Costume populare românești în Los Angeles

Pentru prima dată în diaspora americană, 100 de costume populare românești din ultimul secol vor fi expuse publicului larg din Los Angeles, cu ocazia sărbătoririi celor de 100 ani de la Marea Unire a principatelor românești. Într-o atmosferă plină de culori și energie emanată de cele mai vechi costume, care datează de câteva secole, veți avea ocazia să cunoașteți despre istoricul poporului român, relatează Moldova Times.  

Expoziția din 30 septembrie în orașul Anaheim este organizată de Asociația Romanian Traditions in California. “Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam. Costumul tradițional vorbește despre generații de românii, despre istoria țării, despre inteligență și inventivitate, despre aportul femeii și a țăranului român la conservarea acestuia. Este un act de demnitate și mândrie a românilor din California și nu numai’, afirmă Dorina Manga, inițiatoarea evenimentului.

“100 PENTRU CENTENAR – 100 PENTRU COSTUMUL POPULAR” este mesajul promovat la cea mai inedită expoziție de până acum. Astfel, este marcată unitatea și identitatea românească în Los Angeles.

Marea Unire din 1918 a impresionat Europa prin spiritul poporului român perseverent, creativ și nemuritor. Acest eveniment este dedicat Centenarului și românilor care au contribuit la crearea şi perpetuarea în timp a costumului tradiţional, tuturor celor care îl poartă cu demnitate azi, în acest mod identificându-se cu tot ce are mai valoros poporul nostru, mai afirmă Dorina Manga.

Unele costume erau cusute pentru anumite ocazii și festivități, veți descoperi costume pentru mire și mireasă, pentru femei însărcinate, bluze pentru femei tinere și în etate. Admiratorii celui mai indeti eveniment din diaspora americană vor pătrunde, practic, într-o epocă a tradițiilor strămoșești și vor descoperi dibăcia femeilor care au cusut fiecare costum luni sau chiar ani de zile.

Costumele variază de la 300 USD la 1.000$, colectate într-o perioadă de zece ani, astfel, fiind acum posibilă expunerea pentru prima dată publicului larg, iar pe viitor, vor putea fi admirate într-un muzeu românesc, un proiect cultural care va prinde roade în următorii ani în Los Angeles.

Rochie tradițională din colecția celor 100 de costume din cadrul expoziției, Los Angeles.

Cei interesați să sărbătorească alături de alți români, să guste bucate tradiționale, să afle despre proveniența costumelor, adunate din diferite colțuri ale României, sunt așteptați la adresa 1770 W Cerritos Ave, Anaheim, în incinta sinagogii BethEmet, între orele 12.00 am 5.00 pm.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, Consulatului României în Los Angeles, Heritage European Group, oaspeți de onoare: Elizabeth Wayland Barber, Richard Frost. La eveniment este așteptată și comunitatea americană, interesată de folclor și datini românești promovate de secole.

Comments

comments