Dacă ați pășit pragul restaurantului “Boheme” din Los Angeles, veți face cunoștință cu Lucian Silviu, unul dintre puținii români din Brăila care a perseverat în industria culinară. În domeniul bucătăriei japoneze are acumulați aproape zece ani, dintre care opt în Japonia. Și-a început cariera de la spălat vase și curățat mesele clienților, la manager general într-o rețea de restaurante japoneze. Știe să combine și munca, și familia, iar la cei 31 ani aspiră să devină cel mai iscusit antreprenor și se vede în curând proprietar de o rețea de restaurante în SUA.

Natalia Ghilașcu: Lucian, ești printre puținii manageri români de restaurante din Los Angeles, iar la Restaurantul japonez “Boheme” activezi de mai bine de un an. Cum ai ajuns să gestionezi o afacere la o vârstă atât de fragedă?

Lucian Silviu: Am ajuns în Los Angeles prin intermediul unei companii japoneze, Global Dining, care gestionează o rețea de peste 50 de restaurante în Tokyo. Am activat la această companie din 2010 în Tokyo, începând de la spălător de vase, la șters mesele în restaurant, și toate pentru că nu eram fluent în japoneză. După trei ani, am devenit ospătar și bar-tender, iar peste alți trei ani, am câștigat un concurs, datorită căruia am fost promovat pentru prima oară în poziția de manager general la un restaurant foarte prestigios.

Nu doar că am reușit să construiesc o echipă perfectă pentru un restaurant de succes, dar am oferit de câteva ori în săptămână muzică LIVE și flash-mob pentru clienți, fapt ce a popularizat și mai mult restaurantul în industria culinară din Japonia. Așa am învățat funcția unui manager general, iar după aproape un an, am fost avansat în funcția de manager de rețea pentru șase restaurante.

Așa cum eram sigurul străin printre japonezi într-o funcție înaltă din această companie, am fost delegat în Los Angeles, în aceeași rețea, unde se află două restaurante cu profituri mai mici, localuri care era foarte dificil de gestionat la distanță din Japonia. Proprietarii nu aveau pe nimeni de încredere aici.

Lucian Tudor, manager la restaurantul “La Boheme”

Așa am ajuns în SUA, în martie anul precedent și am început renovarea restaurantului din Santa Monica “1212 Santa Monica”, unde corporația a investit aproape patru milioane USD. Într-un singur an, am reușit să pun pe picioare acest local, este un restaurant profitabil, la fel ca și restaurantul din West Hollywood “La Boheme”, pe care, planific să îl renovăm peste un an.

NG: Așa cum ai reușit să obții o experiență bogată în ceea ce privește bucătăria japoneză, dat fiind faptul că ai servit mii de clienți japonezi, cum descrii această perioadă din viața ta?

LS: O perioada plină de schimbări personale, în care am învățat despre generozitate, punând mereu pe primul loc clienții, pe locul doi – profitul companiei, iar pe locul trei – sentimentele angajaților și pe ultimul loc – sentimentele mele personale. De fiecare dată când iau o decizie importantă, aceste priorități mă ajută foarte mult azi. În ultimii ani, aveam foarte multe responsabilități și abia aveam timp de soție și copii, din punctul meu de vedere, japonezii nu au o balanță sănătoasă între muncă și familie, ceea ce m-a determinat să accept repede transferul în Los Angeles.

NG: Ce te pasionează cel mai mult în cultura și bucătăria japoneză?

LS: Simplicitatea în bucătăria japoneză este foarte importantă deoarece japonezilor le place să simtă calitatea fiecărui produs în parte, fără prea multe condimente. Legumele, carnea, peștele sunt mereu alese cu mare grijă, fiind foarte important modul creșterii acestora, pentru a obține cea mai gustoasă mâncare.

NG: De ce ai rămas frapat de Japonia și ce te leagă de această țară?

Mă leagă și fascinează foarte mult cum o țară, cu cele mai mari realizări tehnologice, reușește în același timp să respecte și să păstreze foarte bine toate tradițiile. Au puțină flexibilitate în gândire, fapt care mă fascinează la fel de mult.

NG: Lucian Silviu s-a schimbat foarte mult în ceea ce privește personalitatea, modul de a privi viața?  

LS: Sigur că da, crescând o perioadă în Italia, după care în Japonia timp de opt ani, am înțeles că fiecare țară m-a îmbogățit spiritual și cultural din diferite puncte de vedere. Flexibilitatea italienilor în modul de a munci, și în același timp, exactitatea japonezilor, sunt câteva din calitățile transmise de către cele două țări; sunt contradictorii, dar fiind combinate, am realizat ceea ce sunt azi.

NG: Cum te descriu prietenii tăi din Japonia, din LA, România?

LS: În Japonia îmi zic adesea că gândesc ca un japonez, în Los Angeles îmi zic că sunt foarte prietenos, iar cei din România îmi spun că le lipsesc glumele mele.

NG: Ce calități de manager trebuie să întrunești pentru a lucra la unul dintre cele mai prestigioase restaurante din Los Angeles și cum faci față acestor cerințe zi-de-zi?

LS: Niciodată nu ești destul de bun, oricâte calități ai avea, important este să fii exigent cu tine însuți, să fii în stare să te schimbi când comiți greșeli în deciziile pe care le alegi. Orice persoană poate deveni un bun manager.

NG: Cu ce te mândrești cel mai mult în toți anii ca să-i faci pe clienți fericiți?

LS: Anticipând necesitățile clienților și încercând să-i surprind cu experiențe unice la festivități în familie sau căsătorii; rămân în memoria lor toată viața, iar asta mă face să fiu mândru. Îmi place să rămân în contact cu toți clienții, creând o conexiune personală.

Sursa: HORA in America

Descarcă ediția octombrie aici

Pentru a fi la curent cu sfaturile avocaților în imigrări și alte noutăți despre comunitatea româneacă din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments