Oleg Gherasimov,avocat, Baltimore

Oleg Gherasimov a plecat în lumea largă de la 17 ani, mai întâi la studii în România, unde a absolvit facultatea de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după care a continuat studiile de masterat în SUA. S-a specializat în domeniul consultanței juridice, în special imigranților sosiți în SUA din toate colțurile lumii.

În orașul Baltimore a reușit să înființeze un birou al avocaților, pentru că propriile provocări și experiența prin care a trecut mai mulți ani, l-au determinat să ajute și alți cetățeni cu sfaturi juridice. În acest articol, avocatul Oleg Gherasimov aduce mai multă lumină despre cerințele de a obține green cardul prin căsătorie, pentru cei care, spre exemplu, înainte de a se căsători, au depus actele pentru azil în SUA.

Regulile discutate aici se aplică nu doar soților cetățeni americani, ci și “rudelor directe” ai acestuia. Rudele directe sunt soții, copiii necăsătoriți ai cetățenilor americani, unde copilul este sub vârsta de 21 de ani, părinții cetățenilor americani, unde copilul care deține cetățenia are peste 21 ani. În al doilea rând, doresc să clarific că, în conformitate cu legislația americană, căsătoria între persoanele de același sex este permisă și aceste cupluri sunt tratate la fel ca și cuplurile heterosexuale în ceea ce privește reglementările imigrației.

Nu toți cei care se căsătoresc cu un cetățean american sunt eligibili pentru a obține green cardul, dar majoritatea sunt. Dacă ați intrat în mod legal în țară (de obicei cu viză), nu ați fost deportat în trecut și nu figurați în cauze penale grave, cel mai probabil că sunteți eligibil să vă ajustați statutul (adică să obțineți green cardul fără a părăsi SUA) în baza căsătoriei. Consultați un avocat pentru a vă asigura că sunteți eligibil, deoarece nu are sens să începeți procesul și să plătiți o sumă frumoasă de bani, dacă nu sunteți în măsură să obțineți green cardul din punct de vedere legal.

Cei care au intrat ilegal în Statele Unite, au condamnări penale sau ordin de deportare și apoi se căsătoresc cu un cetățean american, la fel, sunt încurajați să consulte un avocat despre eligibilitatea lor pentru obținerea unui green card.  

Cazurile examinate la Oficiul pentru Imigrări: Procesul de aplicare pentru green card poate varia dacă dosarul se află pe rol la Oficiul pentru Azil sau la Tribunalul pentru Imigrări. În mod normal, pentru cazurile aflate la Oficiul pentru Azil, se depune formularul de cerere I-130 și I-485, în plus se adaugă dovezile însoțitoare la Serviciile de cetățenie și de imigrare din S.U.A (USCIS), care presupune depunerea unei cereri pentru permisul de muncă, care vă permite să lucrați și să călătoriți în timp ce aplicația pentru green card este în așteptare (când achitați pentru formularul de cerere I-485, taxa include și aceste cereri).

Dacă sunteți printre cei norocoși, USCIS va examina cazul în regim obișnuit și veți primi green cardul fără întârziere. În cazul în care sunteți căsătoriți mai puțin de doi ani, veți primi un green card temporar, care este valabil pe un termen de doi ani. Înainte de expirarea cardului, trebuie să depuneți un alt formular pentru a obține green cardul permanent. Când căsătoria are o vechime mai mare de doi ani, veți primit green cardul permanent, care este valabil pentru o perioadă de 10 ani. Odată ce aveți green cardul temporar sau permanent, puteți să informați Oficiul de Azil și să închideți acest caz.

Cazurile examinate la Tribunalul de Imigrări: Procedura variază pentru cei care au depus dosarul la Tribunal sau la Consiliul pentru Recurs a cererilor de Imigrare. În aceste cazuri, formularele I-130 și I-485 nu mai sunt depuse împreună.

Pentru cei care așteaptă examinarea dosarului la Tribunalul de Imigrări, sarcina probei este mai valoroasă atunci când se căsătoresc cu un cetățean american. Aceasta înseamnă că trebuie să prezentați dovezi mai amănunțite despre actul de căsătorie. USCIS suspectează că persoanele care au cereri pe rol la Tribunal de Imigrări se pot căsători pentru a evita deportarea, astfel încât aceste cazuri sunt marcate pentru o atenție mai deosebită. Odată ce formularul I-130 este depus la USCIS, noi informăm Tribunalul și deseori cerem ca această cerere să fie examinată, astfel încât instituția să dispună de suficient timp ca să proceseze petiția I-130.

Imediat după aprobarea petiției I-130, noi înștiințăm Tribunalul și încercam una din cele două căi pentru a obține green cardul: fie solicităm judecătorului să înceteze procedurile, astfel încât persoana să-și poată “ajusta statutul” (adică să obțină green cardul), sau cerem judecătorului să aprobe green cardul de în instanța de judecată. Deseori, judecătorul pentru imigrări va lua o decizie unde vă puteți ajusta statutul legal.

Aplicațiile depuse la USCIS pentru ajustarea statutului pot fi amânate în cazul acelor persoane, care au depus anterior cereri la Tribunalul de Imigrări. Partea bună este că, în timp ce cazul este examinat de USCIS, aplicantul va deține dreptul de munca și documentul de călătorie.

Probabilitatea obținerii unui green card este destul de ridicată pentru majoritatea solicitanților de azil, care se căsătoresc cu un cetățean din SUA. Cu toate acestea, procesul poate fi sfidător din punctul de vedere a termenului extrem de lung de așteptare. Din aceste motive, dacă vă puteți permite serviciile unui avocat care să vă ghideze pe această cale, veți lua o decizie potrivită.

Unii solicitanți, însă, nu vor fi atât de norocoși și dosarele vor fi amânate. Dacă se întâmplă acest lucru, noi informăm Oficiul de Azil despre aplicația pentru green card.  În mod misterios, această notificare uneori ne ajută ca lucrurile să se miște mai repede. Dacă nici această cale nu merge, putem încerca să retragem cazul de azil pentru a fi examinată doar aplicația pentru green card, în opinia mea, este de preferat să păstrați aplicația de azil până când vi se aprobă green cardul.

Peste un milion de oameni așteaptă să-și legalizeze șederea în SUA, unii încearcă prin obținerea unui statut de azil, care vor aștepta ani buni până primesc un răspuns, alții preferă să-și găsească visul împlinit, căsătorindu-se cu cetățeni americani.

Sursa: HORA in America

Descarcă ediția octombrie aici

Pentru a fi la curent cu sfaturile avocaților în imigrări și alte noutăți despre comunitatea româneacă din SUA, abonează-te online chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments