MAC5 la un picnic în San Francisco, organizat de Comunitatea Moldovenilor din California. FOTO: Oleg Cibotaru

Convenția Moldo-Americană, găzduită de comunitatea moldovenilor din California, a fost unul dintre rarele evenimentele ale diasporei americane unde s-a reușit crearea unei atmosfere de “acasă” și dorința de a se implica mai activ în viața socială și economică a Republicii Moldova. Pe 28-30 septembrie, la San Francisco s-a desfășurat cea de-a 5-a ediție a Convenției Moldo-Americane cu genericul “Diaspora, implica-te!”

La Convenție au participat cetățeni moldoveni din 11 state din SUA, Canada, România și Republica Moldova. Experții din cadrul societății civile și reprezentanți ai mass-media din Moldova au intrigat publicul privind situația curentă din Republica Moldova. Natalia Morari, Sergiu Tofilat, Valeriu Pașa și Ștefan Gligor și-au exprimat indignarea față de actuala guvernare, care încearcă să limiteze libertatea și drepturile fundamentale ai cetățenilor noștri, iar ultima soluție pentru cei de acasă este întoarcerea diasporei și implicarea acesteia în viața socio-economică a țării.

Panel de discuții despre situația coruptibilă din Republica Moldovas, MAC5

Reprezentanți ai diasporei din statul gazdă, California, sunt recunoscuți pentru proiectele și dedicația lor în industria IT la marile companii Google, Tesla, Microsoft, iar această experiență a fost acumulată timp de aproape zece ani. Ei au împărtășit viziunile pentru diasporă de a se implica în proiectele educaționale din Moldova, pentru a încuraja tinerii să gândească liber și să prospere. Unele dintre ideile la care mulți dintre ei deja aduc un rol semnificativ pentru tinerii de acasă este educația de la distanță, mentorat în domeniul educației și utilizarea factorului de globalizare în avantajul Republicii Moldova.

La invitația Evgheniei Berzan, membră a Comitetului Organizatoric, la Convenție au luat parte și tinerii antreprenori din diaspora americană, care și-au împărtășit experiența, planurile și determinarea de a avea succes, după ce majoritatea a decis să rămână în SUA pentru a-și găsi un rost.   

Victoria Morozov, inițiatoarea proiectului The Moldova Project, a colectat 3100 USD. O rochie expusă la licitație de către artista designer, Irina Madan, a fost procurată de antreprenorul Ruslan Vdovicenco cu 1.500$

Susținerea unui proiect social, care să fie susținut de întreaga comunitate pe parcursul anului până la ediția următoare este deja o tradiție pentru participanții Convenției. The Moldova Project, derulat la inițiativa Victoriei Morozov, a fost desemnat drept proiectul social al anului, care ajută reabilitarea copiilor dezavantajați din satele moldovenești. Diaspora americană a adunat 3100 USD pentru susținerea inițiativei, fonduri care au fost colectate de pe urma vânzării într-o licitație a creațiilor de design, confecționate de artiștii moldoveni locali. Banii vor merge la deschiderea unei ludoteci pentru copiii nevoiași din satul Logănești, Hâncești.

“Nu este deloc simplu să relatezi despre viețile copiilor vulnerabili, și mai ales, nu e simplu să schimbi destinele acestor persoane, iar energia pe care am primit-o de la cei prezenți mi-au reînnoit aripile. Mă simt foarte privilegiată că am cunoscut persoane noi, implicarea cărora înseamnă o viață mai bună pentru Moldova!”, afirmă Victoria Morozov.

Anul precedent a fost selectat proiectul inițiat de Corina Dobândă, MD Diaspora App, care astăzi poate fi accesat pe net, cu o continuă implicare din partea comunității.

Serghei Busmachiu, fondatorul companiei MoldCable, a fost desemnat Antreprenorul Anului în SUA

Elementul inovator din acest an este concursul “Antreprenorul Anului 2018”, lansat cu scopul de a nominaliza pe cei mai buni antreprenori din SUA, originari din Republica Moldova, oameni de afaceri care au contribuit la schimbări vizibile economice în comunitate și au dat dovadă de responsabilitate socială. În această ediție, învingătorul desemnat pentru cea mai eficientă implicare în susținerea comunității din diasporă și a celor de acasă a fost compania Moldcable. Timp de doi ani, compania a reușit să se facă prezentă și recunoscută pe piața americană în 17 state și angajează la moment peste 400 de ingineri, printre care și cetățeni moldoveni.

Convenția s-a încheiat cu o seara de divertisment, Fashion Show cu colecțiile artistei Irina Madan și un fundraising, urmat de un picnic în aer liber San Francisco, într-un format tradițional cu frigărui și vinuri moldovenești, organizat de către Comunitatea Moldovenilor din California.

Convenția este o platformă care își propune să reunească cele mai strălucite minți și inimile celor mai entuziasmați membri ai diasporei moldovenești din America de Nord. Activismul civic al diasporei și potențialul său de a influența peisajul politic, social și economic din Moldova poate fi realizat prin idei colective. MAC5 continuă să consolideze o platformă publică de dialog constructiv despre situația Moldovei, care a fost creată pe parcursul a patru ediții precedente: în Washington DC – 2014, Chicago – 2015, New York – 2016, Miami – 2017.

Panel de discuții despre rolul tinerilor antreprenori din SUA în diasporă

“Evenimentul a fost finanțat integral de către sponsori și fonduri private ale diasporei, ceea ce ne-a permis să încurajăm libera exprimare, opinii care corespund principiilor democratice”, afirmă Elena Drăgălin, unul dintre membrii Comitetului Organizatoric al Convenției Moldo-Americane. Mai exact, Convenția din 2018 a fost organizată cu sprijinul companiilor MoldCable, CityBest Construction, German Legal LLC, Berzan Real Estate, Moldova AID, Vixity, Nadejda Vames & Partners, MobileFixx, și donațiilor individuale. Partenerii media: “Hora in America”, “Moldova Times”, “Ziarul de Gardă”, “Kometa News”.

Comments

comments