trece la cinematografie, pentru care simt o pasiune și mai mare. Probabil că fotografia e poarta către o noua carieră în cinematografie”.

Mircea Goia, Arizona

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments