Oleg Păcăleu și feciorul Ștefănel

Oleg Păcăleu a imigrat în Canada de șase ani, unde a început viața de la zero. După puțin timp, s-a calificat pentru titlul de ultra-ciclist. Este mândru că este primul moldovean care s-a alăturat clubului AUDAX Parisien și a parcurs cu bicicleta o distanță de 200 de km. În afară de acest tip de sport, a obținut și licența de agent imobiliar în Quebec, job care îl ajută să trăiască decent și sănătos.

Natalia Ghilașcu: Dragă Oleg Păcăleu, de 6 ani sunteți plecat din Moldova, iar în Canada sunteți recunoscut ca unul dintre cei mai activi agenți imobiliari din comunitatea de moldoveni. Cum ați ajuns la această pasiune?

Oleg Păcăleu: Calea a fost destul de lungă, majoritatea imigrantilor ajunși în Canada încep de la zero. Studiezi limba franceză pentru a atinge un nivel minim de comunicare. Între timp, e nevoie să achiti facturile și chiria, de aceea, e nevoie să mucesti, dar luând în considerare că ne lipsește experinta locală, ești nevoit să accepti joburi sub nivelul tău de calificare.

Am inceput să fac curățenie în birouri, să livrez mobilă, să produc pâine, între timp, expediam CV-ul pentru a căuta un job calificat. Pe parcurs, am avut foarte multe interviuri de angajare, iar problema era că nu dețineam experiență locală, iar pentru un job sub nivelul calificării mele, îmi ziceau că eram prea calificat pentru funcția respectivă.

În Moldova dețineam peste 10 ani de experiență în vânzări angro. Într-o zi, mi-a surâs norocul și la un interviu, i-am convins că au nevoie de mine. Era vorba de un job pentru distribuția automobilelor. I-am convins că accept această funcție, iar între timp, le demonstrez profesionalismul, iar cum apare o altă funcție vacantă interesantă, să mă promoveze.

Salariul nu era atât de important, deoarece aveam nevoie să obține o experiență pe piața muncii calificate. Mai apoi, am fost promovat financiar și am obținut și salariul dorit.

imagine simbol, Quebec

Piața imobiliară tot timpul m-a pasionat, m-am informat ce este necesar ca să pot deveni curtier imobiliar. Dețineam deja nivelul de cunoaștere a limbii franceze și apoi am decis să urmez studiile necesare pentru a obtine licență. Aici, domeniul imobiliar este foarte bine reglamentat de lege. După două zile de examene, am obținut și licența.

Natalia Ghilașcu: În prezent, agenții imobiliari devin destul de populari, atât în SUA, cât și Canada, unde clienții, care își cumpără sau vând casele, sunt tot mai activi. Cum ai reușit să te impui pe piața imobialiară canadiană?

Oleg Păcăleu: Am ajuns la succes doar prin perseverență, disciplină și muncă zilnică. M-a ajutat și faptul că eram activ la evenimentele comunității. Datorită unui interes înalt pentru activitățile sportive, fac mereu cunoștință cu persoane de diferite origini, iar cercul de cunoștințe se mărește permanent.

Natalia Ghilașcu: Care au fost cei mai neobișnuiți clienți pe care ai avut ocazia să-i întâlnești și ce calități importante presupune munca ta ca să devii un om de afaceri de succes?

Oleg Păcăleu: Fiecare client este neobișnuit și individual și se deosebește prin personalitatea sa și cerințele sale față de proprietatea care dorește să o procure. Moldovenii, dar și ucrainenii, rușii, bulgarii, ungurii, românii, canadienii, iranienii, haitienii, se numără printre naționalitățile cu care am colaborat. Ca să obții succes trebuie să dai dovadă de perseverență, rapiditate, sinceritate, disciplină, abilitatea de a planifica.

Oleg Păcăleu la maraton

Natalia Ghilașcu: Care au fost cele mai scumpe tranzacții pe care le-ai acumulat în experiența de business și cât de solicitată este această meserie în Quebec?

Oleg Păcăleu: Meseria de curtier imobiliar este foarte solicitată. Conform statisticii, aproximativ 80% din tranzactiile imobiliare sunt efectuate prin intermediul serviciilor curtierului imobiliar.

Natalia Ghilașcu: Ce valoare au avut studiile din Canada pentru a-ți dezvolta o carieră, iar dacă ai mai face o facultate, ce domeniu a-i alege?

