Când vine vorba de proiectarea roboților, artistul moldovean, Vitaly Bulgarov, este a un adevărat maestru. A devenit popular pentru animarea filmelor “Ghost in the Shell”, “Terminator: Genisys, World of Warcraft”, jocurile “Starcraft II”, “Diablo III”. A proiectat robotică și a lucrat designer șef pentru “Hankook Mirae”, o companie coreeană, care se află în spatele primului costum robotic mondial cu o înălțime de patru metri, relatează HORA in America.

Credeți sau nu, originile lui Vitaly Bulgarov se trag din Moldova, iar cu 12 ani în urmă, după ce a absolvit Universitatea Tehnică din Chișinău, a fost invitat să lucreze la un proiect de film, iar mai târziu, la un proiect de jocuri video la Moscova. Această oportunitate a devenit mai apoi o piatră de temelie, obținând un loc de muncă în SUA și construindu-și o carieră de succes, mai întâi în jocurile de animație, film și, ulterior, în industria de design.

Datorită pasiunii pentru concepte de filme, a creat desene robotizate pentru LucasFilm (ILM), Dreamworks, Paramount, Lightstorm Entertainment, Transformers: Age of Extinction, RoboCop (2014) și viitoarea Alita: Battle Angel (2018). Vitaly Bulgarov a fost consultant și a lucrat pentru marile companii Boston Dynamics, Panasonic, Microsoft, precum și în proiectele militare americane. În prezent, Vitaly își împarte timpul de lucru între dezvoltarea unui nou robot din Tehnologia Hankook Mirae și crearea unei proiecții de jocuri animate, deocamdată anonime.

Natalia Ghilașcu: Vitaly, cum au descoperit marile companii pasiunea ta în robotică și talentul pentru design 3D și cum ți-ai deschis drumul spre un astfel de succes internațional?

Vitaly Bulgarov: Cred că unul dintre motivele care m-au propulsat este acela de a fi fost consecvent de-a lungul celor 10 ani și de a continua să mențin și să îmbunătățesc lucrurile cu dedicație, să produc concepte 3D, design de modele mecanice elegante, sau futuriste, “science fiction” și să continuu să le promovez atât în zona profesională, cât și să atrag proiecte personale care, m-au ajutat să obțin proiecte interesante.

Trebuie să știi să impresionezi când un potențial client caută un artist cu capacitățile mele și să înțelegi că fac  tot atâtea eforturi personale, cum le-aș face în proiectele comerciale și întotdeauna îmi dau toată silința să ridic calitatea muncii mele. Astfel, potențialii clienți își crează o imagine ca fiind un profesionist nebun, care “trăiește și respiră” profesia dedicându-i-se într-un mod fanatic.

Robot proiectat de Valery Bulgarov

De asemenea, trebuie să ai și un pic de noroc, la momentul potrivit, așa cum avut de când am început să lucrez în această industrie. Am fost unul dintre primii designeri de concept care a folosit 3D ca un instrument primar de lucru, în timp ce o mulțime de artiști tradiționali încă lucrează în format 2D, fapt care m-a avantajat să redau peisajele într-un mod cât mai prezentabil și realist. Nu în ultimul rând, am avut norocul să întâlnesc o mulțime de oameni extrem de talentați de-a lungul drumului, care au fost destul de drăguți pentru a mă ajuta să cresc atât ca artist cât și profesionist.

NG: La vârsta de 32 de ani ești deja o adevărată forță în a-ți exprima conceptele și creativitatea. Care sunt proiectele următoare la care ai fost invitat să lucrezi și cât de mult durează ca un artist ca tine să proiecteze un film de lung metraj?

VB: În funcție de proiect variază de la câteva săptămâni până la un an. De exemplu, la filmul “Ghost in the Shell”, având un rol principal de designer, am lucrat timp de aproximativ 8 luni și am ajuns să produc peste 400 de imagini, atât în procesul de pre-producere, cât și post-producere. În prezent am decis să fac o mică pauză pentru proiectele de film și mă concentrez doar pe două aspecte: robotica din lumea reală și propriul proiect de jocuri video.

NG: Care au fost cele mai mari provocări ca și artist să devii recunoscut pentru proiectele uimitoare de până acum?

