imagine simbol

Elevii care au urmat disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” și-au schimbat atitudinea față de violența în cuplu și rolurile partenerilor într-o relație. Adolescenții au fost chestionați în cadrul unui studiu tematic elaborat la comanda Centrului Internațional ”La Strada”, făcut public în cadrul unei conferințe de presă.

Autorii studiului au chestionat elevii înainte și după predarea disciplinei. Potrivit sursei, elevii care au urmat disciplina opțională „Relaţii armonioase în familie” au învățat să identifice semnele manipulării şi ale abuzului într-o relație.

Dacă până la predarea disciplinei o parte din adolescenţi, în alegerea partenerei sau a partenerului, acordau atenţie aspectului fizic, datele cercetării finale relevă că aceştia au devenit mai informaţi referitor la aspectele ce trebuie să le cunoască despre partener și au înţeles că trebuie să vadă lucrurile în ansamblu. La fel, a crescut numărul elevilor care nu mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia.

Publicitate comercială

La fel, dacă înainte de audierea disciplinei o bună parte dintre elevi credeau că o fată care locuieşte împreună cu un băiat până la căsătorie este de o purtare uşoară, la sfârșitul anului școlar majoritatea elevilor nu mai sunt de acord cu acestă afirmație. Tinerii s-au debarasat și de unele stereotipuri ce țin de viol astfel că tot mai puțini tineri cred că dacă o fată este îmbrăcată sumar, ea este de vină pentru că a provocat violul.

Cercetarea a făcut totalurile după primul an de predare a disciplinei „Relaţii armonioase în familie” în 21 de școli și licee din Republica Moldova. Pentru elaborarea studiului au fost organizate mai multe discuții de tip Focus Grup și au fost chestionați peste 800 de elevi și 288 de părinți.

Autorii sudiului au recomandat Ministerului Educației ca disciplina „Relaţii armonioase în familie” să devină obligatorie, să dubleze numărului de ore astfel ca disciplina să fie predată pe parcursul a 2 ani.

La fel, ministerul de resort ar urma să organizeze discuţii publice, pentru a decide clasele în care ar fi bine de implementat disciplina. Asta pentru că, în opinia unor elevi citați de autorii studiului, disciplina ar trebui să fie predată elevilor începând cu clasa a IX-a, din motiv că „majoritatea adolescenţilor fac greşeli până ajung la liceu. La liceu e târziu deja”.

Comments

comments