Ajutorul financiar de 100 milioane euro pentru Moldova, pe agenda Parlamentului European

1272
Parlamentul European

Soarta financiară a Republicii Moldova urmează să fie dezbătută pe 3-4 iulie, în sesiune plenară la Strasbourg, de către deputații europeni, privind asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro, relatează Moldova Times. Asta după ce ambasadorii UE au aprobat un acord cu Parlamentul European încă săptămâna trecută. 

Este pentru a doua oară în ultimii șapte ani când UE va oferi asistență macrofinanciară pentru țara noastră. Parlamentul şi Consiliul European vor decide dacă adoptă decizia fără discuţii suplimentare, așa cum Consiliul a solicitat o majoritate calificată. O condiție prealabilă pentru primirea pachetului este ca Moldova să respecte democrația, statul de drept și drepturile omului și că banii susțin lupta împotriva corupției.

Declaraţia spune că respectul pentru mecanismele democratice eficiente, care include sistemul multipartid parlamentar şi statul de drept, dar şi respectarea drepturilor omului sunt o precondiţie pentru asistenţa financiară.

“În contextul recentelor evoluții privind schimbările în sistemul electoral, Declarația comună pune un accent puternic pe examinarea de către autoritățile moldovenești a recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția. UE este acum foarte bine pregătită să reacționeze la orice potențială dezvoltare în ceea ce privește democrația și statul de drept pe întreaga durată de viață a acestei operațiuni de sprijin “, a declarat raportorul român, Sorin Moisa.

Obiectivele specificate în această decizie include eficienţa, transparenţa, gestionarea banilor publici, lupta contra corupţiei şi spălării banilor, nu în ultimul rând administrarea sectorului financiar şi supravegherea acestuia.

În cazul în care deputații europeni vor fi de acord, Uniunea Europeană va oferi o combinație de subvenții și împrumuturi pentru a sprijini Republica Moldova, care se recuperează de pe urma turbulențelor economice și politice.

Dacă decizia va fi aprobată, Uniunea Europeană va acorda un împrumut 60 de milioane de euro și o subvenție de 40 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 25% din necesitățile financiare externe ale țării.

Moldova s-a confruntat cu o recesiune economică în 2014, după delapidările care au avut loc la cele trei bănci, iar împreună cu o performanță slabă a exporturilor, a blocat economia țării. Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE, care a intrat în vigoare din septembrie 2014, a contribuit enorm la redresarea economică.

Comments

comments