VB: La începutul carierei, calitatea muncii mele a fost afectată de lipsa aptitudinilor fundamentale în artă. Odată ce m-am stabilit cu traiul în SUA, am mers la o școală de artă, iar în fiecare weekend luam cursuri de desen, practicând principiile de artă în fiecare dimineață și o oră înainte de a merge la serviciu. Tot ce am învățat în arta tradițională 2D am aplicat ulterior în formatul 3D. A fost o provocare, dar astfel, am putut să îmbunătățesc designul, să capăt abilități noi, rapiditate, etc.

Cea mai mare provocare rămâne îmbunătățirea continuă. Mă conduc după principiul “explorați până exploatați problema”. Există și o zicală: “dacă nu îmbunătățești nimic, înseamnă că regresezi”.

Trebuie să încerci întotdeauna să îmbunătățești abilitățile existente, precum și să dezvolți noi competențe, înseamnă o provocare pentru a stăpâni un instrument specific în comparație cu încercarea de a găsi un nou instrument mai bun. Menținerea acestui echilibru este dificilă și necesită atât disciplină cât și claritatea obiectivelor, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Una dintre căile pe care le folosesc în rezolvarea acestei probleme este de a lucra în timpul liber doar la proiectele personale, pentru a testa noile instrumente.

NG: Ești mândru că ai rădăcini din Moldova, spui cuiva că te-ai născut în această țară?

VB: Da, desigur! Este o țară mică, pașnică și frumoasă și de multe ori când le zic prietenilor din SUA despre rădăcinile mele, ei aud pentru prima oară despre Moldova. Întotdeauna sunt interesați să afle cât mai multe despre această țară.

NG: Dacă ai fi  invitat să dezvolți o companie de design grafic în Moldova, ai vrea să accepți oferta?

VB: Aceasta ar fi cu siguranță posibil, deoarece există oameni cu adevărat talentați și creativi în Moldova. În prezent, încerc să-mi dedic tot timpul liber dezvoltării unui proiect de jocuri video. Dacă aș începe un studiou de producție în Moldova, ar fi, cel mai probabil, un proiect de video producție în domeniul jocurilor.

NG: Care sunt realizările majore cu care te mândrești și unde te vezi în următorii 10 ani?

VB: În ceea ce privește premiile oficiale, aproape toate filmele cu care am lucrat la Blizzard au primit premii. Cea mai mare realizare de până acum este crearea unui design pentru un costum robotic funcțional de 4 metri. La acest proiect ne-am adunat o echipă de ingineri, care într-un timp de aproape doi ani am creat un prototip despre care lumea credea că este o misiune imposibilă.

sursa: bulgarov.com

A fost deosebit de distractiv să-l vezi pe șeful de la Amazon, Jeff Bezos, cum călărește costumul robotului la conferință, în timp ce o mulțime de jurnaliști erau sceptici dacă imaginile făceau parte dintr-o lume reală sau imaginară, a efectelor vizuale. În zece ani tehnologia și lumea se va schimba mult prea repede, dacă totul merge așa cum văd eu în această traiectorie. Vreau să petrec măcar jumătate din timpul meu pentru a produce propriile jocuri video, cu efecte vizuale uimitoare prin să redau o atmosferă a unei lumi robotice reale.

NG: Ce sugerezi artiștilor care doresc să lucreze pentru un studio de jocuri precum Blizzard?

VB: În primul rând, trebuie să ai o viziune clară și să cunoști exact ce obiective dorești să atingi și la ce fel de proiect dorești să lucrezi. Trebuie să demonstrezi că portofoliul tău te prezintă drept cel mai calificat specialist.

În bugetele mari, în munca de producție sunt angajați să lucreze cei care deja sunt foarte buni și care  și-au făcut un nume, indiferent dacă a fost un proiect personal sau comercial. Construirea brandului personal este puterea de a “sparge”, prin intermediul zgomotului, o piață extrem de competitivă. Este nevoie de mult
efort și ani de muncă asiduă pentru a-ți construi un caracter potrivit, care să-ți permită să execuți sarcini cât mai dificile în viitor.

NG: Ți-ai împlinit visele americane?!

VB: Sunt foarte recunoscător pentru ceea ce mi-a oferit America: să mă realizez ca profesionist în industria artei. Este cu siguranță mai mult decât ceea ce am visat când eram copil în Basarabeasca, un mic oraș din sudul țării, la 100 km de Chișinău. Tot ce urmează este deja un bonus și, probabil, mult decât am cerut vreodată. Sper că într-o zi voi fi capabil să revin pentru o vizită în Moldova să pot susține tinerii artiști care aspiră să își realizeze potențialul creativ și visele.

Sursa: HORA in America

Descarcă gratuit ediția noiembrie aici

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments