Ala Mîndîcanu, președinta Asociației “Comunitatea Moldovenilor din Quebec”

Ala Mândâcanu, stabilită de mai bine de zece ani în Canada, a revenit la Chișinău să împărtășească societății civile experiența sa în comunicare, antreprenoriat social, acumulată în acest răstimp. La o lecție publică desfășurată la ULIM, a declarat că votul celor plecaţi  nu poate fi „cumpărat” cu câteva locuri în parlament, iar un sistem electoral mixt ar fi ideal pentru a promova lideri femei și noi politicieni.

Ajunsă în Canada, a recunoscut că moldovenii stabiliți cu traiul în această țară, erau destul de dezorientați, dacă e să comparăm realitatea de azi, unde numărul de moldoveni a crescut, dar care s-a consolidat, datorită unui spirit de comunitate unit, pe care l-au manifestat conaționalii noștri.

În calitate de fost decan la Facultatea de comunicare și jurnalism la ULIM, dar și de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1994-2001, a abordat subiecte cruciale despre rolul diasporei în societatea moldovenească, care s-a accentuat odată cu ultimele alegeri prezidențiale din Moldova.

Președinta Asociației “Comunitatea Moldovenilor din Quebec” spune că atât diaspora, cât și întreaga societate moldovenească, se află într-o dilemă, pentru că nu există încă o viziune clară încotro merge Republica Moldova.

Ala Mândâcanu a împărtășit participanților în cadrul unui șir de discuții publice desfășurate la ULIM, studenților, lectorilor, jurnaliștilor, cum este construită societatea civilă canadiană și motivele pentru care cunoștințele și speranțele oamenilor sunt pe deplin apreciate. Viziunile canadiene asupra modului de a se exprima liber într-o societate democrată stau la baza succesului și al progresului social.

Printre participanții lecțiilor publice s-a regăsit și Andrei Ciobanu, un alt conațional stabilit cu traiul în Canada, revenit la Chișinău să pună pe roate câteva proiecte comunitare, susținuate de Programul Diaspora Engagement Hub. Potrivit lui, gradul de solidarizare ai moldovenilor aflați în străinătate este destul de înalt, ceea ce nu poate afirma despre realitatea celor rămași acasă.

Și subiectele politice au fost aprins discutate de reprezentanții diasporei, împărtășind o opinie mai puțin subiectivă, când privesc evenimentele politice din Moldova de peste hotarele țării. Și aici, abordarea și educația politică ai liderilor de partide lasă mult de dorit așteptările celor din diasporă.

Reforma sistemului electoral este împărtășită în mod diferit de către membrii diasporei, care ar merita să dețină o circumscripție separată pentru a fi cu adevărat reprezentată în Parlament.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implementat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments