Viața a sute de oameni, transportați cu avioanele ”Fly One”, este pusă în pericol zilnic din cauza stării tehnice a flotei acestei companii. Aceştia nu pot să reclame serviciul la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor din simplu motiv că pasagerilor nu li s-au emis bilete de ambarcare.

”M-a imprresionat istoria pasagerilor cursei ”Heraclion-Chișinău”. Aceste istorii se repetă în fiecare zi cu avioanele companiei ”Fly One”: defecțiuni tehnice, întârzieri, atitudinea proastă față de pasageri și pericolul în care sunt puse viețile oamenilor pentru că flota este foarte veche”, a declarat Grigore Petrenco.

Potrivit lui Corneliu Gandrabur agentia aeronautică şi cea pentru protecţia consumatorului spun că pasagerii prejudiciati de FlyOne trebuie să prezinte o reclamaţie, la care să anexeze şi copia biletului avia. Culmea e că biletele avia emise de companie nu există, pentru că serviciul a fost prestat la comanda unei agenţii de turism.

”Toată istoria ”Fly One” este bazată pe corupție. Compania a primit certificatul de funcționare, pe 28 martie 2016, semnat de directorul Autorității Aeronautice Civile pe atunci – Maleca, acum el este în conducerea companiei Fly One. Certificatul a fost eliberat în condiții de conflict de interese, corupție la nivel de stat. Compania aparține demnitarilor de rang inalt – familiei ministrului justiției, Vladimir Cebotari și fostului director al Autorității Aeronautice Civile, Maleca”, afirmă Petrenco.

LA fel de disperată faţă de serviciile de proastă calitate ale companiei a fost şi Oxana Dereza, care trebuia să ajungă din Moscova la Dublin prin Chişinău. “Când am ajuns la aeroport, mi s-a spus că primul segment a întârziat și nu aș putea folosi al doilea, pentru că nu vor aștepta doar doi oameni. Mi s-a oferit o rambursare timp de o lună sau un alt zbor în următoarele 4 zile. “Fiți recunoscători că nu v-am trimis la Chișinău ca să aşteptaţi acolo 4 zile”, – au spus ei.

Aşa cum pasagerul nu îşi permitea să cumpere un nou bilet, care la moment costa de trei ori mai mult decât cel original, a ales cea de-a doua opțiune și a plecat acasă, tristă că nu am putut merge la ceremonia de absolvire.

“Au promis să-mi trimită imediat un nou bilet, dar, desigur, nu au făcut-o. Mai mult decât atât, nu a fost de găsit niciun reprezentant FlyOne la aeroport, așa că a trebuit să comunic cu reprezentanţii companiei prin personalul aeroportului Vnukovo”.

Următoarele două zile a trebuit să telefoneze la aeroport de o mie de ori pentru ca FlyOne să o înregistreze pentru un nou zbor. Cu câteva ore înainte de plecare, i s-a spus că totul era bine și că putea merge la aeroport, deși nu aveam încă niciun bilet, nici un număr de rezervare.

“Când am ajuns la Chișinău, s-a dovedit că FlyOne nu a înregistrat al doilea segment de zbor. Din nou, nu exista niciun reprezentant al companiei la aeroport și numai după un număr infinit de cozi și apeluri, cu 5 minute înainte de sfârșitul înregistrării, am primit permisul de îmbarcare. Nu-mi vine să cred că sunt în sfârșit în Dublin, după 4 zile de chin”, mărturiseşte Oxana Dereza.

”Autoritatea Aeronautică Civilă a eliberat certificat de navigabilitate acestei nave fara ca ea să treaca controlul tehnic. De facto, AAC a legalizat pe teritoriul RM o navă de 24 de ani, exploatată în condiții dubioase în Africa și Afganistan.

Pe 3 iulie, 180 de pasageri au fost blocați mai bine de 24 de ore în aeroportul din Heraklion, Grecia, după ce avionul companiei ”Fly One” de pe cursa Heraklion-Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă după o oră de zbor. Pasagerii spuneau că au simțit miros de fum la bordul aeronavei. Pasagerii au fost ținuți în condițiile lipsei de informație, reprezentanții companiei abandonând legătura cu clienții. Cazul a fost soluționat după ce informația s-a scurs în presă, implicându-se deja Ambasada și Consulatul Moldovei.

„În urma incidentului produs la operarea cursei Heraklion venim să reiteram punctul de vedere al Companiei FLY ONE, calificând-ul unul drept regretabil, nu însă străin aviației și care, de altfel, a fost gestionat tehnic de către companie conform tuturor regulilor stabilite, dar care a fost rău comunicat celor interesați”, se arată într-un comunicat.

Compania mai spune că cursa respectivă a fost una contractată integral unui operator turistic din Republica Moldova, iar FLY ONE se declară deschisă să examineze în comun cu acesta orice cerere parvenită din partea pasagerilor, care va fi tratată cu maximă responsabilitate.

Comments

comments