Ce ar trebui să cunoască cetățenii cu drept de ședere în SUA atunci când sunt acostați de poliție?

5239
imagine simbol

Orice cetățean stabilit cu traiul în SUA are dreptul la tăcere, atunci când este acostat de poliție, însă nu toți moldovenii din diasporă își cunosc pe deplin drepturile. Polițistul nu poate deveni martor în instanța de judecată în favoarea bănuitului, iar cetățenii trebuie doar să respecte indicațiile și să prezinte actele de identitate la solicitare. 

Membrul Comunității Moldovenilor din California și expert în Drept, Roman Zadoinov, explică pentru rubrica “Drepturile Tale” de pe Moldova Times  cum  ar trebui să se comporte cetățenii stabiliți cu traiul în SUA în relație cu poliția și cât de multă încredere pot avea oamenii în organele de drept americane.

“Dacă ați fost oprit de poliție în orice circumstanță, trebuie să răspundeți doar cum vă numiți și să prezentați actele, nimic mai mult, pentru că ceea ce veți declara va fi folosit drept probă pentru propria învinovățire. Aveți dreptul la tăcere, așa că fiți atenți ce spuneți organelor de drept. Convorbirile sunt înregistrate în mod direct de o cameră ascunsă, alipită de uniforma polițistului,” afirma Roman Zadoinov.

Potrivit specialistului în Drept, polițistul nu va emite decizia în privința învinuirii, decât în instanța de judecată, unde se va examina cazul dvs, și după ce a fost întocmit un proces verbal.

“Cel mai bine ar fi să nu argumentați nimic și să nu intrați în contradicție cu organele de drept. Spre exemplu, dacă ați depășit viteza, cel mai bine e să așteptați eliberarea amenzii, să copiați documentul și apoi să apelați la un avocat din statul dvs. Procedura de examinare a dosarului este destul de complicată în instanța de judecată din SUA, mult mai complicată decât în Moldova, de aceea, cel mai indicat ar fi să apelați la susținerea unui avocat”, a mai explicat Zadoinov membrilor din diaspora SUA.

“În instanța de judecată, aveți dreptul să interogați polițistul, judecătorul decide vinovăția persoanei pe loc, fără a merge în camera de deliberare, iar procesele sunt publice. Dacă există măcar o singură probă directă care demonstrează încălcarea codului contravențional, atunci primiți o amendă de 500 USD. Dacă nu aveți posibilități de plată, aveți opțiunea de a lucra în folosul comunității. Dacă accesați pagina instituției judecătorești, veți observa o grilă de sancțiuni plătite, sau pentru care puteți să munciți”. 

În instanța de judecată puteți afirma dacă recunoașteți vina sau nu, iar dacă polițistul nu se prezintă în instanța de judecată, sunteți scutiți de orice sancțiune. De obicei, persoanele vinovate se prezintă în sala de judecată, fără a apela la un avocat, așa cum serviile lor sunt destul de scumpe. Tot în sala de judecată, există un ATM unde, în mod automat, sunteți înregistrați în baza de date cu un buletin de identitate. Dacă evitați să vă prezentați în instanța de judecată, mai achitați o amendă suplimentară de 150$, ceea ce nu se recomandă.

Roman Zadoinov

Comments

comments