Moldovenii din California

Oleg Ciubotaru activează în calitate de chief technology officer (CTO) la compania FFW Agency din Silicon Valley. Sute de mii de specialiști IT visează să-și pună în practică talentele și să-și realizeze visul american în acest oraș. Doar în cinci ani, a reușit să colaboreze cu mai multe companii, dezvoltând aplicații digitale pentru clienți ca Stanford University, „Samsung”, „Pinterest”, „Tesla”.

Cu gândul acasă, ar fi interesat să contribuie la dezvoltarea Moldovei, și anume, dezvoltarea proiectelor digitale, cum ar fi votul electronic, astfel, încât diaspora să poată vota din oricare colț al lumii, doar dacă ar exista resurse și dorință, mai spune el. “Silicon Valley nu e neaparat un loc, e o stare a conștiinței oamenilor de aici.”

Natalia Ghilașcu: Dragă Oleg Ciubotaru, de cinci ani ești plecat în Silicon Valley, locul unde se întâlnesc cele mai importante minți în IT din întreaga lume. Cât de ușor te-ai acomodat cu stilul de viață din SUA și cu modul diferit de gândire?

Oleg Ciubotaru: Într-adevar, se împlinesc exact 5 ani de când sunt în SUA. Adaptarea la viața de aici a fost lentă, însă destul de plăcută. Faptul că am avut un loc de muncă din start a fost un mare avantaj, iar colegii de serviciu m-au ajutat suficient ca să mă simt confortabil din prima zi.

Cât de curios nu ar suna, în primul an glumeam că în loc să ajung în SUA, am ajuns în URSS, deoarece majoritatea vecinilor erau din Belarus, Ucraina, Rusia, etc. Mi-a fost ușor să găsim prieteni, astfel am consolidat Comunitatea Moldovenilor din California, care pe atunci, era un grup foarte mic, acum suntem câteva sute. Mă bucur că am contribuit la conectarea a zeci și chiar sute de moldoveni veniți ăn California în regiunea orașului San Francisco.

Natalia Ghilașcu: Cum s-a realizat visul tău american și ce lecții ai putut învăța de la acest popor?

Oleg Ciubotaru: Nu cred că mi-am realizat încă visul american, mai e mult de lucru. Noi putem învăța multe de la americani, în mare parte, cum să gestionezi proiectele calitativ și să aduci lucrurile la capăt, în așa fel, încât clienții să fie mulțumiți. Americanii sunt învățați de mici ce înseamnă gestionarea proiectelor și așteptările lor fața de calitatea serviciilor prestate. 

Natalia Ghilașcu: Care sunt cele mai importante proiecte care se nasc din Silicon Valley? Au acestea vreo tangență cu atragerea noilor tehnologii, proiecte digitale care ar putea fi conectate la spațiul moldovenesc?

Oleg Ciubotaru: Tendințele actuale în Silicon Valley sunt legate, în mare parte, de Inteligența Artificială, Machine Learning, Self Driving Cars, robotica, cryptocurrency și, nu în ultimul rând, ingineria genetică, care devine tot mai actuală. Acestea sunt tendințele noi care vor crea piețe enorme. Unicul avantaj al Moldovei este că încă mai avem internet bun, iar costurile de producție sunt relativ mici. Am vazut mai multe companii din Silicon Valley interesate sa colaboreze cu echipe mici din Moldova, inclusiv FFW Agency, compania la care lucrez are o echipă foarte buna în Chișinău. Echipa din Chisinau a fost expusă la multe proiecte mari și interesante.

Natalia Ghilașcu: Care sunt cele mai vizibile deosebiri dintre start-up-urile IT din SUA și cele care încearcă să le dezvolte moldovenii acasă? Există potențial pentru ca acest sector să aducă venituri importante și pentru economia Moldovei?

Oleg Ciubotaru: Cred că cele mai vizibile diferențe sunt mărimea și ambiția start-upurilor din SUA. Faptul că startup-urile din Silicon Valley au access la mulți bani îi avantajează și îi ajută să crească rapid. Partea pozitiva a start-upurilor din Moldova este că marea lor majoritate sunt focusate pe profit, și nu pentru dezvoltare, cum e cazul în SUA. Asta ne protejează de start-upuri “goale”, care sunt create doar pentru a fi “vândute” când, în realitate, sunt departe de a fi profitabile.

Natalia Ghilașcu: În anii tăi de carieră în IT, ai reușit să colaborezi cu mai multe companii, dezvoltând aplicații digitale pentru clienți ca Stanford University, „Samsung”, „Pinterest”, „Tesla”. Care au fost urcușurile și coborâșurile tale ca să ajungi la aceste realizări?

