FB: Pietro Tusa‎

Peste 200 de moldoveni din 19 țări s-au adunat azi la Forumul offline Adoptă un Vot, unde au discutat despre perspectivele diasporei de a investi în dezvoltarea socio-economică din Moldova. Circa 1,5 milioane de lei au cheltuit participanții pentru a se întâlni în Veneția pe 18-19 marite. 

Surpriza evenimentului a fost “Vocile Curajului”, Cătălin Josan și Pasha Parfeni, care au deschis forumul prin intonarea imnului Republicii Moldova „Limba noastră”. Participanții au discutat despre proiectele care au fost realizate de către diasporă în ultimul an, rezultatele alegerilor prezidențiale din 30 noiembrie 2016 și etapele care urmează a fi preluate de către diasporă pentru a-și exercita dreptul la vot.

Corupția și justiția, securitatea energetică afectată de corupție în domeniul energetic, libertatea de exprimare și cenzurarea mass-mediei din Moldova,valorificarea potențialului economic al migranților, au fost principalele subiecte discutate pe ordinea de zi.

Offline Adoptă un Vot în Veneția

Dumitru Vicol, unul dintre organizatorii evenimentului, spune că este o primă ocazie unde diaspora se simte liber să-și coordoneze agenda și să planifice în mod independent prioritățile celor mai activi moldoveni din diasporă. El și-a expirat speranța că energia celor 98 mii de moldoveni, înscriși pe platforma online Adoptă un Vot, va fi canalizată pentru o mai bună comunicare dintre membrii diasporei. “Noi vrem să ajungem la o țară mai bogată și mai puțin coruptă”, a menionat Vicol în cadrul întrunirii.

Evenimentul a fost pe larg susținut pe grupurile de socializare pentru inițiativa de a se consolida și de a reprezenta mai eficient interesele diasporei. Angela Vartic, spre exemplu, le multumește din suflet grupului de inițiativă și tuturor acelor care “au venit de pretutindeni, în numele viitorului țării! Vă îmbrățișez pe toți de acasă!!!”

La eveniment au mai participat membrii Asociației Gente Moldava; Mario Dalla Tor, senator din Italia; Simone Venturini, consilier – Coeziunea Socială și Dezvoltare Economică, Primăria Veneția.

FB: Mariana Plămădeală

De asemenea, o contribuție majoră a fost participarea avocaților de la Cabinetul Avocatului „Eduard Digore” din Chișinău, Moldova, Asociația Promo-LEX, Chișinău, Biroul Asociat de Avocați „Vocație”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul ASPE – Analiză, Supraveghere și Protecție în sectorul Energetic, Centrul de Investigații Jurnalistice, „SOS Autism Moldova”, Centrul de Politici și Reforme, etc.

Comunitatea Adoptă un Vot s-a născut în preajma alegerilor prezidențiale ca o necesitate de mobilizare a cetățenilor moldoveni de peste hotare la vot. Grupul a fost punctul de pornire pentru Dosarul Diasporei, dar și pentru alte proiecte sociale și de caritate. În prezent comunitatea numără aproape 98 de mii de membri.

Mai multe detalii despre agenda puteți accesa aici.

Comments

comments