Sergiu Ene în Chișinău, Gala celor mai buni studenți
Mircea Eni în Chișinău, Gala celor mai buni studenți, designer arhitectural, Krueck and Sexton din Chicago

Mircea Eni se numără printre puținii studenți moldoveni care a reușit să obțină studii superioare în arhitectură la Universitatea Harvard. Astăzi activează la una din companiile de arhitectură de top din Chicago, Krueck and Sexton. În plus, se numără printre cei mai buni moldoveni care îşi fac studiile peste hotare și a fost premiat la Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova, relatează Moldova Times.

Pasiunea pentru arhitectură a venit pe parcursul studiilor și a absolvit Illinois Institute of Technology din Chicago, orașul perfect pentru a învăța și explora istoria arhitecturală. Și-ar dori foarte mult ca și univeristățile din Moldova să devină mai populare prin noi abordări de a trezi curiozitatea tinerilor, de a cerceta și excela în domeniul pe care și l-au ales.

Mircea Ani, colecție personală
Mircea Ani, colecție personală

Crede că prin arhitectură, Moldova are şansa să schimbe societatea, este mereu în căutarea soluţiilor și utilității pe care designul arhitectural ar putea sa-l confere clădirilor. Este destul de critic despre modul în care acestea sunt construite în țara noastră, iar după ce a avut ocazia să viziteze Republica Moldova, a văzut și îmbunătățirile care ar trebui să fie luate în calcul.

Tânărul moldovean și-a ales o locuință în Chicago pe potriva intereselor arhitecturale, comodă și estetică, unde își poate folosi creativitatea la maxim. După șapte ani de studii în arhitectură, tânărul și-a pus drept scop ca în fiecare an academic să proiecteze câte o clădire, iar acum se mândrește cu multe reușite. Mircea a obținut și premiul I la un concurs international de arhitectură, iar câteva proiecții au fost expuse la expozițițiile anuale din Chicago.

Sergiu Eni, Franklin Center, SUA
Mircea Eni, Franklin Center, SUA

Activează în prezent la companiile de arhitectura de top din Chicago, iar pe lânga asta, Mircea a înființat compania de arhitectură SMALL Office și un studio de design al produselor “ka-sa”. În acest an, SMALL Office a devenit finalistă la competiția internațională pentru construcția unui monument pentru compania de mașini Lamborghini, și a fost selectată pentru a dezvolta un concept de turn în Dubai.

Mircea Eni, Universitatea Harvard, SUA
Mircea Eni, Universitatea Harvard, SUA

Toate eforturile depuse de tânărul moldovean și perseverența de care a dat dovadă până la acest moment demonstrează că țintele sale sunt înalte, iar pentru a ajunge la ele, trebuie să muncească mult. Este ambițios și plin de energie pentru creație și proiecte inovatoare.

La concursul celor mai buni studenți moldoveni peste hotarele țării, autoritățile îl invitau să se gândească la poziţia de arhitect-şef al Moldovei și să ia la modul serios oportunitățile de a dezvolta orașul Chişinău. Întrebat despre arhitectura din Moldova, el spune că țara noastră ar avea multe oportunități de dezvoltare.

Este destul de interesat să găsească proiecte și metode de a reveni în Republica Moldova, iar visul său mai este actual de a deveni arhitectul capitalei Chișinău și să contribuie la schimbările pe care le pot aduce acasă moldovenii care au obținut o bună experiență peste hotarele țării.

Datele autorităților de la Chișinău arată că în SUA locuiesc circa 50 mii de moldoveni stabiliți cu traiul permanent. Obținerea unor studii avansate la universitățile americane devine o tendință tot mai mare pentru toți tinerii din lume, unde se pot regăsi cel mai mult în lumea inovațiilor și unde obțin o diplomă, care valorează mai mult decât o simplă foaie de hârtie.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments