Valeriu Sirețanu în propria sa grădină, Connecticut, SUA

În grădina lui Valeru Sirețanu, care a emigrat de 16 ani în SUA, găsești roșii, castraveți, ceapă și alte legume pur ecologice. Deși este departe de casă și au trecut mulți ani de când și-a găsit idealurile împlinite, dragostea pentru agricultură și gospodărie a rămas aceeași. Îi place sistemul american și adoră tehnicile care se aplică în cultivarea pământului.

Din experiența acumulată în agronomie, este impresionat de planificarea existentă în toate ramurile agricole din SUA, care valorifică atât potențialul economic, cât și capitalul uman. A reușit să viziteze multe state, ca să înțeleagă complexitatea politicilor agrare din America de Nord.

După Independența Republicii Moldova, Valeriu spune că afacerile în Moldova erau greu de realizat, iar sărăcia de atunci i-a determinat pe foarte mulți moldoveni să emigreze. Aici a fost nevoit să ia viața de la capăt, să învețe să construiască afaceri, să-și facă relații noi, chiar și să studieze în termeni foarte rapizi limba engleză.

Ceea ce apreciază în SUA este respectul autorităților față de antreprenori, care se bucură de o largă libertate și drepturi protejate de către stat. De această oportunitate se folosesc mulți cetățeni moldoveni ajunși în SUA, care pornesc ușor o afacere.

Nu era sigur că va reuși să se integreze într-o țară cu alte reguli și principii, însă nici situația din Republica Moldova nu mai putea fi acceptată după ce și-a pierdut afacerea, iar provocările din viața de familie creșteau aproape zilnic. Decizia de a rămâne în SUA a parvenit imediat după obținerea vizei turistice, unde a găsit și căile legale de a-și prelungi șederea.

Cel mai mult, Valeriu se mândrește cu cei doi feciori, care au absolvit studiile și lucrează în Connecticut, alături de părinți. Este fericit că ambii tineri și-au găsit rostul și sunt apreciați de către prietenii americani, cu care găseasc ușor interese comune și se bucură de susținere.

Valeriu Sirețanu, Connecticut, SUA

Totuși, este interesat de situația economică și politică din Republica Moldova și speră că țara noastră va deveni un stat de succes. Lecția pe care ar păstra-o de la Independență încoace ar fi un nou model politic, și anume Sfatul Țării, care permiteau deputaților de atunci să fie mai aproape de nevoile oamenilor.

Așa cum solidaritatea dintre moldoveni este resimțită pe larg peste hotarele țării, Valeriu Serițeanu își invită des prietenii  la un frigărui sau chiar la tăiatul lemnelor. Aici vin din orașul New York, unde își gădeasc un adevărat refugiu, savurează în liniște o vorbă dulce, aer curat și un scurt popas în mijlocul unei rezervații naturale, unde-și are construită o casă.    

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

 

Comments

comments