imagine simbol

Mai mulți moldoveni care sunt stabiliți peste hotare vin cu soluții privind starea de lucruri din țară cu privire la reforma electorală. Votul mixt nu e o soluție pentru reforma clasei politice. Acest vot nu va stârpi corupția sau va ridica nivelul de trai din Moldova, crede Vasile Bulicanu, aflat de 15 ani în Spania.

El mai spune că parlamentarii nu sunt cu gândul la alegători și la onorarea promisiunilor pe care le fac în campania electorală, relatează Radio Europa Liberă.

„Deputații vor să-și facă pentru ei bine, nu pentru populație, dar eu aș vrea să fie, totuși, după cum a zis Comisia de la Veneția, pentru că, dacă schimbă modul de vot, în țară nu se va mai termina furtul, adică hoția nu se va mai termina. Suntem o țară atât de mică, dar avem mai mulți corupți decât o oarecare altă țară din lume.

Lor li-e frică și de aceea vor să facă mai puține circumscripții electorale, după cum înțeleg eu. Asta nu-i bine, dacă o să fie așa, clar lucru, pentru că diaspora. Unica ieșire din situație este să alegem deputați capabili să ne ducă înainte pe drumul european e foarte puternică, sunt foarte mulți moldoveni care trebuie să voteze.

Eu așa cred că este o batjocură față de diasporă ca să nu voteze, ca ei să poată să-și îndeplinească planul pe care îl au socialiștii și democrații. Eu despre unirea lor nu pot să spun nimic bun, pentru că, atunci când se unesc două partide care sunt contra drumului european, să zicem așa, că pornisem așa, chipurile, Moldova spre Europa, dar de când a venit la putere mister Dodon, văd că vrea să ne unească cu Rusia.

Vasile Bulicanu, Spania

Eu cred că unica ieșire din situație este să alegem deputați capabili să ne ducă înainte pe drumul european, numai astfel vom putea să scăpăm de sărăcie și de salariile mizere pe care le primesc bieții noștri compatrioți, bieții noștri moldoveni.

Pe mine mă surprinde foarte mult faptul că Moldova, o țară săracă, vai de capul ei, are 45 de partide. Domnule, să ne uităm la americani, care au numai două partide – republican și democrat. La noi, cui nu-i este lene, își face partid, a dat banul cui trebuie și își face partiduț.

În Spania, legea e pentru toți totuna. Dacă ești deputat și ai greșit, oricum mergi la pușcărie și întorci și banii pe care i-ai furat sau ai luat mită. Deci, repede se află, pentru că aici mass-media sunt foarte atente, numai atâta și așteaptă, să-l prindă că a luat bani de undeva și la Știri la televizor, gata, toată lumea știe și a doua zi îl dau afară din partid și îl dau pe mâna justiției. Dar în Moldova nu există așa ceva.

În Moldova, deputații își văd de treaba lor – cel care a furat, continuă să fure, pentru că are acolo cunoștințe procurori generali sau mai știu eu ce acolo… La noi e cumătrism, noi încă trăim cu câteva sute de ani în urmă. Îmi pare foarte rău, dar justiția în Moldova este în buzunarul politicienilor, dar cu o justiție selectivă nu se poate de făcut un stat de drept sub nicio formă.

Noi dorim ca aleșii noștri să ne ducă pe drumul spre Europa, că așa… în alegeri promit una, iar când ajung la putere fac alta. De aici e și neîncrederea oamenilor care deja au pierdut încrederea în partidele politice, în omenii pe care îi aleg, pentru că ei, când ajung acolo sus, uită de promisiuni, își văd de treaba lor, își construiesc castele ș.a.m.d., iar oamenii tot cu aceeași pensie se chinuiesc.

Cel care vrea să fie deputat, trebuie să aibă salariu ca și un pensionar de la țară, ca să vadă și el cum se trăiește, dar nu să aibă un salariu de 20-30 de mii de lei sau nu știu cât acolo… Astfel, clar lucru că el niciodată n-o să facă nimic bun pentru statul moldovenesc, întrucât el nu știe greutățile oamenilor. Dacă el ar ști cât de greu trăiește țăranul, el atunci ar pune osul la treabă, ca să lucreze pentru țară.

N-ar fi rău ca cei 101 deputați să meargă și ei în străinătate să vadă cum se câștigă bucata de pâine și pe urmă, când vor reveni acasă, să facă exact cum fac în țările din Occident – în Italia, în Germania -, adică conducem țara și îndeplinim interesul poporului. Ei, dacă ar merge și ar lucra în străinătate și ar vedea cum e situația, cred că nu și-ar mai permite să mai bage mână în buzunarul statului, pentru că buzunarul statului este buzunarul poporului, al tuturor oamenilor care trăiesc pe teritoriul Moldovei, nu e numai a 101 parlamentari,” afirmă Vasile Bulicanu.

Interviul integral despre votul mixt în diasporă, îl puteți accesa pe Radio Europa Liberă.

Comments

comments