O voce care străbate fiecare frecvență a sufletului, care te atinge și te vindecă. Doar așa își poate îndeplini Daniela Podobea misiunea de artistă și împlinire sufletească, prin muzică și rolurile scenice pe care le prezintă, relatează revista HORA in America.

Cântăreață de operă, soprană de excepţie, Daniela Podobea, s-a născut la 17 aprilie 1985, în familia profesorului Gheorghe Mogoșan, în Cluj Napoca. Muzica și vocea de calitate, pentru ea, nu este un divertisment, este un instrument de vindecare a sufletului, o terapie. Astăzi, își continuă cariera în muzică în Los Angeles, alături de familia sa.

De 10 ani, vocea de soprano a Danielei Podobea este auzită pe marile scene de operă de la Segerstrom Concert Hall, Pasadena Convention Center Auditorium, Ebel Theatre and Walt Disney Concert Hall. Cu toate acestea, cea mai mare împlinire sufletească o are când cântă în spațiul bisericesc, de unde, a și început, la vârsta de 9 ani.

După înscrierea în corul bisericesc, părinții remarcaseră timbrul său care suna ca un cristal. Astfel, calitățile sale vocale au fost apreciate de la o vârstă fragedă. La scurt timp, Daniela Podobea este admisă la Liceul “Sigismund Toduta “ din Cluj Napoca, unde a început studiile de canto, iar apoi studiile universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima” în  aceeași citadelă a culturii, Cluj-Napoca.

În Los Angeles, reușește să străbată o lume artistică competitivă în muzică și artă. Recunoaște că nu este ușor să te afirmi în această industrie, ca să cânți pe marile scene de operă. Ajunsă în SUA, și-a continuat pregătirea de specialitate și a încercat să stabilească contacte cu artiști valoroși în muzică, cu baritonul Vladimir Cernov, Mona Llaudas, soprana Carol Neblet, Karson Burton, Marya Basaraba.

Harul minunat al cântăreței este moștenit de la tatăl său, Gheorghe Mogoșan, bariton apreciat al Operei Naționale din Cluj-Napoca și profesor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

“Încă din copilărie ne-a făcut primul contact cu spectacolul de operă, astfel că și frații mei activează azi cu demnitate la Opera Națională din Cluj-Napoca, unul fiind tenor, iar celălalt dirijor. De mici mergeam frecvent la spectacolele de operă în care evolua și ne petreceam copilăria la toate repetițiile. De la el am învățat disciplina, munca, exigența, bucuria realizărilor. A plecat mult prea devreme printre stele. Așa a devenit primul meu model de artist și de om”.  

Oriunde ar concerta, satisfacția Danielei este de a transmite un mesaj puternic de vindecare spirituală, terapeutică, dacă vreți, care să atingă sufletul auditoriului. “Asta înseamnă să te dezbraci de sinele tău și să devii personajul însuși, aspect care necesită antrenare, studiu, exercițiu și așezarea muzicală în voce. Cânt tot concertul în mintea mea, și înainte de culcare, vizualizez inclusiv și mișcările scenice. Repetițiile se fac cu o mare încărcătură mintală și vizuală. Întinderea unei astfel de pregătiri este de 3 la 5 ore pe zi, timp de o lună, două sau chiar trei. Pregătirea unui spectacol necesită timp și acțiune, depinde de starea emoționala, a sănătății și a confortului cotidian”.

“Rene Fleming susține în unele cercetări că muzica poate fi un leac terapeutic. Este o tehnică pe care am învățat-o și am acumulat-o în timp. Îmi place să dăruiesc și sunt enorm de fericită când oamenii pot primi cu inimă largă acest dar de închinare. Ceea ce vine din sufletul meu, asta ofer și publicului, de aceea, sunt foarte responsabilă ce acumulez și cum reîncarc această energie spirituală. Când ascultăm o voce, uneori plângem și nu înțelegem de ce, sau suntem foarte fericiți, ceea ce înseamnă că vocea artistului ne-a atins”, ne explică Daniela Podobea.    

”Spre regret, în Statele Unite, belcanto și muzica de operă este promovată doar în instituțiile private și non-profit, iar cei care investesc, aceia și promovează anumiți cântăreți”, ne explică artista.

“Ca să fii agreat și promovat, trebuie să ai un nume cu rezonanță. În comparație cu Europa unde marile teatre de operă sunt finanțate de stat, promovarea culturii fiind o prioritate pentru aceste guverne. Astfel, accederea se face prin concurs bazat pe competitivitate. În acest sens, am uneori regrete ca nu am rămas în Europa, în privința carierei mele artistice de scenă.

Cei care doresc să se lanseze în muzica clasică în SUA trebuie să fie perseverenți, să aplice pentru audiții, pentru concursuri, sa fie bine pregătiți vocal și mintal. În SUA, artiștii trebuie să-și creeze oportunități, să-și construiască relații de valoare, să le păstreze, să-și organizeze recitaluri”.

Vocile feminine care au cucerit-o și au inspirat-o mereu pe Daniela Podobea sunt calitățile vocale și realizările scenice și artistice ale Mariei Calas, Eugeniei Moldoveanu din București, Virginiei Zeani din Florida, Angelei Gheorghiu și Annei Netrebko din Rusia.

Sursa: HORA in America

Fii la curent cu pulsul comunității românești din SUA și află informații utile cu un abonament lunar la revista online și tipărită “HORA in America”. Aici poti descărca gratuit ediția octombrie.

Comments

comments