Viorel Roșcovan, foto din colecție personală

Un tânăr profesionist și ambițios din diasporă reușește să gestioneze portofolii imense de investiții din Olanda, dar și să creeze cele mai de succes platforme de crowfunding din Moldova, care a acumulat peste 2 milioane de lei pentru dezvoltarea rurală. Crede că implicarea activă a diasporei, independent de doleanțele celor de la guvernare, va avea efecte pozitive, de aceea, își pune mari speranțe în Offline-ul Adoptă un Vot, care va avea loc în acest week-end la Veneția.

Natalia Ghilașcu: Dragă Viorel Roșcovan, de mai bine de zece ani, ați reușit să obțineți o experiență internațională de predare și cercetare a domeniului economic și investițional la cele mai prestigioase companii și universități din Europa. La care proiecte vă focusați cel mai mult în prezent?

Viorel Roșcovan: În prezent activez la cel mai mare fond de investiții olandez, Robeco. Cu o echipă de șapte colegi, toți experți în finanțe, administrăm un portofoliu de investiții în valoare de peste 10 mlrd euro. O bună parte din timp o dedic discuțiilor cu clienții, pentru a le identifica necesitățile investiționale. În acest sens, am o viață mai mult de aeroport. De asemenea, mă ocup de dezvoltarea strategiilor de investiții, care să satisfacă necesitățile identificate ale clienților.

Sunt implicat și în câteva proiecte de suflet legate de Republica Moldova. Împreună cu Elena Zgardan și Dumitru Vicol am fondat platforma Guvern24. Anul trecut, împreună cu sprijinul Programului Naționilor Unite de Dezvoltare, am lansat un instrument al finanțării colective pentru Administrațiile Publice Locale din Moldova. În rezultat, peste 20 de localități în acest an vor beneficia de proiecte relevante comunității. Aceste proiecte vor fi implementate datorită implicării comunității locale și a diasporei, care au contribuit la finanțarea acestor proiecte, alături de agențiile de dezvoltare internaționale.

Viorel Roșcovan

Natalia Ghilașcu: Ați obținut în trecut premii valoroase, cum ar fi Premiul Lamfalussy din partea Băncii Centrale Europene (European Central Bank), acordat anual pentru doar 5 cercetători promițători din întreaga lume. Cui se datorează acest succes?

Viorel Roșcovan: Fundamentele caracterului meu pedant și ambițios le-am dezvoltat în familie, de la părinți. Acești piloni i-am dezvoltat cu adevărat în Olanda, o țara cu o cultură competitivă de invidiat pentru multe națiuni. Nu in zădar, Olanda, care are o suprafață similară Moldovei, a dat naștere unor lideri globali cum ar fi Shell, Heiniken, Unilever, Philips și multor altora.

Natalia Ghilașcu: Ați fost declarat „Profesorul anului 2013” și „Profesorul anului 2014”, într-o instituţie de top din Europa, mai exact, Rotterdam School of Management din Olanda. În calitate de profesor asistent de Finanţe, ce diferențe de abordare vedeți în ceea ce privește aplicarea metodelor de predare în Olanda și modul de abordare față de studenți, de care ar trebui să se ghideze profesorii din Moldova? 

Viorel Roșcovan: După mine, a profesa presupune un proces creativ, generator de cunoștințe. Nimic nu poate fi comparat cu plăcerea de a ține o lecție, cu sentimentul de a-i face pe studenţi să înţeleagă fundamentele unei teme. Deși toată informația din lume se conține în cărți, pe internet, doar prin discuții putem afirma că ne învățăm cu adevărat să gândim și să generăm idei. În acest proces al cunoașterii, profesorul are rolul de stimulare și moderare a discuțiior, de a motiva și de a le trezi curajul să-și expună opinia. În acest sens, relația profesor-student, în viziunea mea, ar trebui să fie una profesională, dar mai puțin formală.

Natalia Ghilașcu: Așa cum investițiile străine directe scad în țara noastră, acestea pot avea un impact enorm asupra creșterii economice. Care sunt recomandările de bază care ar trebui să le ia Guvernul Moldovei în calcul ca să remedieze această situație?   

Viorel Roșcovan: Corupția este rădăcina tuturor problemelor țării noastre. Cu cât mai mult timp vom ignora acest fenomen, cu atât mai lungă e calea spre o economie prosperă și asigurarea unui trai decent. Guvernul Moldovei ar trebui să renunțe la practicile de a gestiona cu țara în interesele  clanurilor oligarhice și să implementeze urgent reforme  printr-o guvernare transparentă. Cetățeanul de rand, în schimb, ar putea stimula acest proces cu mai multă implicare.

