Traian Popovici, declarat “Drepți între popoare”

Expoziția foto-documentară „Drepţi Între Popoare”, vernisată azi la Chișinău, ilustrează poveștile unor cetățeni români care, în anii Holocaustului, au avut curajul de a-și pune în pericol propria viață pentru salvarea cetățenilor evrei. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vernisat expoziția, eveniment care a avut loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Manifestarea a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai comunității evreiești, reprezentanți ai mediului academic.

Printre martirii care au salvat evreii în perioada Holocaustului se numără și Traian Popescu, avocat român și primar al orașului Cernăuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cunoscut pentru că a oprit deportarea a 20.000 de evrei din Bucovina împotriva planului de „curățirea terenului” al mareșalului Ion Antonescu. Găsit vinovat de eliberarea certificatelor pentru evitarea deportărilor, a fost înlocuit din funcție după zece luni. În urma reluării deportărilor de către noul primar, au pierit cinci mii de persoane salvate inițial de Popovici.

Nu o data, mergand prin satele Transnistriei, un preot ortodox, Gheorghe Petre Gorova, a intalnit evreii deportati in ghetouri in drumul spre Bug si sufletul i s-a umplut de amaraciune. I-au amintit de Mayer, evreul de acasa care tinea un magazin de haine. Preotul misionar a devenit legatura cu lumea a celor din ghetouri. Le aducea din tara pachete si bani si ducea, la schimb, scrisori pline de disperare. Il impresionau si lacrimile lor de multumire, si mizeria in care traiau, dar, cel mai tare, faptul ca ei stiau ca merg spre moarte. 

Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că este important asumarea responsabilității pentru trecut este importantă ca să educăm generațiile viitoare în spiritul toleranței și a bunei conviețuiri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

sursa: www.dailynewsegypt.com

Este responsabilitatea noastră să le arătăm care sunt faptele istorice, să îi inspirăm în a deveni curajoși și a înțelege valoarea demnității umane. Este la fel de important ca tinerii să înțeleagă istoria, să înțeleagă sensul asumării ei  și să aibă  curajul să ia atitudine ori de câte ori sunt în prezența unor acțiuni cu caracter rasist, xenofob, discriminatoriu, antisemit.”

Distincția „Drept Între Popoare” este conferită de statul Israel (Institutul Yad Vashem din Ierusalim) în semn de recunoaștere a contribuției la salvarea vieților semenilor și la perpetuarea valorilor democratice în timpuri de criză.

Păstrarea memoriei Holocaustului este una din liniile de acțiune ale Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, iar România și-a asumat trei priorități: colaborarea cu media pentru cunoașterea Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei.

Expoziția foto-documentară „Drepţi Între Popoare” poate fi vizionată de cei interesați la Muzeul Național de Artă la Moldovei, până la data de 5 martie 2017. Alte nume marcante care au rămas în amintirea evreilor salvați în perioada Holocaustului: Karadja Constantin, Matora Sabin, Magdalena Stroe, Alexandru Cherecheș, Elizabeta Ștrul, Viorica Agarici, etc.

Comments

comments