sursa: moldpress.md

Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au relansat dialogul strategic bilateral. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, după întrevederea cu asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink. 

Oficialii au discutat despre evoluțiile de pe agenda bilaterală moldo-americană, despre procesul de reformare a țării noastre și despre perspectivele cooperării bilaterale.

„Avem un dialog politic constructiv și desfășurarea acestei reuniuni reprezintă o dovadă a deschiderii și susținerii care vine din partea Guvernului și poporului american pentru țara noastră. Astăzi a fost stabilită formula de activitate a platformei dialogului strategic R. Moldova – SUA, care presupune crearea unor grupuri de lucru pe domenii de interes sporit precum: economie, energie, statul de drept și securitatea. Totodată, am discutat și despre intensificarea interacțiunii în domenii precum justiția, securitate și apărare, combaterea corupției, combaterea traficului de ființe umane, consolidarea democrației și a statului de drept. Un subiect aparte a fost cooperarea R. Moldova cu Uniunea Europeană”, a spus Galbur.

La rîndul său, asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Bridget Brink, s-a focusat pe colaborarea dintre cele două părți și domeniile de extindere a acesteia. „Ne-am axat pe reforma judiciară, în special a sistemului judecătoresc, pe combaterea corupției și sporirea acțiunilor în combaterea traficului de persoane. La fel, alte subiecte importate au fost: implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, diversificarea energiei și îmbunătățirea securității energetice, continuarea reformelor din sistemul bancar și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvîrșirea fraudei bancare”, a afirmat Bridget Brink.

Comments

comments