Natalia Ghilașcu: Ați declarat anterior că lipsa de servicii calitative și diversificate oferite de sistemul bancar din Moldova se datorează unui sistem neconcurenţial, iar digitalizarea tuturor plăţilor ar rezolva o bună parte din probleme. Cât de digitalizată a reușit să fie acum Moldova și unde vedeți îmbunătățiri care să promoveze sectorul de afaceri?

Viorel Roșcovan: Digitalizarea plăților este doar o componentă importantă a transparenței unei economii moderne. Cu regret, constat că această transparență dispare în timp, chiar dacă în fruntea Guvernului se află un ex-ministru al tehnologiilor informationale.

Viorel Roșcovan “Corupția este rădăcina tuturor problemelor țării noastre”

Natalia Ghilașcu: Pe lângă activitatea profesională, sunteți inițiatorul multor proiecte de dezvoltare pentru diaspora din Moldova, cum ar fi Gala Studenților Originari din Moldova, fondatorul Forumului economic al diasporei moldovenești, pentru a dezvolta oportunități economice ai moldovenilor plecați peste hotare. La ce rezultate palpabile au ajuns aceste inițiative? 

Viorel Roșcovan: Gala Studentilor a generat mai multe proiecte cum ar fi Tabara de Informatică pentru Copii (TINCO), proiectul de mentorat MentorMe, proiectul Diasporei Economice pentru Moldova și Seminarul de Politici Publice. Cel mai mare avantaj al Galei, însă, este in faptul că a creat o istorie de complicitate a disaporei în dezvoltarea țării.

Această implicare s-a materializat recent în platforma de multi-finanațare Guvern24, care a facilitat finanțarea câtorva proiecte importante pentru primăriile locale. De exemplu, anul trecut, datorită inițiativei noastre, satul Costești și-a reabilitat sistemul de iluminare stradală. Guvern24 a adunat de la lansare, peste 300,000 de euro, care au ajutat mai mulțe persoane din țară.

Natalia Ghilașcu: Sunteți unul dintre coordonatorii grupului de lucru pentru proiectele de dezvoltare economică de la Forumul Offline “Adoptă un Vot”, care va avea loc în curând pe 18-19 martie la Veneția și unde s-au înregistrat deja peste 180 de cetățeni. Ce așteptări aveți în urma discuțiilor pe care le veți purta la această întrunire și cum diaspora ar putea fi mai mult implicată în procesele economice de acasă?

Viorel Roșcovan: Într-adevar, voi modera împreună cu alți colegi compartimentul de dezvoltare economică a Forum-ului. Obiectivele noastre sunt de a stimula participanții în a genera idei de proiecte practice și realizabile pe termen scurt pentru dezvoltarea Moldovei. Sper că aceste discuții să pună fundamentele unei platforme disaporale,  care să contribuie la dezvoltarea locală, dar și a micului business din Moldova. Totodată, ne propunem să achităm elementele unei colaborări durabile pentru țară.

Natalia Ghilașcu: Care sunt principalele domenii de interes economic, procese decizionale pe care diaspora ar putea să le influențeze în Moldova dacă ar deveni mai consolidată? 

Viorel Roșcovan: Evenimentele recente arată clar că dispora nu face parte din preocupările celor de la guvernare. Dimpotriva, diaspora pare a fi un impediment pentru caracatița coruptă, care s-a stabilit în structurile de stat. Contribuția diasporei nu se rezumă doar la fluxul de remitențe care alimentează consumul, dar și la potențialul profesional enorm pe care îl are. Implicarea activă a diasporei, independent de doleanțele guvernanților, va avea cu siguranță efecte pozitive.

Natalia Ghilașcu: În ce condiţii ați reveni acasă ca să putați forma o echipă profesionistă, care să aducă proiecte economice de know-how și să contribuie la schimbarea și dezvoltarea Republicii Moldova?

Viorel Roșcovan: În ultimii ani, am demonstrat împreună cu mai mulți colegi din diasporă că pentru a avea o contribuție la schimbarea și dezvoltarea Republicii Moldova, revenirea acasă nu este obligatorie. Cu regret, constat faptul că atât timp cât avem o guvernare compromisă și netransparentă, atragerea  profesioniștilor din diasporă este o iluzie.

Vă mulțumim!

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments