Convenția Moldo-Americană la a IV-a ediție în Miami

Moldovenii de succes din SUA depun de zece ori mai multe eforturi decât un cetățean american obișnuit pentru a ajunge la rezultatele scontate. Într-un interviu pentru Moldova Times, Consulul Onorific al Republicii Moldova în Florida, Sergiu Gherman, crede că moldovenii, odată ajunși în America, își pun scopuri mari, sunt ambițioși, iar acest caracter îi ajută să devină competitivi.

Prezent la un forum anual al moldovenilor din America de Nord, Sergiu Gherman a rămas impresionat de prestația multor cetățeni moldoveni care, prin ingeniozitate, au reușit să-și demonstreze adevăratele talente. Printre oamenii de afaceri din Miami se numără Contantin Ciortan, care s-a remarcat prin dezvoltarea unui nou brand ecologic, Aqua Jet Razor, o lamă de ras ce a devenit populară peste noapte. La fel, Oleg Plopa, un alt moldovean din Florida care gestionează o afacere de logistică și telecomunicare, MoldCable, oferă servicii în peste zece state.

Spre regret, diaspora aproape că nu contează în ochii multor autorități din Moldova și rămâne în continuare ignorată pentru faptul că au ales să plece din țară. Circa 40% dintre moldoveni ar vrea să emigreze dacă s-ar ivi această ocazie.

Convenția Moldo-Americană a fost un test bun pentru a identifica nivelul de mobilizare a comunității de moldoveni, iar acest model trebuie să fie pus în aplicare ca să dinamizeze spiritul civic, mai consideră Sergiu Gherman.

În SUA există potențiali investitori, care sunt dornici să contribuie la crearea unui mediu de afaceri sănătos, iar tinerii, care au obținut o bună experiență de lucru, ar fi gata să se întoarcă în Moldova. Diaspora din America de Nord își propune să promoveze idei și să vină cu rezoluții și planuri colective, în speranța de a aduce un impact mai mare asupra sferelor politice, sociale și economice din Moldova.

Potrivit lui, problemele moldovenilor din statul Florida sunt similare problemelor imigranților din SUA și sunt legate de integrarea în societatea americană. „Necunoașterea legilor, insuficiența și instabilitatea venitului material împiedică integrarea lor socială”. 

Moldovenii stabiliți în Florida au si ocupații care variază de la caz la caz. Originarii noștri lucrează în calitate de șoferi și menajere în hoteluri, iar cei care au pregătire adecvată sunt angajați în calitate de dentiști, medici, juriști, agenți imobiliari, contabili, cercetători și oameni de artă. 

Consulul de Florida este specialist în dreptul comercial, și consideră că pentru a avea produse moldovenești piața americană, e nevoie de mari investiții în marketing, costuri pe care micii întreprinzători nu le-ar putea suporta atât de ușor. 

Comments

comments