Stella Gurghis
foto: talkinbusiness.nl

Stella Ghervas este moldoveanca care s-a distins printre istoricii moldoveni prin arta sa a de a reda trecutul istoric din prisma umanităţii şi a păcii. Predă istoria la Universitatea din Alabama, Birmingham și este una dintre profesorii asistenţi la Universitatea Harvard.

La o conferinţă din Maastrict, lucrarea sa “Căutarea Europei pentru Pace, Trecut, Prezent și Viitor”, a stârnit interes publicului academic. Potrivit ei, războaiele au fost mult timp în centrul atenției istoricilor, mai mult decât studiile despre pace.

La cea de-a 67-a aniversare a Declarației Schuman, care a pus bazele unei istorii europene unite, basarabeanca Stella Ghervas a reamintit participanților că este extrem de important să se învețe din lecţiile trecutului, iar politicienii să nu cadă pradă “amneziei politice” destul de periculoase.

Născută în Moldova, ea a fost martor ocular la tot ceea ce înseamnă “perestroika”, politica economică introdusă de Mikhail Gorbaciov, care a condus indirect la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Ghervas și-a terminat studiile în România la Universitatea din București, unde și-a luat doctoratul în istorie; după aceea, s-a mutat la Universitatea din Geneva din Elveția pentru cel de-al doilea doctorat, de această dată în studii europene.

Publicaţia olandeză “Talking Business” scrie despre moldoveancă că nu s-a oprit la studiile universitare din St. Petersburg, a continuat să studieze, ca mai apoi să predea la Universitatea Harvard, Universitatea din Geneva și la Universitatea din Chicago, precum și în multe alte instituții din Europa.

Fiind educată într-o familie multilingvă, vorbeşte atât româna, cât şi rusa, iar datorită experienţei multiculturale din Europa de Est, ea a fost întotdeauna expusă la o mare varietate de idei, în timp ce a trăit o perioadă în Elveția.

Stella Gurghis
foto: talkinbusiness.nl

Prima carte pe care și-o aminteste că a citit-o din copilărie a fost o colecție de legende antice grecești, despre care spune că i-a trezit pasiunea pentru istorie. Deşi este complet uzată, cartea se află încă în posesia părinților ei, care au încurajat-o să afle mai multe despre istorie.

“Istoria nu este doar o expunere de evenimente și un număr estimativ de soldați în bătălii militare, este vorba despre dinamică, valurile istoriei”, afirmă Stella Ghervas.

Ghervas a publicat mai apoi cartea “Reinventarea tradiției: Alexander Sturdza și Europa Sfintei Alianțe”. Această lucrare, scrisă în limba franceză pe parcursul a zece ani, a obţinut Premiul Guizot al Academiei Franceze din 2009. Pentru Ghervas, aceasta a fost una dintre cele mai mari realizări, nu numai pentru că franceza nu este limba ei maternă, ci pentru că tatăl și prietenii ei au asistat cu mândrie la obţinerea premiului.

Ghervas finalizează scrierea unei noi cărţi, “Cucerirea păcii: de la iluminare la Uniunea Europeană” şi urmează să fie publicată anul viitor de Harvard University Press. Cartea urmărește să răspundă la o întrebare specifică, și anume “de ce obiectivul păcii a fost atât de important pentru o Europă unită?”

Notă: Stella Ghervas face parte din colecţia personalităţilor “Cartea de Aur a Basarabiei şi Republicii Moldova”, scrisă de Denis Rusu.

Comments

comments