Convenția moldo-americană din Miami

Diaspora din America de Nord se consolidează tot mai vizibil după ce aproape 100 de cetățeni moldoveni activi din SUA și Canada și-au dat întâlnire pe 14 octombrie la Miami. Mulți dintre ei au criticat tergiversarea reformelor, mimarea statului de drept, incapacitatea autorităților de a face față unui sistem financiar deplorabil, relatează Moldova Times. 

Cu toate acestea, cea de-a IV ediție a Convenției Moldo-Americane a trezit mai multe speranțe printre tinerii care vor să pune pe roate mai multe proiecte sociale, dar și printre cei care nu au mai vizitat Republica Moldova de mai bine de zece ani.

Viorica Steinman, care nu a mai revenit în Moldova de 14 ani, a ținut un discurs emoționant în fața a moldovenilor, adunați din circa zece state din SUA. În calitate de gazdă a evenimentului, moldovenii stabiliți cu traiul în Florida i-au primit pe oaspeții din alte state cu emoții dintre cele mai pozitive.

Nici nu am visat că voi întâlni atât de mulți cetățeni moldoveni aici. Când am venit în SUA, eram absolut dezorientată, nimeni nu știa nimic despre Moldova. Spre regret, suntem o comunitate izolată, iar la acest eveniment, sunt plină de emoții să ne putem reconecta și să decidem împreună cum putem să ajutăm oamenii din țara noastră”, a afirmat Steinman la deschiderea conferinței.

Comunitatea moldovenilor din SUA este tot mai încrezută că planurile colective ale diasporei și menținerea legăturilor cu masele critice din Moldova vor aduce un impact durabil asupra sferelor politice, sociale și economice. Corupția, manipulările politice și schemele frauduloase, puse pe roate de autoritățile actuale din Moldova, au trezit un șir de nemulțumiri printre participanți.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, președintele comunității Watchdog.md de la Chișinău, autoritățile moldovenești încurajează sectorul energetic, controlat de Federația Rusă prin menținerea artificială a datoriilor administrației de la Tiraspol pentru curentul electric consumat în regiunea transnistreană.

“Procurând electricitate din regiunea transnistreană, ne vedem forțați de autoritățile din Moldova ca să menținem existența regiunii separatiste. Cum se întâmplă acest lucru? Consumatorii de energie electrică achită facturile furnizorului, iar la rândul lor, furnizorii procură același curent electric de la “Energocom”, aceasta fiind controlată de Ministerul Economiei”, a explicat Tofilat, calculele fiind efectuate în cadrul unei cercetări a pieței energetice. 

Reformele din justiție bat pasul pe loc, iar toate ajutoarele financiare ale Uniunii Europene s-au cheltuit pentru reparația judecătoriilor din teritoriu, ca ulterior, unele dintre acestea să fie lichidate, este de părere avocata Violeta Gășițoi, prezentă la eveniment. Câteva milioane de euro au fost cheltuite pe echipament și tehnică, care, până la urmă, s-au dovedit a fi nefuncționale, din cauza lispei de specialiști care să le administreze”, a menționat avocata.

Ambasadorul R. Moldova în SUA, Aureliu Ciocoi

“Funcționarii publici, consilierii și primarii au nevoie de susținere ca să nu se simtă neajutorați, pentru că dacă îi pierzi, pierzi șansa de a câștiga alegerile. Pentru ei, atât alegeile parlamentare, cât și cele locale, nu fac vreo diferență. Acum ei sunt speriați din cauza unui sistem judiciar electoral, care pune în periocol și siguranța societății civile, și ai investitorilor. Nici chiar companiile mari nu pot lupta împotriva acestui sistem. În acest fel, nesiguranța din partea micilor întreprinzători și ai cetățenilor de rând îi ține departe de Moldova”, afirmă Sorin Ioniță, președintele Expert Forum din București.