Oleg Păcăleu: Fără a face studii și a obține licența, nu poți activa în această industrie. Suntem obligați să trecem o specializare și să ne mărim nivelul de calificare. Timp de doi ani, trebuie să obținem un anumit număr de puncte. În perioada precedentă, am acumulat de patru ori mai multe puncte decât era minimum necesar.

Domeniul imobiliar evoluează permanent, se cizelează prin noi legi și noi normative de construcții, noi programe electronice. Respectiv, și noi trebuie să fim bine informați și calificați. Pe continentul Nord-American ai nevoie de studii locale pentru a te dezvolta.

Planific să mai fac studii ca să obțin permisul pentru a deveni curtier imobiliar comercial, pentru a efectua tranzacții de imobile cu cinci apartamente și mai mult, sau pentru spații comerciale. În plus, m-ar tenta să fac studii în evaluarea imobilară, care mi-ar fi de mare folos în cariera mea.

Natalia Ghilașcu: Ești pasionat tot mai mult de ciclism, iar timpul liber îl dedici competițiilor regionale pentru a susține copiii cu nevoi speciale. Cum ai ajuns la această performanță?

Case de vânzare sau în chirie în Quebec

Oleg Păcăleu: La moment, practic triatlonul (înotul, ciclismul, alergatul). În Canada, fiecare competiție are un scop caritabil, pentru a mobiliza lumea să susțina copiii cu nevoi speciale, bolnavii de cancer și alte maladii. Sportivii, achitind taxa de participare, contribuie direct la colectarea acestor fonduri, dar și prin donații și moblizarea prietenilor, a cunoștințelor.

Am început să practic ciclismul în 2014 din curiozitate și din dorința de a face sport, am început să practicăm ciclismul mai întâi cu moldovenii în zilele de odihnă. Foarte mult m-a inspirat Dmitrii Voloșin din Moldova, prin videourile postate de la maraton. Un alt mentor este Andrei Onistrat din Ucraina, care la fel, foarte mult mă motivează.

În 2015, nu eram capabil sa alerg măcar 2 km fără oprire, era dificil să alerg din urma soției, care se descurca destul de bine, dar prin perseverență și antrenamente, în toamnă am ajuns să alerg primul meu maraton de 42 k și 195 metri. La linia de sosire, au ajuns moldovenii din comunitate ca să mă sustină.

Ești foarte emotiv când ajungi la ultimele sute de metri și îți auzi numele, vezi tricolorul fluturând, atunci simți milioane de furnici. La fiecare maraton, la linia de sosire alerg cu tricolorul Republicii Moldova.

Oleg Păcăleu la maraton

La Maratonul din Montreal am alergat cu o cămașă tradițională moldoveneasca. În 2016, am început și înotul, deoarece mai am un vis mare, acela de a parcurge distanța IronMan (3.8km inot, 180 km ciclism, 42km alergare și toate acestea fără orprire).

Am acumulat în palmarez câteva participări la maratoane, la competiții de ciclism, alergare. Am parcurs 200 km în zonă muntoasă și, astfel, am obținut titlul de ultra-cilist și fac parte din clubul AUDAX Parisien a ultra-ciliștilor.

Pe 25 iunie voi participa la IronMan, unde voi parcurge 70.3 mile, jumătate din distanta pe care am descris-o mai sus, iar pe 20 august, voi încerca să parcurg distanța deplină IronMan 140.6 mile.

Feciorul meu, Ștefănel, este motivat să practice sportul, fiind impresionat de antrenametele mele zilnice. Când mergem la piscină, dorește să înoate anumite distanțe, și nu doar să se bălăcească în apă. Mă mândresc că am devenit o inspirație pentru el. Datorită alimentației corecte și a sportului, am pierdut aproximativ 32 kg.

Natalia GhilașcuCare sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă cetățenii moldoveni în procesul de adaptare la cerințele impuse de guvernul canadian?

Oleg Păcăleu: Ajunși în Canada, foarte mulți moldoveni încep viața de la zero, își schimbă domeniul de activitate și este necesar să faci studii. Înveți a gândi altfel, a acționa ca și canadienii și poți progresa mult mai rapid.

Natalia Ghilașcu: Unde te vezi în viitorii 5 ani?!

Oleg Păcăleu: Curtier imobilier de succes, investitor, alături de o familie sănătoasă și fericită.

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments