imagine simbol

Incepand cu 1 decembrie 2017, toti romanii vor putea intra in Canada fara viza. Eliminarea vizelor se va face in doua etape. Primii beneficiari vor fi romanii care au avut in ultimul deceniu o vizia canadiana temporara ori care au, in prezent, viza valida pentru Statele Unite, relatează stirileprotv.ro

Acest lucru a devenit posibil in urma unui vot istoric dat miercuri la Strasbourg, unde Parlamentul European a aprobat acordul de liber schimb cu aceasta tara. Tratatul va elimina 99 la suta din taxele vamale si prevede cooperarea în chestiuni sociale, de sanatate si de mediu. Documentul trebuie insa ratificat de toate parlamentele nationale si regionale din Uniunea Europeana.

Dupa aproape 8 ani de negocieri intre Canada si Uniunea Europeana, astazi Parlamentul European a aprobat Acordul comercial (CETA)intre cele doua parti, cu  408 voturi pentru, 254 impotriva, inregistrindu-se si 33 de abtineri.

Intrucit, conform procedurilor, CETA va trebui ratificat de Parlamentul fiecarei tari membra UE, conventia intre Canada si Uniunea Europeana este ca, pentru a nu pierde timp cu aceasta destul de anevoioasa cale, „scurtatura” sa fie aceea ca unele prevederi vor intra deja in vigoare in scurt timp.

Prin adoptarea CETA se deschide calea pentru eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru cetatenii romani si bulgari, aceasta fiind conditia pusa de Bucuresti si Sofia ca sa-si dea consimtamantul pentru tratat.

Comments

comments