Circa zece profesori din diaspora moldovenească au fost instruiți la Chișinău cum să predea limba română copiilor aflați peste hotarele țării. Pentru a putea preda limba maternă noii generaţii de copii, aceștia au venit tocmai din Italia, Portugalia, Kazahstan, Irlanda, Franța, Rusia, Georgia. La Chişinău au învățat competențele de bază în predarea limbii române, relatează Moldova Times.

“Învățăm limba româna ca să putem educa copiii noștri peste hotare, să cunoască limba maternă, să le putem oferi cunoștințele de care duc lipsă, și istoria, și geografia, cultura noastră”, afirmă Mihaela Vătavu, care a venit la acest curs din Padova, Italia.

Cursul de predare a limbii române va fi posibil de realizat în centrele educaţionale, înființate deja în zece țări, acolo unde există un mai mare număr de solicitări și unde cel puțin 20 de copii ar fi interesați să învețe istoria și cutlura românească.

“Este vorba despre predarea unor discipline integrate, și dansuri, și cântece, limba română se predă în mod interactiv, nu utilizăm termeni academici, utilizăm jocuri de rol și oferim acest curs într-un mod accesibil, simplu. Aceasta le vor ajuta să-și mențină identitatea lor de neam”,  explică Ala Zavadschi, doctor, conferenţiar universitar, USM.

Organizația Internațională pentru Migrație susține proiectele diasporale prin instruirea noilor cadre didactice, care vor transmite mai departe cunoștințele de bază și gramatica limbii române copiilor moldoveni aflați în diverse țări. Până acum, doar zece centre educaționale au beneficiat de sprijin, însă interesul acestor comunități de a studia limba română este cu mult mai mare.

Atelierul a fost organizat pentru zece profesori, care deja au demarat aceste cursuri în centrele educaţionale înfiinţate cu sprijinul OIM, la care s-au alăturat alţi profesori din Rusia şi Georgia. Este o premieră pentru ţara noastră când Ministerul Educaţiei a elaborat pentru pedagogii din diasporă un program curicular de predare a limbii române.

“Există un interes deosebit din partea diasporei pentru a studia limba română, acum le oferim celor zece centre educaționale sprijinite de OIM o listă de cărți, produse curiculare elaborate de Ministerul Educației. Din 25 de aplicații, doar 10 centre au fost selectate, care au beneficiat de 3.500 USD, iar cu fondurile suplimentare de 1.500 USD, își vor putea procura cărțile și manualele necesare”, afirmă Iuliana Țvirgun, specialistă pe Media și Diaspora Outreach, OIM.

Unul dintre pedagogii de limbă română este și Elena Porfireanu din Irlanda, care educă la moment 20 de copii moldoveni. Toți merg la școlile irlandeze, dar părinții își doresc ca copiii lor să nu piardă graiul moldovenesc. Deși duc lipsă de spațiu pentru a conduce aceste cursuri, Elena organizează lecțiile chiar în propria sa casă.

Atelier de instruire pentru zece pedagogi din diasporă, Chișinău. Foto: Natalia Ghilașcu

“Dacă până acum am activat din proprie inițiativă, anul acesta am avut ocazia să beneficiem de un grant, eu îi cazez pe toți copiii acasă, nu am un profesor care să mă ajute. Dacă am avea mai multe săli de clasă, dotate cu echipament necesar, mai mulți pedagogi, ar fi și mai bine. Anii precedenți, toate manualele le purtam cu mine în valiză, iar manualele erau procurate pe cont propriu”, explică Elena Porfireanu, pedagog din Dublin, Irlanda.

Potrivit pedagogilor din diasporă, interesul față de studierea limbi române este destul de înalt, dar resursele umane sunt limitate. Ei speră că în următorii ani, numărul de solicitări din partea diasporei de a se înscrie la aceste cursuri să fie în creștere, iar datorită acestor proiecte educaționale, vor fi mai motivați să lucreze cu copiii moldoveni.

Atelierul a fost organizat în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub, de Biroul Relații cu Diaspora (BRD) și Organizația Internațională pentru Migrație, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments