Aureliu Ciocoi a fost numit noul ambasador al Moldovei în SUA, fiind rechemat din China

2187
Aureliu Ciocoi, noul ambasador al Republicii Moldova în SUA

După doi ani în care R. Moldova nu a avut un șef al diplomației în Statele Unite ale Americii, Aureliu Ciocoi a fost numit azi Ambasador în Statele Unite ale Americii (SUA). Tot azi, Cabinetul de Miniștri l-a rechemat pe Aureliu Ciocoi din funcția de ambasador plenipotențiar în Republica Chineză și Vietnam. Anterior a fost ambasador în Germania, însărcinat cu afaceri în Danemarca și are o carieră diplomatică în diverse țări de mai bine de 20 de ani. 

Aureliu Ciocoi s-a născut la 5 iunie 1968. A studiat, în perioada 1992-1994, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea Relaţii Internaţionale, Bucureşti, România. Apoi, a studiat la Academia Diplomatică a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al RFG, Bonn/Berlin, Germania, absolvind în 1997.

Aureliu Ciocoi are o experiență profesională bogată ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe, ocupând, în perioada 1996-2010, mai multe funcții. Astfel, din 1996-1998 a fost Secretar II, Direcţia Organizaţii Europene. Apoi, din 1998 până în 2001 a ocupat funcția de șef al Secţiei Consiliul Europei, Direcţia Generală Integrare Europeană.

Publicitate comercială

Din 2001 până în 2004 a fost Secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în RFG, Şef de Oficiu din or. Bonn al Ambasadei RM în RFG. În perioada 2004-2005 este Şef al Secţiei Consiliul Europei, Direcţia Generală Drept Internaţional şi Tratate, iar în perioada 2005-2007 – Şef al Direcţiei Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Departamentului Cooperare Multilaterală.

În perioada 2007-2009 exercită funcția de consilier al Ambasadei Republicii Moldova în RF Germania. Ulterior, în anii 2009 – 2010, Aureliu Ciocoi este însărcinat cu Afaceri a.i. al Republicii Moldova în RFG şi Regatul Danemarcei (prin cumul).

În iunie 2010, Aureliu Ciocoi este numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Federală Germania, ulterior, în 2011, este numit și în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Regatul Danemarcei, prin cumul, cu reşedinţa la Berlin.

Aureliu Ciocoi cunoaște mai multe limbi, printre care: engleza, germana, rusa, franceza. Este căsătorit cu Tatiana Ciocoi și au un copil.

Ultimul ambasador moldovean în SUA a fost Igor Munteanu, care și-a încheiat mandatul în 2015.

Comments

comments