Ce trebuie să cunoască cetățenii cu drept de ședere în SUA atunci când sunt reținuți de poliție?

984
imagine simbol

imagine simbol
Orice cetățean stabilit cu traiul în SUA are dreptul la tăcere, atunci când este reținut de către poliție, însă nu toți moldovenii din diasporă își cunosc drepturile. Polițistul nu poate fi martor în instanța de judecată în favoarea bănuitului, iar cetățenii trebuie doar să respecte indicațiile și să prezinte actele de identitate. 

Cum ar trebui să se comporte cetățenii stabiliți cu traiul în SUA în relație cu poliția și cât de multă încredere pot avea oamenii în organele de drept americane, ne explică Roman Zadoinov, membru al Comunității Moldovenilor din California și expert în Drept în rubrica “Drepturile Tale” de pe Moldova Times.

“Dacă ați fost oprit de poliție în orice circumstanță, trebuie să răspundeți doar cum vă numiți și să prezentați actele, nimic mai mult, pentru că ceea ce veți declara va fi folosit drept probă pentru propria învinovățire. Aveți dreptul la tăcere, așa că fiți atenți ce spuneți organelor de drept. Convorbirile sunt înregistrate în mod direct de o cameră ascunsă, alipită de uniforma polițistului,” afirma Roman Zadoinov.

Publicitate comercială

Potrivit specialistului n Drept, polițistul nu va emite decizia la fața locului în privința învinuirii, decât în instanța de judecată, unde se va examina cazul dvs, și după ce a fost întocmit un proces verbal.

“Cel mai bine ar fi să nu argumentați nimic și să nu intrați în contradicție cu organele de drept. Spre exemplu, dacă ați depășit viteza, cel mai bine să așteptați eliberarea amenzii, să copiați documentul și apoi să apelați la un avocat din statul dvs. Procedura de examinare a dosarului este destul de complicată în instanța de judecată din SUA, mult mai complicată decât în Moldova, de aceea, cel mai indicat ar fi să apelați la susținerea unui avocat”, a mai explicat Zadoinov membrilor din diaspora SUA.

“În instanța de judecată, aveți dreptul să interogați polițistul, judecătorul decide vinovăția persoanei pe loc, fără a se elibera în camera de deliberare, iar procesele sunt publice. Dacă există măcar o singură probă directă care demonstrează încălcarea codului contravențional, atunci primiți o emendă de 500 USD. Dacă nu aveți posibilități de plată, aveți opțiunea de a lucra în folosul comunității. Dacă accesați pagina instituției judecătorești, veți observa o grilă de sancțiuni plătite, sau pentru care puteți să munciți”. 

În instanța de judecată puteți afirma dacă recunoașteți vina sau nu, iar dacă polițistul nu se prezintă la instanța de judecată, sunteți scutiți de orice sancțiune. De obicei, persoanele vinovate se prezintă în sala de judecată de unii singură, fără a apela la un avocat, așa cum serviile lor sunt destul de scumpe. Tot în sala de judecată, există un ATM unde, în mod automat, sunteți înregistrați în baza de date cu un biletin de identitate. Dacă evitați să vă prezentați în instanța de judecată, mai achitați o amendă suplimentară de 150$, ceea ce nu se recomandă.

Roman ZadoinovComments

comments