1,5 milioane de dolari pentru numirea noului președinte la Moldovagaz

1549
S.A. MoldovaGaz

Sergiu Mocanu a anunţat că Vasile Botnari va fi numit în funcţia de preşedinte al Moldovagaz, ca urmare a tranzacţiei dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, prin care şeful statului s-ar fi angajat să-l convingă pe preşedintele Gazprom, Alexei Miller, că anume Botnari să fie numit în această funcţie.

„În urma acestui lobby pe care l-a făcut Dodon, el urmează să primească de la Plahotniuc 1 milion 500 de mii de dolari SUA  şi 100 – 150 de milioane de lei moldoveneşti pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova. Dacă aţi observat el nu a rezistat tentaţiei săptămâna trecută să se ducă să vadă fotoliul şi cabinetul lui Voronin unde el a visat atâta timp că de acolo va conduce Republica Moldova. Trebuie să ştiţi că chiar dacă reprezentantul celor 49% din acţiunile Republicii Moldova în Moldovagaz sunt reprezentate de Guvern, întotdeauna controlul asupra Moldovagaz l-a efectuat forţele pro-ruse în Republica Moldova. Moscova a alimentat forţele pro-ruse din Moldova din banii consumatorilor, din banii de la Moldovagaz”, afirmă Mocanu, scrie Adevarul.ro.

Politicianul a mai adăugat că Dodon de data asta ar fi făcut o tranzacţie prin care şi-a primit banii imediat, urmând ca mai departe întreprinderea asta să fie „mulsă de Plahotniuc”.

„Nu întâmplător v-am spus data trecută, că el de la Bruxelles urma să plece la Teheran, prin Dubai, unde trebuie să-şi primească banii „cash”, pentru că se teme să facă tranzacţii prin offshore. El totuşi a spus azi în cadrul unei conferinţe de presă că s-ar putea să plece la Teheran, pentru că trebuie să-şi ridice banii, el mai este şi destul de avar ca să-şi primească banii cât mai repede. Eu asta o spus în speranţa că va urmări toată lumea, serviciile, poliţia, procuratura, dacă nu din Moldova din alte ţări, vor urmări traiectoria lui Dodon şi încercarea lui de a pune mâna pe banii care sunt depozitaţi de Plahotniuc în Dubai, pentru ca Dodon să ridice banii aceştia „cash”, a încheiat Sergiu Mocanu într-o postare video pe Facebook.

Igor Dodon, Vladimir Putin

De remarcat că informaţia cu privire la faptul că Igor Dodon ar face lobby la Moscova pentru numirea în funcţie a lui Vasile Botnari a fost anunţată şi de vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, într-o conferinţă de presă pe 31 ianuarie curent.

Amintim că în cadrul şedinţei Consiliului de observatori al Moldovagaz de joi, 9 februarie, a fost aprobată noua conducere a întreprinderii. Astfel, noul preşedinte al Consiliului de administrare a devenit actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari.

Dodon respinge acuzaţiile Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării, Ion Ceban, a venit cu o reacţie pe pagina sa de Facebook.

„Cer scuze, dar e prea de tot. Sergiu Mocanu, dubai la cap sunteţi? Apropo, vă invit să vă amintiţi cui a slujit această persoană ultimii ani, prin ce dosare e şantajabil personal şi familia, ce a făcut în campania electorală!”, afirmă Ceban.

Şi şeful statului a comentat informaţia apărută în spaţiul public conform căreia ar fi implicat în numirea lui Botnari la funcţia de preşedinte al Moldovagaz. „Am auzit unele declaraţii. Eu vreau să cunoaşteţi şi poziţia mea şi care este procedura. Preşedintele ţării nu are atribuţii în ceea ce priveşte numirea unor directori la întreprinderi de stat cu atât mai mult cu capital privat (..) eu personal nu aş accepta, dacă ar fi de competenţa preşedintelui, nicio candidatură propusă de Ministerul Economiei. Pentru că eu consider că cei de la guvernare vor încerca să promoveze candidaturi care ar face jocul lor”.

Însă Dodon a fost acuzat nu de faptul că îl va numi el personal în funcţie pe Vasile Botnari, dar de faptul că s-a înţeles cu preşedintele Gazprom din Rusia, Alexei Miller, cu privire la numirea acestuia în funcţie.

De remarcat că în urma vizitei sale la Moscova din 16 – 18 ianuarie, preşedintele Igor Dodon a declarat că a avut o întrevedere în Capitala Federaţiei Ruse cu Alexei Miller. Dodon a lăudat rezultatele întrevederii, afirmând că e posibil ca Moldova să obţină un preţ la gaz mai mic.

Amintim că Vasile Botnari este ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova din ianuarie 2016 până în prezent. Anterior, el a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor în perioada 2013 – 2015. Între anii 2010 – 2013 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat.

sursa: Adevarul.MD

Comments

comments