Donatie de carte Bibliotecii Hajdeiu din Chișinău

Un grup de cătățeni moldoveni din SUA colectează cărți pentru copii, pentru a fi aduse în bibliotecile din Moldova, astfel, promovând un stil de viață activ și educativ, în special pentru micuții care nu au posibilități financiare. Așa cum intrările de cărți pentru cei mici sunt destul de precare, în curând, în circa 20 de raioane ale țării, vor fi aduse noi colecții. Ideea a parvenit pe un frup de socializare, Quiz Moldovence în SUA.

Natalia Ghilașcu: Dragă Nadia, ați lansat un nou proiect educațional în SUA, prin care vă propuneți să aduceți cărți din SUA acasă, în Moldova, care prevede un spectru larg de literatură, începând cu cei mici, dar și pentru adulți. Cum ați ajuns la această idee?

Nadia Tipa: Proiectul “Aducem Biblioteca din SUA acasă” cuprinde un spectru mult mai larg decât intenția de a aduce cărți în țară, ne propunem să oferim un nou suflu și alt tip de implimentări în biblioteci, în așa fel încât copiii să joace un rol activ, nu de la vârsta când încep a citi, ci de la primele luni de viață.

Urmatorul pas va fi colaborarea cu bibliotecile din Moldova pentru a introduce programe de dezvoltare a copiilor prin intermediul jocurilor, implimentate pe larg în SUA. Ideea proiectului pornește de la unul din cei trei membri ai chipei, fiind plăcut impresionată de faptul că mămicile cu copii de câteva luni merg cu copiii la diferite clase organizate de către biblioteci, iar copiilor le place.

Natalia Ghilașcu: Vă gândiți să extindeți acest proiect și pentru adulți?

Nadia Tipa: În timp, când ia amploare proiectul, ne propunem să dezvltăm anumite proiecte sociale împreună și cu adulții.

Natalia Ghilașcu: De ce considerați importantă dotarea bibliotecilor din raioanele Moldovei? Credeți că aceste insituții ar avea un potențial mai mare pentru cititori?

jucariipromoNadia Tipa: Viitorul Republicii Moldova este în mâinile copiilor noștri. Dupa cum se spune, “un copil care citește, este un adult care gândește”. De accea, ne propunem să aducem o schimbare atunci când investim în dezvoltarea lor. Vrem sa fie liberi în exprimare, gânduri, fapte, idei, imaginație. Toate astea se învață încă din fragedă vârstă. Deși suntem la o perioadă avansată a tehnologiilor informaționale, încurajăm cititul și studiera în biblioteci.

Natalia Ghilașcu: Ce modele de biblioteci doriți să preluați din America, care v-au impresionat cel mai mult?

Nadia Tipa: În SUA, copiii au activități în cadrul bibliotecilor de la o lună în sus. Este paradoxal că aceștia încurajează copiii de la vârste timpurii să “intre” în lumea cărților. Acolo copiii, prin intermediul jocurilor, învață să perceapă lumea și lucrurile ce îi înconjoară. Puteți să vă imaginați că unui copil activ de un an, bibliotecara îi citește cu ajutorul jocurilor o carte, iar acel copil stă neclintit și este foarte impresionat.

Natalia Ghilașcu: Am văzut că colectați cărți uzate din mai multe orașe, Chicago, New York, Miami.

Nadia Tipa: Termenul programului  nostru este  de un an. Depunem eforturi maximale și apelăm la toți oamenii cărora le pasă de viitorul copiilor.  Avem și cărți noi, nu doar uzate, deși sunt într-o stare practic noua. Diaspora se implică activ, avem la moment puncte de colectare în Illinois, New York, Florida, Vermont, Utah și Seattle.

Natalia Ghilașcu: Cum derulați această campanie la modul practic și în câte localități vă propuneți să ajungeți?

Nadia Tipa: Ne propunem sa ajungem în 20 de centre raionale, iar numarul satelor nu l-am programat (ne dorim în număr mare). În mod practic, fiecare bibliotecă are Ambasadorul său. Persoana respectiva contactează biblioteca și se ocupă de toate momentele ce implică implimentarea proiectului. Paralel, exista o echipa de bază. Suntem trei persoane care monitorizăm fiecare bibliotecă în parte, ne ocupăm de colectarea jucăriilor, cărților, surselor financiare pentru livrarea acestora către Moldova. Cooperam cu bibliotecile de aici, ne ocupam de livrare, discutăm cu potentiali parteneri și sponsori, întocmim acte de primire-predare e.t.c.

Natalia Ghilașcu: Un studiu numit “Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea”, realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc. Aproximativ 1 din 5 români nu citesc deloc cărţi, plasând astfel România pe ultimele locuri la nivel european, după Ungaria sau Polonia. Cum ar putea fi încurajat cititul în zona Europei de Est?

jucăriile care urmează a fi aduse în Moldova
jucăriile care urmează a fi aduse în Moldova

Nadia Tipa: Cititul poate fi încurajat prin metode practice, biblioteci publice în strada, biblioteci renovate cu literatură buna, cluburi de lectură. Pe părinți îi încurajăm să citească împreună și să spună copiilor că acolo este interesant, că merita de ajuns cel puțin de două ori pe saptamână.

Natalia Ghilașcu: În SUA este o tradiție mai veche de a comercializa cărți uzate la un preț foarte mic din magazine specializate, care sunt destul de populare, mai ales pentru cei care nu-și permit să le comercializeze online sau chiar de pe raft. Credeți că în Moldova o astfel de inițiativă ar da roade?

Nadia Tipa: Pentru că suntem țări cu diferite perioade de dezvoltare, e greu să facem o comparație, dar totuși, sunt ferm convinsă și consider că o carte nu trebuie să coste puțin. O carte bună e un tezaur pentru multe generații, iar acesta trebuie să fie apreciată.  Bibliotecile sunt o alternativă excelentă pentru cei ce nu își permit să cumpere o carte.

Natalia Ghilașcu: Un sondaj recent al NOP World Culture Score Index arată că în clasamentul realizat în funcţie de timpul dedicat cititului, primele locuri le ocupă India, urmată de Thailanda şi China, ţări în care media de timp petrecut pentru citit este de 10 ore/săptămână. În ce mod ar ajuta inițiativa lansată publicul din Moldova?

Nadia Tipa: Crescând și instruind copiii altfel, putem să le oferim o șansă viitorului țării noastre. Astfel, va crește o nouă generație cu idei și gânduri moderne, inovatoare. Idei care fără asemenea inițiative, ar putea ajunge la copiii noștri peste mai multe generatii.

Natalia Ghilașcu: Care a fost cea mai bună carte care v-a impresionat și care o puteți recomanda publicului din Moldova?

Nadia Tipa: Când există atât de multe cărți, nu poate exista doar una preferată. Iata de ce, în topul preferințelor mele se află:

“Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război” de Camil Petrescu, “Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija, “Emma” de Jane Austen, “Rich Dad, Poor Dad” de Robert T. Kiyosaki, “Gone with the Wind” de Margaret Mitchell, “How Remarkable Women Lead: The Breakthrough Model for Work and Life” de Joanna Barsh, “War and Peace” de Leo Tolstoy.

Notă: Cei interesați să sprijine acest proiect, pot dona resurse pe adresa Paypal: [email protected] sau Quickpay Chase: Nadia Tipa, [email protected]

Acest interviu a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments