Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn

Un înalt oficial european cere Republicii Moldova să implementeze reforme, astfel încât să poată solicita în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, relatează New York Times.

Președinți ai Parlamentului Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au scris azi Parlamentului European o solicitare comună prin care au cerut desemnarea unei zile calendaristice pentru obținerea aderării la UE.

Cei trei au semnat acorduri de asociere cu UE, dar nu este clar când se vor alătura blocului. Repubica Moldova și-ar dori să solicite aderarea la UE pentru anul 2018, însă trebuie să-și reformeze sistemul de justiție și să combată corupția. Despre aceasta a dat de înțeles Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, care a participat luni la Chișinău la o conferință privind eficiența energetică la care au participat fostele republici sovietice și la a noua reuniune a dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic.

Moldova, Ucraina și Georgia își doresc integrarea la UE

Republica #Moldova mai are de așteptat o eventuală aderarea la #UE până va pune în aplicare reformele. Despre aceasta a dat de înțeles Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, care a participat luni la Chișinău la o conferință regională.

Posted by Moldova Times on Monday, July 10, 2017

Hahn a spus: “Este mult mai important să ne concentrăm asupra reformelor necesare, decât să stabilim un program de aderare la UE”, mai scrie New York Times.

Astfel, Republica Moldova mai are de așteptat o eventuală aderarea la UE până va pune în aplicare reformele. Reuniunea, la care au luat parte șefii diplomațiilor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, a avut ca scop pregătirea summit-ul Parteneriatului estic programat pentru sfârșitul lunii noiembrie la Bruxelles.

Declarațiile politice de la conferinață pot fi vizionate aici. 

Comments

comments