foto: Unica.MD

Patru copii de la grădinița nr.96 din capitală au ajuns la spital cu boli diareice acute (BDA). Copiii au manifestat simptome de îmbolnăvire pe data de 9 şi 10 februarie curent, cazurile fiind raportate de spitale în perioada 11 și 12 februarie curent. Potrivit Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău (CSPC), toate cazurile fiind atestate printre copiii din aceeaşi grupă.

Potrivit medicilor, patru copii s-au îmbolnăvit de gastroenterocolită acută, iar unul a suferit o toxiinfecţie alimentară. Vârsta copiilor bolnavi este cuprinsă între 2 şi 6 ani.

În urma unui control efectuat la grădiniţă, specialiştii Centrului de Sănătate Publică au constatat mai multe nereguli privind respectarea cerinţelor sanitaro-igienice.

Șefa secţiei epidemiologică generală a bolilor transmisibile, Larisa Apostolova, o echipă formată de specialiști a evaluat grădinița nr.96 pentru stabilirea circumstanțelor și a cauzelor de îmbolnăvire a copiilor, fiind colectate probe pentru investigații de laborator. În grupa afectată, a fost organizată și efectuată dezinfecția.

”În rezultatul evaluării inopinate a obiectivului, au fost depistate un șir de încălcări și neajunsuri în respectarea regimului sanitaro-epidemiologic. Pentru prevenirea răspândirii infecției, activitatea grupei a fost sistată”, anunță CSPC.

Potrivit CSPC, ca măsuri de sancţiune, au fost întocmite procese-verbale de contravenție administrativă în domeniul sanitaro-epidemiologic pe numele persoanelor cu funcţii de răspundere – managerul instituţiei şi şefa de gospodărie.

De asemenea, a fost suspendată activitatea grupei până la lichidarea tuturor neajunsurilor stabilite în procesul verificărilor.

Specialiștii de la CSPC mai anunță că la copiii din grădinița nr.5, despre care s-a scris anterior că erau cazuri de toxiinfecţie alimentară, a fost confirmată infecția rotavirală.

Amintim că săptămâna trecută, presa a anunțat despre intoxicarea alimentară a copiilor din instituția preșcolară nr.5 din capitală. Calea alimentară de transmitere n-a fost confirmată. Infecția rotavirală, preponderent, se transmite prin calea habituală, nu este exclusă și calea aerogenă. Activitatea grupei din instituția dată este sistată.

Comments

comments