Cetățenii moldoveni activi, stabiliți cu traiul în SUA și Canada, își dau întâlnire pe 14 octombrie în Miami, la cea de-a IV ediție a Convenției moldo-americane. Activiști, jurnaliști, avocați, analiști și profesioniști din diverse domenii vor discuta despre modalitățile și posibilitățile de colaborare dintre comunitățile de moldoveni din America de Nord.

“În acest an așteptăm participanti din zece state ale SUA, din Canada, România și Republica Moldova! Eu mă bucur că în fiecare an, echipa Convenției se mărește, iar acest eveniment, organizat exclusiv de către voluntari, devine tot mai profesionist’, declară Evghenia Berzan, Cranford, New Jerecy.

Convenția este o platformă care își propune să reunească cele mai strălucite minți și inimile celor mai entuziasmați membri ai diasporei moldovenești în America de Nord. În acest an, organizatorii Convenției mizează pe capacitățile moldovenilor de a îmbunătăți viața celor de acasă în sfera educației, serviciilor sociale.

În acest scop, vor fi sprijinite cele mai importante proiecte, inițiate de către membrii comunității, care ar aduce un impact palpabil asupra populației defavorizate din Moldova. Activismul civic al diasporei moldovenești și potențialul său de a influența peisajul politic, social și economic al Moldova poate fi realizat nu doar prin declarații, dar prin implementarea ideilor concrete.

“Pentru mine, la această ediție este foarte importantă noua inițiativă de a identifica un proiect social dintre cele propuse de către participanți, care va primi un premiu de $500 și va avea sprijinul Convenției pe tot parcursul anului viitor”, a menționat Elena Dragalin din Philadelphia, PA.

Experții vor trece în revistă și principalele problema cu care se confruntă cetățenii din Republica Moldova. Printre aceștia se regăsesc:

Veaceslav Ioniță, IDIS Viitorul, Sergiu Tofilat și Valeriu Pasha de la Community Watchdog.md, Sorin Ioniță, Expert Forum din România, Stella Jemna, manager de proiect ATFC din Atlanta, Violeta Gășițoi, Comunitatea Moldovenilor din California, Nata Albot, Koolture Tricolore, Montreal, Constantin Ciortan, Aqua Jet Razor, Miami, FL, Natalia Ghilașcu, Moldova Times, Los Angeles, Evghenia Berzan, Noroc Events & Promotions, Cranford, NJ, Pasha Parfeni, Vocile Curajului, Moldova, Victor LUTENCO, expert în politici publice și migrație din Minneapolis,  Ion Botnaru, Ambassador, ex-Director la Adunarea Generală ONU, New York, Irina Basarabeanu, Love is Kind, Boston, Tatiana Sidorova Torrealba, UNICEF, Mrs. Florida 2017.

”Avem o agendă minunată, vom discuta situația actuală din Republica Moldova, cum va evolua diaspora moldovenească și cum putem contribui la îmbunătățierea situației prin proiecte sociale. Vom analiza și câteva prezentări scurte de proiecte și sesiuni de întrebări și răspunsuri. Va fi o discuție foarte interesantă anul acesta,” afirmă Viorica Steinman din Boca Raton, Florida.

În SUA există potențiali investitori, care sunt dornici să contribuie la crearea unui mediu de afaceri sănătos, iar tinerii, care au obținut o bună experiență de lucru, ar fi gata să se întoarcă în Moldova. Diaspora din America de Nord își propune să promoveze idei și să vină cu rezoluții și planuri colective, în speranța de a aduce un impact mai mare asupra sferelor politice, sociale și economice din Moldova.

“Și în această ediție urmărim să exemplificăm colegilor noștri că discuțiile aprige pot avansa respectuos față de interlocutorii cu care paneliștii sunt într-o pozitie filozofică adversara”, afirmă Sergiu Gherman, consulul onorific al R. Moldova în Miami. La eveniment va fi prezent și familia Ambasadorului Republicii Moldova în SUA, Aureliu Ciocoi.

Așa cum diaspora din SUA este destul de tânără, are nevoie de timp să se consolideze, iar țara noastră are nevoie de noi mai mult ca niciodată. În anii precedenți, evenimentul a fost organizat în diverse orașe – Washington DC, Chicago, New York. Evenimentul este finanțat din contribuții personale și este organizat cu eforturile echipei voluntarilor, membrii diasporei moldovenești din America de Nord.

Comments

comments