sursa: cancelaria.md

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, şi șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova, Antonio Polosa, au semnat astăzi Acordul pentru implementarea proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, se menționează într-un comunicat de presă a Cancelarie de Stat.

Obiectivul general al proiectului este valorificarea impactului pozitiv al migrației asupra dezvoltării socio-economice a statului prin implicarea diasporei, datorită unui cadru îmbunătățit și sistemic al parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine și datorită sprijinului consolidat al inițiativelor inovatoare care mizează să mențină identitatea națională și relațiile culturale ale comunităților diasporale în curs de constituire.

Scopul principal al Acordului este susținerea activităților centrelor educaționale din diasporă pentru păstrarea identității naționale, culturale și lingvistice, precum și atragerea profesioniștilor de calificare înaltă din diasporă în Grupurile de Excelență care vor contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin transferul de cunoștințe dobândite în străinătate.

Publicitate comercială

De asemenea, prezentul proiect vizează sporirea capacităților Guvernului de a interacționa și a susține inițiativele reprezentanților diasporei prin acţiuni transparente, progresive și incluzive. Beneficiarii proiectului sunt instituțiile publice naționale și locale cu mandat în domeniul diasporei, asociațiile diasporei/migranților moldoveni și grupuri profesionale interesate.

Proiectul este finanţat din contul asistenței tehnice nerambursabile oferite de Fondul pentru dezvoltare internațională al OIM, în sumă de 200.000 USD. Menționăm că în cadrul Acordului, cu susținerea proiectului, au fost deja deschise în afara hotarelor Republicii Moldova zece Centre Educaționale pentru copiii din diasporă, pilotate cu succes în șapte țări. Totodată, în scurt timp va fi anunțată componența Grupurilor de Excelență ale Diasporei care vor activa pe lângă Cabinetul Prim-ministrului.

Comments

comments