Silvia Solonari, președinta Fundației “Familia Solonari”

Este încrezută în forțele proprii și inspiră pe cei din jur prin dedicația sa de a schimba mentalitățile. Deschide cu ușurință ușile care o determină să ajungă la succes, iar toate aceste calități le-a însușit din adolescență.

Moldoveanca Silvia Solonari, care a vizitat pentru prima dată SUA acum 17 ani, a fost frapată de Programul american Future Leaders of the World. De atunci, face naveta New York-Chișinău, relatează Moldova Times.

În ultimul timp, este tot mai interesată să sprijine proiectele sociale din Moldova, iar cu acest scop, a fondat Fundația “Familia Solonari. Are planuri mari, să construiască o casă de copii, unde tinerii să poată avea acces la studii de calitate și care ulterior, să fie mai bine integrați în societate datorită abilităților antreprenoriale. Copiii de la școala din satul de baștină al Silviei, Iarmoclia, Ștefan Vodă, s-au bucurat de atenția Fundației. În fiecare an, aceștia primesc cărți, materiale didactice și jocuri interactive pentru a învăța mai ușor limba engleză.   

Este absolventă a Programului de studii privind Politicile Globale de la Universitatea Rutgers din SUA, care a ajutat-o să înțeleagă mai bine lumea afacerilor și a comunicării. Așa cum pasiunea sa este să vadă tinerii de acasă implicați în diverse proiecte sociale și de dezvoltare a comunității, la Școala Sustenabilității din Moldova a facilitat transferul de cunoștințe în ceea ce privește gândirea antreprenorială. Acum doi ani, tânăra a înființat un start-up, iar compania Aivlis Marketing din New York i-a permis să obțină și o experiență de lucru în dezvoltarea unei afaceri online.

La scurt timp, Silvia a absolvit Programul de Antreprenoriat pentru Femei și este membră a Asociației Naționale pentru Femeile Profesioniste din SUA, cu o bogată experiență în schimbul de cunoștințe și parteneriate sociale. Tânăra moldoveancă a participat la cea de-a doua ediţie a Forumului de Afaceri al Diasporei în Chișinău, unde a vorbit despre specificul mediului de afaceri american, ce ar avea de învățat companiile moldovenești și cum produsele handmade ar putea scoate Republica Moldova din anonimat.

New York, United Nations

Potrivit Silviei, femeile antreprenoare din Moldova ar trebui să beneficieze de mai multe servicii de susținere, această practică fiind una foarte necesară tinerilor care nu au un curs de antreprenoriat în școală. Cei care găsesc perspective, reușesc, afirmă Silvia. Moldovenii sunt creativi și ar trebui să vină cu noi produse și know-how, dacă doresc să-și deschidă piețele de desfacere în SUA.

Ziua Internațională a Fericirii este marcată de Organizația Națiunilor Unite pe 20 martie, iar la cea de a 66-a sesiune, organizată de Alianța Civilizațiilor ONU la New York, Silvia Solonari a reprezentat țara noastră, chiar dacă aprecierea senitmentului de fericire ai cetățenilor din Moldova este unul scăzut.

De fiecare dată, promovează cultura țării noastre în afara granițelor, iar când are ocazia să vorbească publicului internațional despre Moldova, își preia rolul de ambasadoare, astfel încât să aducă o imagine pozitivă peste hotarele țării.

La momnet, își pune mari speranțe ca Republica Moldova să ia un curs pozitiv de dezvoltare și progres, pentru că majoritatea cetățenilor noștri se bucură de o bună reputație acolo unde ajung să-și realizeze visele. Este o fire optimistă și vrea să ajungă departe pentru a putea aduce schimările în Moldova. 

Experiența de viață de pe continentul american a determinat-o să descopere cheia spre succes, iar evenimentele internaționale nu îi scapă pentru a o inspira în continuare să stabilească conexiuni cu întreaga lume. O lecție importantă pe care le-o oferă prietenilor este să fie ambițioși și determinați să-și atingă visurile, pentru că mai târziu sau mai devreme, acestea se vor realiza.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments