Un raport al Transparency International arată că în Moldova se dă mită la greu

1128
Raportul Transparency International
Raportul Transparency International

Un raport al Transparency International arată că în Moldova se dă mită la greu, deși oamenii înțeleg perfect că corupția este o problemă serioasă pentru țară. Totodată, mai mult de două treimi din moldoveni sunt siguri că parlamentarii din țara noastră sunt corupți.

Studiul vizează țările Europei și Asiei Centrale. Armenia, Bosnia și Herzegovina, Lituania, Moldova, Rusia, Serbia și Ucraina sunt privite ca având cele mai severe probleme de corupție. Aceste țări sunt evaluate slab de către cetățeni în toate întrebările-cheie în sondajul Barometrului Global al Corupției.

Așadar, Moldova este menționată în raport cu roșu la toate cele cinci categorii – dacă corupția este o problemă mare pentru țara noastră, dacă moldovenii cred că cei care îi conduc sunt corupți, dacă moldovenii cred că Guvernul lor este ineficient în lupta cu corupția, câți moldoveni au dat mită și dacă mituirea este considerată o procedură acceptabilă.

Ratele de mituire existente în Europa
Ratele de mituire existente în Europa

Astfel, în cadrul acumulării datelor, care a avut loc în luna martie a acestui an, 42 la sută din respondenți au spus că au plătit ca să beneficieze de servicii medicale publice. În această privință ne asemănăm foarte mult cu Kazahstanul, unde 46 la sută din respodenți au spus că au mituit doctorii din țara lor. La fel de prost stă Ukraina și România.

76 la sută din moldoveni consideră că reprezentanții din Parlament sunt extremn de corupți, iar 84 la sută consideră că Guvernul nu a luat măsuri suficiente pentru ca să lupte cu corupția. Moldova se situează pe locul doi, după Ucraina, la gradul de percepție negativă față de acțiunile Guvernului de a combate corrupția.

Familiile din mai multe țări ale CSI au un risc ridicat de a trebui să plătească mită pentru a avea acces de bază servicii publice. În Azerbaidjan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și Moldova, circa două din cinci gospodării care au accesat serviciile publice au fost nevoite să plătească mită.

Mituirea este un risc deosebit pentru familiile din Tadjikistan (46%) și Moldova (42%), atunci când au nevoie de serviciile publice de îngrijire medicale, în cazul în care mai mult de două din cinci gospodării au plătit mită în momentul accesării serviciilor de sănătate publică.

Comments

comments