Decretul dat de Donald Trump face victime şi în lumea sportului

2250
Meisam Rafiei, campionul Islandei la taekwondo
Meisam Rafiei, campionul Islandei la taekwondo

Meisam Rafiei, campionul Islandei la taekwondo, este primul sporitv care cade victimă politicii rasiste a lui Donald Trump, care le-a interzis accesul în SUA cetăţenilor din şapte ţări, cele mai multe musulmane. Sportivul în vârstă de 30 de ani s-a născut în Iran, dar are are cetăţenie islandeză din 2012.

Donald Trump şi-a continuat discursul şi intenţiile discriminatorii şi rasiste şi după ce a fost instalat oficial la Casa Albă. Trump a semnat un decret prin care cetăţenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen nu mai au voie să intre pe teritoriul SUA cel puţin în următoarele 90 de zile. Decizia a fost aspru criticată atât la nivel internaţional, cât şi în Statele Unite. Primele efecte şi-au făcut imediat apariţie şi în aeroporturile din toată lumea s-a declanşat un adevărat haos.

Acum, avem şi primul sportiv care este afectat de această decizie. Meisam Rafiei, luptător de taekwondo, ar fi trebuit să participe la US Open, o competiţie internaţională care se desfăşoară în Las Vegas. Rafiei este iranian, dar s-a mutat în Islanda în 2010 şi în 2012 a primit cetăţenia. Luptătorul în vârstă de 30 de ani este campion la taekwondo în Islanda, ţară pe care o şi reprezintă. Obiectivul lui Rafiei este să prindă un loc la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Concursul de la Las Vegas era astfel foarte important în cursa pentru JO 2020. Însă n-a fost lăsat să urce în avionul companiei Wow Air, pe motiv că este iranian şi trebuie să se supună decretului semnt de Donald Trump. Astra deşi are şi paşaport islandez. Meisam Rafiei s-a declarat extrem de revoltat:

presedintele american, Donald Trump
presedintele american, Donald Trump

”Cred că este un act de rasism. Am înţeles aceste lucruri, dar eu sunt un simplu sportiv. Nu fac decât bine şi am respectat oamenii în întreaga mea carieră. Am fost fost foarte furios, toată lumea se uita la mine”, a declarat Meisam Rafiei, potrivit The Telegraph.

Luptătorul de taekwondo s-a plâns că a avut parte de un tratament diferit faţă de ceilalţi călători cu dublă cetăţenie: ”Iraniano-britanicilor, iraniano-canadienilor şi iraniano-australienilor nu le-a fost interzis dreptul la călătorie”.

Comments

comments