alegerile in Irlanda

Guvernul nu a învăţat lecţia alegerilor prezidenţiale din toamna trecută, atunci când mii de cetăţeni din Diasporă nu au putut să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot, relatează Jurnal TV.

Cabinetul de Miniştri a avizat astăzi un aviz negativ pentru un proiect de lege care propune ca numărul secţiilor de votare deschise peste hotare să fie stabilit proporţional cu numărul cetăţenilor aflaţi în străinătate, în baza informaţiilor oferite de autorităţile statelor unde se atestă prezenţa acestora.

„Deschiderea secţiilor de votare în funcţie de datele statistice oferite de autorităţile străine privind numărul cetăţenilor RM aflaţi într-o ţară sau alta, fără a cunoaşte vârsta şi localizarea a acestora în ţara de referinţă, înaintea scrutinului electoral, nu poate servi drept criteriu clar şi consecvent” se spune în avizul pregătit de Ministerul de Externe.

Responsabilii de acolo cred că această iniţiativă nu este în măsură să soluţioneze problema dreptului la vot a cetăţenilor aflaţi peste hotare.

Potrivit lor, după asemenea reglementări ar exista riscul ca în unele state se va deschide un număr insuficient de secţii, iar în altele un număr exagerat şi nejustificat.

Comments

comments