Cu un discurs emoționant a venit și Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Aureliu Ciocoi, care a ținut să le mulțumească cetățenilor moldoveni pentru că promovează bunele practici peste hotarele țării. “O bună parte dintre voi nu ați cedat, nu ați plecat, ați fost perseverenți și ați reușit. Vă mulțumesc pentru aceasta. Vă îndemn să continuați acest parcurs cu aceeași perseverență ca să fiți ai noștri peste hotare!”, a afirmat Ciocoi.

Potrivit ambasadorului, moldovenii sunt în așteptarea schimbărilor pozitive din Republica Moldova, astfel încât cetățenii să-și dorească să revină acasă cu investiții. “Ideile generate la această reiuniune sunt importante pentru că diaspora este o forță care poate impulsiona schimbările din Moldova, trebuie să ne unim eforturile pentru a ne reuni acasă, să creăm condițiile necesare ca să asigurăm revenirea acasă a cetățenilor noștri, a mai adăugat ambasadorul Republicii Moldova în SUA, pentru Moldova Times.

Ruslan Vdovicenco, Nata Albot, Natalia Ghilașcu

Victor Lutenco, expert în politici publice și migrație, a îndemnat cetățenii moldoveni să fie activi în susținerea reformelor economice din Moldova, să aducă investiții de zece miliarde de dolari, iar Guvernul să utilizeze acești bani pentru îmbunătățierea condițiilor de trai.

“Aceștia bani se află pe conturile bancare ale cetățenilor moldoveni stabiliți cu traiul peste hotare, dar, spre regret, aceste fonduri nu sunt utilizate în nici un fel în intereusul cetățenilor din Moldova ca să prospere. Guvernul ar trebui să atragă acești investitori acasă. Un exemplu pozitiv în acest sens este inițiativa de a crea asociațiile băștinașe, unde moldovenii din toate țările pot contribui la dezvoltarea proiectelor economice și de infrastructură din 25 de sate moldovenești. Următoarea provocare ar fi să trecem de la donații individuale la investiții durabile “, a afirmat Victor Lutenco.

Un exemplu în acest sens a fost propus și de alți experți, care sunt încrezuți că diaspora este capabilă să atragă aceste investiții, dacă ar exista mai multă încredere în autoritățile din Moldova și dorința de a susține reformele de acasă.

Stella Jemna, Pasha Parfeni

“Să facem un calcul despre plățile pe care le face diaspora din Moldova: în fiecare an, expediază acasă circa 1.2-1.7 milliarde USD, bani care se cheltuie nemijlocit pentru consum sau procurarea imobilelor, mașini, doar ca să nu-și piardă valoarea. De ce nu am putea crea un fond de investiție pentru anumite proiecte?! Spre exemplu, diaspora trimite în Moldova în fiecare lună între 900 sau un million de dolari, aceeași sumă este necesară pentru un proiect de infrastructură, conectarea rețelei de gaze cu România”, este de părere Sergiu Tofilat.

De la eveniment nu a lipsit nici câștigătoarea concursului de frumusețe din SUA, Tatiana, Sidorova-Torrealba, care a avut emoții mari să întâlnească conaționali care să o încurajeze în continuare. “Haideți să recunoaștem că e pentru prima dată când un cetățean din Moldova participă la un asemenea concurs. Întotdeauna mi-am dorit să fiu o voce pentru multe persoane, dar nu știam cum să fac asta. Datorită acestui concurs, am reușit să devin acea voce la nivel național și internațional”, a menționat Tatiana.

Evenimentul a fost culminat de un concert susținut de artistul Pasha Parfeni, care le-a trezit moldovenilor din SUA momente și emoții deosebite, unde au stabilit noi relații și conexiuni pentru viitoarele proiecte comune. Următoarea ediție a Convenției Moldo-Americane va avea loc în San Francisco, la invitația Comunității Modovenilor din California, așa cum acest eveniment este organizat în diverse orașe ale SUA. Primele ediții au avut loc în Washington DC, Chicago, New York.

Comments

comments