foto: Natalia Ghilașcu, proteste în fața Parlamentului, 11 iunie, 2017

Mii de protestatari s-au adunat azi în fața Parlamentului pentru a-și exprima nemulțumirea față de modificarea sistemului electoral. Reprezdentanții societății civile le-au explicat cetățenilor că actuala guvernare încearcă să distragă atenția de la furtul miliardului, mimând reforma sistemului electoral.

Analistul politic, Igor Boţan, susţine că protestul a fost organizat pentru a nu permite trecerea la sistemul electoral mixt. Boţan a menţionat că justiţia din Moldova este selectivă, la fel ca decizia guvernării de a selecta doar doleanţele cetăţenilor care le sunt favorabile pentru a se menţine la putere.

Experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari. Suntem furați zi și noapte. Acum ei încearcă să-și legalizeze banii”, spune Lilia Carasciuc, directorul executiv al Transparency Moldova.

Pasha Parfeni, foto: Natalia Ghilașcu

“Vrem miliardul înapoi, nu uninominalul. Eram mai mulți dacă nu se închideau drumurile. Leancă, nu îngropați țara de dragul intereselor de moment”, spune Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Analistul Politic, Alexei Tulbure, a declarat că drumurile din mai multe localitaăți au fost blocate, iar microbuzele nu pot ajunge în oraș. “Acesta nu este un comportament de democra’i, politicieni, este comportamentul unor lași”, spune analistul politic, Alexei Tulbure.

Pe scenă și-a făcut apariția și interpretul Pasha Parfeni, care a cântat și a scandat “Noi nu cedăm”.

Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor și-au anunțat intenția de a înlocui actualul sistem electoral, bazat pe liste de partid, cu unul mixt, în care jumătate dintre deputați să fie aleși pe liste de partid, iar altă jumătate în circumscripții uninominale.

În opinia PAS și Platformei DA, acest proiect ar favoriza corupția politica și ar dezavantaja partidele de opoziție.

foto: Natalia Ghilașcu, proteste în fața Parlamentului, 11 iunie 2017

Protestatarii au votat o rezoluţie propusă de organizatorii evenimentului. Această presupune un demers ce urmează să fie transmis Comisiei de la Veneţia, Parlamentului European, Comisiei Europene, Ambasadorului UE în Republica Moldova, ambasadorului SUA în Moldova, etc.

Și Maia Sandu a declarat pe rețelele de socializare că a revenit pentru a apăra democraţia, dar “din păcate, o grupă de hoţi au preluat puterea şi încearcă să se menţină la putere, împotriva voinţei puterii”.

Tot astăzi în mai multe localități din țară, printre care Edineț, Ialoveni și Cahul au fost organizate mitinguri ale societăți civile în favoarea modificării sistemului electoral. Astfel, potrivit poliției, aproximativ 11 mii de oameni au manifestat la Edineț, în timp ce la Ialoveni și la Cahul au fost cîte aproape 10 mii.

Comments

comments