Tudor Spataru, cercetător la Universitatea Columbia, New York

Dacă nu exista comunitatea internațională, Republica Moldova devenea un dezastru, dar acum Moldova face pași către democrație, cu toate că mai este încă o țară totalitaristă, condusă de oligarhi, care se trag din perioada sovietică. La aceste concluzii a ajuns cercetătorul moldovean de la Universitatea Columbia din New York, Tudor Spătaru, unde s-a stabilit de mai bine de 10 ani, relatează Moldova Times. 

“Șanse sunt mari, această clasă se va compromite, iar schimbările se vor produce odată cu schimbarea generațiilor, inclusiv și în partidele politice. E nevoie de o democratizare adevărată”, a declarat Tudor Spătaru.

Universitatea Columbia, New York

Potrivit expertului, unicul partid care și-a dorit schimbările în Moldova a fost în anii 1996-1998, Partidul Forțelor Democratice, cu o majoritate de persoane intelctuale, un partid dornic de a face democrație, dar care a deraiat. Spre regret, lupta era atât de crâncenă, încât pe atunci, Valeriu Mateu și-a găsit soția bătută și lovită în centrul Chișinăului, a mai adăugat Spătaru.

Ca să ajungă o țară de succes, Moldova trebuie să se dezvolte în baza progresului tehnologic. “Niciun proiect valoros nu are șanse într-o țară coruptă. Trebuie ca instituțiile să fie deschise pentru progres tehnic, să fie găsite modalități financiare, voință politică, se vorbește despre lucruri care nu se realizează. Au observat și politcienii din SUA că trăim într-o țară a absurdului. Nu există cultură politică, satele votează așa cum li se dictează. Este nevoie să ne luptăm cu corupția la nicel local și de acolo să ne ridicăm în sus”, a afirmat cercetătorul.

Tudor Spătaru le predă chimia anorganică studenţilor în una dintre cele mai mari instituţii din SUA. La New York, a întemeiat o organizaţie a moldovenilor emigraţi în SUA, Fundaţia „Moldova pentru democraţie şi dezvoltare“, înregistrată în 2009. Asociaţia are şi un site, unde membrii scriu articole de opinie sau postează ştiri din Moldova.

 Natalia Ghilașcu

Comments

comments