Mileştii Mici

CNN a realizat recent un articol despre cele mai surprinzătoare locuri în care este păstrat vinul. Autorul materialului a prezentat o listă a celor mai frumoase pivnițe din lume, printre care s-a regăsit și vinăria Mileștii Mici.

Vinăria Mileștii Mici este cunoscută mai ales pentru cei peste 50 de km de galerii subterane, transformate în depozite vinicole. În august 2005 „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa două mln de butelii de vin se păstrează în colecție, vinurile comercializându-se atât în țară, cât și peste hotare.

Lungimea totală a galeriilor constituie 200 de km, dintre care circa 55 de km (o suprafață de 182 de mii m²) sunt utilizate în scopuri tehnologice. Galeriile calcaroase pot fi parcurse atât la pas, cât și cu transportul subteran, printre străduțele umbrite de felinare, care ne fac să ne imaginăm că ne aflăm într-un adevărat orășel vinicol subteran. Mici sunt în permanență vizitate de delegații oficiale de stat, dar și de numeroși turiști.

În lista realizată de cei de la CNN au mai fost incluse pivnițe din Germania, Franța, Elveția etc.

Comments

comments