Oleg Ciubotaru: Am avut ocazia să lucrez cu mai mulți clienți mari, dar sa fie clar, nu este vorba doar de one man show. Echipele noastre din Moldova și SUA au avut un rol critic în livrarea acestor proiecte. Cred că cel mai important aspect al acestor colaborări este cât de mult poți învăța de la ei și cât de mult poți progresa.

Aproape toate colaborările au atât urcușuri cât, și coborâșuri, totuși venim din Europa de Est, cu un alt bagaj cultural și cu alte valori, comparativ cu clientii noștri americani. Cred că cel mai mult, a durat să înțelegi de ce americanii preferă să acționeze și să gândească într-un animit mod, puțin diferit decât suntem noi obișnuiți. Unele lucruri care uneori ni se par neimportante, pentru ei pot fi critice. 

Dreamups, Chisinau

În prezent, lucrez la dezvoltarea aplicațiilor web pentru marile companii, care valorează peste 50 miliarde doalri, Autodesk, Box, DocuSign,Tektronix, Progolis. Îi ajutăm să-și dezvolte o prezență online, de care să se mândrească și să poată să-și mărească numărul de clienți.

Natalia Ghilașcu: Ce calități se apreciază cel mai mult în Silicon Valley față de alte regiuni unde ai avut ocazia să activezi?

Ingeniozitatea, identificarea soluțiilor inovative la problemele ce ne înconjoară, posibilitatea de a scala aceste soluții astfel încât să poți servi zeci și sute de milioane de oameni în timp foarte scurt și, evident, să faci profituri. Probabil, cel mai important ce se apreciază, este sa livrezi ceea ce promiți la timp și la cea mai înaltă calitate. Par triviale aceste calități, însă, într-un mediu competitiv ca Silicon Valley, nu e atât de ușor să fii mai inovativ, mai rapid și mai ingenios ca ceilalți. Silicon Valley nu e neaparat un loc, e o stare a conștiinței oamenilor de aici. Marea lor majoritate au venit în “căutarea aurului”, așa cum au venit cu peste 150 de ani în urma minerii în căutarea aurului în California.

Natalia Ghilașcu: Dacă ai avea ocazia să deții un milion de dolari, i-ai investi în proiectele digitale din Moldova sau în SUA?

Oleg Ciubotaru: Un milion de dolari nu e atât de mult, e suficient pentru a menține o echipa bună de vreo 50 de oameni în Chișinău pentru aproximativ un an. Daca aș dispune de un capital pentru investiții în proiecte digitale, aș opta pentru Moldova, însa tot ce se întâmplă acasă, nu mă prea inspiră să fac acest pas. De aceea, majoritatea “investitiilor” ce se acumulează în Moldova, se rezumă doar în plăți salariale inginerilor programatori din Chișinău. Multe companii nu vor să-și asume riscuri să investească în infrastructură sau alte investiții capitale, pentru că le este frică că le vor fi luate de oamenii apropiati guvernării. De aceea, investițiile care se fac acum sunt destul de superficiale.

Natalia Ghilașcu: Ce ar trebui să se întâmple ca laboratoarele de inovații din Moldova, start-upruile să ajungă la performanțele americane, unde sectorul public investește maxime resurse în dezvoltarea și utilizarea datelor, a proiectelor care aduc rezultate directe cetățenilor?

Oleg Ciubotaru: Cred că în Moldova se dezvoltă unele lucruri interesante, proiecte de gen DreamUps, Tekwill, iHub, încet-încet sparg gheața și devin o platformă pe baza căreea, tinerii talentați își pot materializa visurile. Noi avem o altă problemă, lipsa de echipe capabile să dezvolte aceste inovații sau schimbări, mulți au plecat, sau sunt gata să plece din țară. Numarul de ingineri, pe care Universitatea Tehnică îi pregătește, devine din ce în ce mai mic, iar țări precum Ucraina devin tot mai interesante investitorilor din sectorul IT. În Ucraina poți găsi mult mai multă lume bună, din simplul considerent că ei au o populație de zece ori mai mare decât noi, e doar un joc de numere.

Natalia Ghilașcu: Dacă Republica Moldova ar trece la un sistem de votare electronic și ar exista din partea Guvernului mai multă dorință pentru a fi create colaborări pentru dezvoltarea proiectelor inovatoare cu marile companii, ai fi interesat să îți aduci vreo contribuţie?

Oleg Ciubotaru: Susțin votul electronic, astfel încât și oamenii din diasporă să-și poată face vocea auzită, nu numai cu 1.5 miliarde de dolari trimiși acasă în fiecare an, dar și în alegerea acelor oameni care să te reprezinte, fără să fii impus să faci sute sau mii de kilometri, pâna ajungi la secția de votare. Aș fi nu doar eu unul interesat, dar mulți alți tineri care ar vrea să contribuie la dezvoltarea Moldovei. Experiența țărilor baltice, în special a Estoniei, este foarte interesantă și este oportun să fie aplicată și în Moldova.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments