sursa: Diez.md

Marsul comunitatii LGBT din Moldova a avut loc astazi la Chișinău cu mici scantei, dar fara violente. De frica altercatiilor, participantii au fost urcati in autobuze si au plecat. S-a intamplat in momentul in care acestia s-au intersectat cu cateva zeci de enoriasi, insotiti de un sobor de preoti, relatează PRO TV. 

“Niciodata din homosexuali nu a iesit niciun copil. Eu 40 de ani am lucrat moasa si stiu pe unde intra copiii si pe unde ies. Si noi vrem continuitatea Moldovei. Spiritele s-au incins la intersectia strazilor Bucuresti cu Alecsandri. Desi initial, participantii au vrut sa marsaluiasca pana la strada Maria Cebotari, drumul le-a fost intrerupt de zeci de enoriasi inarmati cu icoane si pancarte.

sursa: Pro TV

“Cred că această paradă din Moldova vrea să transmită valori creştine precum iubirea. Sunt dezamăgit de aceşti oameni care fac de ruşine religia noastră, prin aceste atacuri. “

Pentru ca manifestatia sa nu degenereze in violente, participantii la marsul “Fara Frica” au fost urcati in autobuze si la mai putin de jumatate de ora, demonstratia lor s-a incheiat. Participantii spun ca vor drepturi egale pentru toti, indiferent de orientarea sexuala.

Nadejda Kavetkaia a venit din Odessa pentru a se alatura paradei, motivata fiind de un caz din propria familie. Baiatul ei, in varsta de 36 de ani, este gay. Desi a primit vestea prost, femeia a invatat sa-si accepte fiul.

Gay din mai multe tari au venit sa fie alaturi de comunitatea LGBT de la noi. Acesti doi tineri din SUA formeaza un cuplu de 9 ani. “Este ok să fii cine eşti şi să iubeşti pe cine vrei.”

Pe urmele manifestantilor au fost cativa preoti, care stropeau cu apa sfintita locurile pe unde au trecut participantii la mars. “Acest pacat de moarte, care omoara seminta si nu da rod generatiei sa nu incolteasca niciodata in istoria omenirii noastre.”

sursa: Diez.MD

In ciuda scanteilor, organizatorii evenimentului s-au declarat totusi multumiti de cum a decurs marsul. Angela FROLOV, coordonatoare de Programe Advocacy, GENDERDOC-M: “Au fost distribuite circa 4-500 de tricouri, dar ramane sa mai vedem.”

La scurt timp de la începutul paradei, a fost dat startul unei contramanifestații. Oamenii au scandat lozinci prin care condamnă acţiunile minorităţilor sexuale şi au intepretat cântece religioase, iar unii preoţi au venit cu agheasmă:

“Noi am luat şi agheasmă, simbolizează spălare de necurățire”.

Şi în centrul Capitalei a avut loc o contramanifestație. În timpul marşului securitatea a fost asigurată de mai mulţi poliţişti, iar circulaţia a fost închisă.

“Am asigurat securitatea tuturor persoanelor care au participat atât la marş, cât şi la măsura de contramanifestație. Consider că poliţia a făcut lucrul excelent, nu am admis nici ciocniri violente”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al IGP.

Sute de politisti au fost astazi cu ochii pe mars, avand in vedere ca anul trecut, manifestatia a fost mult mai tensionata. Atunci s-a lasat cu imbranceli si oua aruncate in demonstranti.

Comments

comments