Organizatorii și participanții Festivalului de Film Românesc din Seattle

Cineaștii și iubitorii de film se alătură pe 2-4 noiembrie la SIFF Cinema Uptown în Seattle, la cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Românesc, unde vor merge într-o călătorie imaginară în România. Festivalul din anul acesta sărbătorește spiritul de Halloween, cu o Gală de Noapte, care deschide festivalul cu filmul “Miss Christina” de Alexandru Maftei. Această poveste gotică a unei femei care se întoarce de după moarte, este prezentată de celebra actriță Maia Morgenstern (Maria în “Patimile lui Hristos”), relatează revista “HORA in America”.

Organizatorul evenimentului este Asociația American Romanian Cultural Society, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din NYC, care invită publicul român și american să sărbătorească împreună filme autentice, pline de suspans, precum și documentare care au luat premii internaționale. Veți afla că filmele românești reflectă, mai mult ca niciodată, aspectele ciudate ale realității, istoriei, politicii, vieții cotidiene, precum și spiritualitatea, folclorul și tradițiile moștenite; într-un cuvânt, esența uimitoare a naturii umane.

Printre cele mai importante momente ale festivalului se numără uimitorul documentar “Untamed Romania”, care explorează frumusețea naturală a României; filmul premiat pentru drama “One Step Behind the Seraphim”; documentarul de interes uman “Planet Petrila”, despre un fost miner, care transformă o mină abandonată într-un proiect de artă; “Comoara” (2015), care a câștigat premiul Un Certain Regard: un premiu de talent la Cannes, de Corneliu Porumboiu – unul dintre cei mai apreciați regizori ai New Cinema din România și “The Wanderers: Quest of the Hunter Demon”, cu Armand Assante, în rolul unui vânător de demoni, care luptă împotriva răului în vecinătatea unui castel din Transilvania.

Irina VanPatten: Cum promovați cultura română în America?
Otilia Baraboi: Festivalul de film românesc din Seattle se află anul acesta la ediția a V-a. În afară de proiecțiile filmelor românești, organizăm expoziții, concerte de jazz, de muzică clasică, prelegeri la universitate și programe educaționale. Am început acum trei ani cu programul “Româna la Liceu”, care se adresează copiilor de origine română aflați între 14 și 18 ani. Anul trecut am început să organizăm evenimente cu copiii mici între 5 și 13 ani. Pe 6 octombrie am deschis prima școală de sâmbătă românească din Statul Washington, în clădirea școlii French Emersion School din Bellevue.

Irina VanPatten: Cum vedeți rolul festivalului de cinema?

Otilia Baraboi: Rolul festivalului de film este de a promova cultura română în Statele Unite nu numai pentru comunitatea de români, ci și pentru cea de americani. Având în vedere succesul filmului românesc în ultimi 10 ani la festivalurile de filme internaționale, este foarte clar că filmul este produsul de valoare al României și că trebuie încurajat nu numai în Europa, dar și în America. Sperăm că în acești cinci ani am reușit să-l promovăm americanilor din zona Seattle, care sunt iubitori de film. Aici are loc cel mai mare festival de film internațional din Statele Unite, SIFF, cu care cooperăm. Anul trecut, pentru prima dată am avut mai mulți americani decât români prezenți la acest festival cultural american.

Festivalul Filmului Românesc din Seattle

Filmul este modul cel mai eficient de a promova cultura, pentru că limbajul cinematografic este universal. Toate filmele au subtitrare în engleză, de altfel. Putem aduce și împărtăși un colț din România, un segment din cultura noastră publicului românesc pentru a facilita, de fapt, integrarea comunității românești în America.

Irina VanPatten: Ce personalități vin la eveniment?
Otilia Baraboi: În afară de regizori și actori, în anul 2015 a venit scenaristul Florin Lăzărescu cu filmul “Aferim” pentru premiera filmului său în Statul Washington. Filmul a avut un succes enorm și a fost adus apoi la SIFF. În 2016 am adus și actori, cum ar fi Horațiu Mălăele.

Horațiu a venit cu două dintre filmele sale. Anul acesta am invitat-o pe legendara Maia Morgenstern, care va veni cu filmul “Domnișoara Cristina”. Ea a fost deseori descrisă drept “simbolul teatrului și filmului românesc”, născută într-o familie evreiască din București, a studiat la Academia de Film și Teatru. În afară de filmele sale de debut, Morgenstern a preluat, de asemenea, un rol în filmul TV Network din Statele Unite ale Americii, “Dark Prince: The True Story of Dracula” (2000). Ea este cea mai cunoscută pentru rolul Mariei, mama lui Isus, în “Patimile lui Hristos” a lui Mel Gibson (2004).

Prioritatea noastră e să îi promovăm pe cât posibil, și să îi încurajăm, pe tinerii regizori. Anul trecut am invitat-o pe Iulia Rugină cu filmul “Breaking News”. Ea a venit la festival cu actrița Ioana Flora și am colaborat cu ambele vara aceasta la o tabără creativă pentru copiii din comunitatea noastră.

Unul dintre regizorii invitați în acest an este Daniel Sandu, care în 2013 a primit Premiul Special la Festivalul Anonim din România pentru filmul “A Doua Voce”. “Horsepower” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Locarno. Filmul său de debut, “Un pas în urma serafimilor”, a fost premiat anul trecut la Gopo din România. Daniel lucrează acum la seriale televizate pentru HBO România și la cel de-al doilea film de lung metraj “Tatăl mută munții” produs de Cristian Mungiu (Mobra Films). Festivalul se va încheia cu un film de comedie / dramă “D-Love”, regizat de Elena Beuca despre un cuplu căsătorit cu probleme, care își deschide casa unui străin întâlnit pe stradă.

Dintr-un festival de film etnic, am reușit să-l transformăm într-un festival de amploare în Seattle, unde oamenii pot vedea  filme apreciate pe plan internațional și învața ceva nou despre patrimoniul românesc, râzând și plângând împreună, demonstrând că festivalul și-a câștigat titlul “Un ochi plânge și altul râde.

 

Otilia Baraboi, președinta asociației American Romanian Cultural Society (Asociația Culturală Americano-Română), organizație înființată în 2013, cu scopul de a promova cultura română în zona Pacificului de nord-vest și în toată America. 

Evenimente culturale românești sunt prezente peste tot cu muzică și costume populare, cultură și mâncare tradițională. Noi, însă, oferim o nouă alternativă, aducând diasporei române din Statele Unite o conexiune la cultura contemporană prin intermediului filmului. În noiembrie mergem la Gala Alianța în Washington DC tocmai pentru a face schimb de experiență cu alte organizații, care, după modelul festivalului de film românesc, vor să organizeze evenimente similare.

Irina VanPatten

Sursa: HORA in America

Descarcă ediția octombrie aici

Pentru a fi la curent cu evenimentele și noutățile despre comunitatea româneacă din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments