Atelier de electronică, ARTICO

Un atelier cu adevărat ingineresc a fost pus pe roate de Andrei Ciobanu, care a revenit din Canada să-i învețe pe copiii din Chișinău, Budești și Durlești arta electronicii. Pasiunea pentru radio și electronică o nutrește din copilărie, fapt ce l-a determinat să o transmită și tinerilor din Moldova.

Grație unui grant obținut prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, lui Andrei i-a reușit să adune 20 de copii la un atelier de electronică, care s-a desfășurat recent la Centrul Republican pentru Copii și Tineret, ARTICO.

Copiii au rămas impresionați de aceste cluburi și au învățat să construiască brăduți electronici, ceasuri și scheme de radio. Într-o perioadă scurtă de timp, aceștia au descoperit noi posibilități de învățare a curentului electric, lucru mai puțin întâlnit în Moldova. 

Timp de șapte ani de când a emigrat în Otawa, Andrei Ciobanu nu a rupt legăturile cu societatea moldavă, ba din contra, a inițiat și încurajat tinerii din Chișinău să participe la o serie de competiții internaționale. Spune că pleacă înapoi cu un sentiment de împăcare, dar are și unele rezerve în privința continuării acestor proiecte educaționale.

Andrei Ciobanu, tehnolog in radiodifuziune, Ottawa

Datorită spiritului său de inițiativă, azi funcționează și un club de radioamatorism, unde copiii au posibilitatea să interacționeze prin undele radio cu alți copii din întreaga lume.

Copiii de la clubul radioamatorism au obținut în ultimii 20 de ani din istoria Republicii Moldova primul trofeu de broz în cadrul competițiilor internaționale de telegrafie din Germania și România. Acest efort, din nou s-a datorat reprezentanților diasporei, care și-au oferit propriul sprijin de a promova talentele peste hotare țării noastre.

Potrivit lui Ciobanu, astfel de cluburi ar putea ridica șansele tinerilor de a obține abilități practice în electronică, cursuri care i-ar ajuta să acceseze mai ușor piața muncii, sau chiar și studiilor universitare. Spre regret, nici universitățile din Moldova nu dispun de aceste posibilități.

Andrei Ciobanu, tehnolog in radiodifuziune, Ottawa

Deseori, diaspora se confruntă cu o mentalitate rudementară din partea societății moldovenești, care cu greu înțelege motivele generoase ai moldovenilor plecați peste hotarele țării de a realiza proiecte de dezvoltare în Moldova, iar eforturile depuse de ei sunt privite, în cele mai dese cazuri, cu o doză de scepticism.

Recent, Biroul Relații cu Diaspora a elaborat un plan de acțiuni până în 2020, pentru a reintegra cetățenii reîntorși de peste hotare și prevede măsuri de informare și de protecție socială.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments