Vera Zadoinov, la absolvirea liceului din SUA

Violeta Gașițoi, avocata care a luptat 20 de ani pentru drepturile omului în Moldova, se bucură din plin de oportunitățile pe care le oferă SUA, împreună cu întreaga familie. Susține că viața dincolo de ocean este cu mult diferită decât și-ar fi imaginat, iar această experiență o demonstrează și sistemul de învățământ, la care a trebuit să se adapteze cele două fiici, Vera și Nelly.

Școlile din America nu pun mare accent pe vestimentație sau pe distracție, în schimb, își încurajează copiii să-și urmeze visele. Așa cum în Moldova tinerii sunt educați cu disciplina, iar stresul obținut de la examenele de BAC mai nu îi bagă pe unii în speriați, Vera Zadoinov a reușit să absolvească liceul din California cu brio. A fost în culmea fericirii să poarte roba și să își facă planuri mari în continuare. Nu i-a trebuit mult timp ca să se adapteze la noul sistem de învățământ.

“Dacă ești activ la lecții, participi la activități, nota finală devină mai mare. Profesorii sunt foarte prietenoși, te îndrumă cum să obțină succes, vorbesc pe diverse teme sociale, chiar în afara obiectului de studiu. În Moldova era foarte strict”, spune Vera Zadoinov.

Pentru elevii din alte țări, care sunt înscriși la un nou ciclu de învățământ, statul american le pune la dispoziție toată informația necesară, iar suplinirea diferențelor de studii se efectuează pe parcursul anulului.

Mai în glumă, mai în serios, elevii aproape că nu au nevoie de cărți, pentru că disucțiile sunt foarte libere în timpul orelor. Important e să obțină o notă bună la toate testele din cursul anului, iar la examene, sunt încurajați să-și păstreze calmul și să fie încrezuți în forțele proprii.

Vera Zadoinov, absolventă

“Cărțile le poți ține în dulapul școlii, nu este neapărat să le iai acasă, la orele din Moldova trebuia să citim din cărți, aici informația se prezintă doar prin power-point. Fiecare profesor povestește și din experiență, aici nu ești stresat că vorbești la lecție sau mergi acasă nervos”, explică Vera Zadoinov.

Vera a absolvit o școală publică, iar asta înseamnă că toate cheltuielile pentru studii sunt acoperite de către stat. Despre cadouri, flori sau fondul școlii – nici pomină. 20 de dolari i-a costat pe părinții Zadoinov să-și dea cei doi copii la școală. În plus, comunicarea cu profesorii este on-line, părinții sunt notificați despre reușitele copilului prin poștă sau e-mail.

Cea mai scumpă excursie m-a costat 9 USD. Pentru Vera nu am cheltuit nimic, în afară de un costum sportiv. Ambele sisteme sunt bune, doar că în Moldova există o promblemă de predare, nu din cauza obiectelor, dar a comportamentului profesorilor, care îi stresează mult pe elevi.

Și Nelly, fiica mai mică care a mers în clasa a patra, este impresionată de modul în care profesorii interacționează cu elevii. Deseori, copii sunt tratați de la egal la egal cu profesorul, astfel, dezvoltându-se individualitatea copilului și libertatea de exprimare. Copii nu se tem să greșească, pentru că mereu li se spune că vin la școală să învețe, respectiv e firesc să facă greșeli.

“Îmi place mult în SUA, pentru că copiii sunt foarte prietenoși, se joacă, sunt fericiți, te ajută, dar în Moldova profesorii țipau la noi, ne numeau urât, dar aici te încurajează mult”, spune Nelly, fiica mai mică.

Dacă părinții ar fi în putere să schimbe ceva în sistemul de învățământ din Moldova, atunci principala schimbare ar fi atitudinea și comportamentul profesorilor față de modul de predare, ceea ce i-ar motiva pe elevi să iubească obiectul de studiu, dar să nu se teamă că va primi o notă proastă.

Violeta Gășițoi și Nelly Zadoinov, elevă

“Aș face o schimbare în comportamentul elevilor și a profesorilor. Aș revizui curicula claselor primare, este prea complicată, iar copiii nu au timp pentru odihnă. Aici în SUA este o regulă, week-end-ul este liber pentru familii. De la cel mai sărac, la cel mai bogat, studiile sunt accesibile”, afirmă Violeta Gășițoi.

Școlile din SUA îi încurajează pe elevi să muncească, ei obțin un permis de muncă, care le permite să câștige propriul ban, dar și independența financiară față de părinți.

Așa cum Vera a îndrăgit filmul de la vârsta de 14 ani, filmându-se într-o peliculă moldovenească, această experiență a determinat-o să ia munca de actorie în mod serios. Se gândește să-și facă o carieră în teatru și film în California, iar SUA este țara care o va ajuta în continuare să-și vadă visele realizate.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments