Guvernul Republicii Moldova donează în diasporă, prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, 500 de abecedare „Albinuța”, semnate de Grigore Vieru, copiilor născuți în afara hotarelor. Scopul acțiunii constă în încurajarea copiilor din diasporă să învețe limba română și, astfel, să dezvolte legături emoționale cu țara de origine a părinților lor, relateaza Realitatea.MD

Abecedarele vor fi expediate misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în țările de destinație ale conaționalilor noștri. Copiii de vârstă preșcolară născuți peste hotare, a căror acte de cetățenie a Republicii Moldova vor fi perfectate prin intermediul misiunilor diplomatice, vor primi câte o „Albinuță”. Fiecare abecedar va conține un semn de carte cu un mesaj din partea prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip: „Dragă copile, învață carte şi vei avea parte de o viaţă mai bună, fă Republica Moldova, ţara părinţilor tăi şi a ta, să fie mândră de tine!”.

La rândul său Olga Coptu, șefa BRD a afirmat: „Mulți dintre copiii care au plecat din țară, precum și cei care s-au născut în alte state nu mai au posibilitatea să învețe, dar nici să vorbească limba româna, motiv pentru care venim cu ideea unei acțiuni pentru a-i ajuta și încuraja pe cei născuți în diasporă să descopere farmecul limbii materne”.

Publicitate comercială

BRD a lansat până în prezent mai multe acțiuni și programe guvernamentale pentru copiii din diasporă, precum programul DOR, subprogramul Centre Educaționale în Diasporă al programului Diaspora Engagement Hub, menite să mențină și să consolideze legăturile emoționale cu țara de origine, Republica Moldova, dar și de a promova tradițiile, cultura și valorile neamului în rândul cetățenilor stabiliți peste hotare.

Comments

comments